X

Istoria romanilor din Transilvania emigrati in SUA acum o suta de ani, filmata la New York

Filmările scurtmetrajului româno-american "O Lume Nouă/ Start Anew World", care spune inclusiv povestea sibienilor emigrați acum o sută de ani în SUA, sunt programate să înceapă la jumătatea lunii noiembrie, la New York. Filmul este regizat de Luiza Pârvu şi scris de Toma Peiu,

Acţiunea filmului este plasată la sfârşitul anului 1907, în regiunea minieră din vestul statului Pennsylvania, în SUA, într-o epocă în care mii de români transilvăneni au urmat calea migraţiei, în căutarea unui viitor mai bun peste Ocean. Filmările vor avea loc în întregime în Brooklyn, New York, în interiorul Fermei Wyckoff, cea mai veche clădire de pe terioriul metropolei americane, construită în 1637.

”Scenariul filmului nostru este  legat de zona Sibiului, avand în vedere că personajele provin din zona Transilvaniei central-sudice. Sunt transilvăneni emigranți în Statele Unite, ca mulți altii din acea perioadă (1900-1910). Am vrut sa spunem această poveste pentru că am simțit că în primul rând această poveste îi vizează pe românii transilvăneni. Iar cei multi dintre românii care au plecat erau din zona Sibiu-Făgăraș, dar și de pe Valea Târnavei Mari, din câte știu eu și din câte o demonstrează studiile publicate pe tema asta, nu multe ce-i drept”, a declarat pentru Turnul Sfatului scenaristul Toma Peiu.

Olimpia Melinte joacă rolul Annei Ciotloş, care pleacă din satul ei din Transilvania, pentru a se reîntâlni cu soţul ei, Pavel, ce a emigrat în Pennsylvania cu câteva luni înaintea sa. La capătul călătoriei de peste 40 de zile peste Ocean, Anna se maturizează brusc, în împrejurări dramatice. Florin Penişoară îl interpretează pe Petru Ciotloş, cizmar, vărul soţului Annei şi consăteanul lor, care o aşteaptă pe aceasta să sosească în locuinţa celor doi din Pennsylvania. Petru se luptă cu un conflict de conştiinţă în momentul în care trebuie să îi dea femeii pe care o iubeşte vestea morţii soţului ei şi al prietenului lui cel mai bun. În scurtmetrajul "O Lume Nouă" joacă şi actorul Ioan Ardelean, în rolul telegrafistului polonez Janusz Wojnarowski.

Din echipa internaţională a filmului fac parte directorul de imagine Shan Jin (China), sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh), inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) şi Woonjae Park (Coreea de Sud), art directorul român Adriana Răcăşan, dar şi scenografele Erin Vassilopoulos (SUA) şi Lulu Petrescu (România).

Olimpia Melinte se află la a treia colaborare cu regizoarea Luiza Pârvu, după scurtmetrajele "Draft 7" (2011) şi "My Baby" (2013). Absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, după ce a debutat în film direct în rolul principal din lungmetrajul "Cele ce plutesc", în regia lui Mircea Daneliuc, obţinând o dublă nominalizare la premiile Gopo 2010, Olimpia a impresionat prin prestaţiile din scurtmetrajul Luizei Pârvu "Draft 7" şi din filmul italian "Şapte fapte de milostenie/ Sette Opere di Misericordia", de Gianluca şi Massimiliano di Serio. În toamna acestui an, Olimpia Melinte s-a făcut remarcată la festivalurile de la Toronto şi San Sebastian, prin dublul rol jucat în filmul "Canibal", de Manuel Martin Cuenca, coprodus de Tudor Giurgiu, care va putea fi văzut în curând şi pe marile ecrane din România. 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Ardealul Independent

    atunci nu le trebuiau ardelenilor visa in state k acuma…asati daca te lasi cotropit de mitici…acum 100 de ani stateau in carantina la turnul rosu javrele oltenesti….acolo le e locul si acum…jos cu escu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact