Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Egalitate pana la capat: Femeile se vor pensiona la aceeasi varsta cu barbatii

Femeile născute după 1970 se vor pensiona la 65 de ani începând din 2035, când va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de 15 ani, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii, citat de Mediafax. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Proiectul de act normativ modifică articolul 53, alineatul 1 din Legea 263/2010, potrivit căruia „vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”.
Documentul pus în dezbatere publică modifică această prevedere astfel: „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5″.
Atingerea acestor vârste de pensionare se va realiza prin creşterea graduală a vârstelor standard, în raport de data naşterii. Astfel, în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2015, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor, de la 64 la 65 de ani.
După ianuarie 2015 va continua creşterea graduală a vârstei de pensionare doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani până în anul 2030, fiind reglementată şi creşterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

www

Acum 10 ani

Desteapta miscare. Si apoi se vor face reduceri de personal, disponibilizari si pe la vrea 55-56 de ani te trezesti somer.
Raspunde

lege

Acum 10 ani

bai am, o propunere s-a duceti virsta limita de pensionare la 80 de ani la femei si 85 la barbati ca orcum suntem astia multi si prosti o povara pentru bugetul statului ,si la voi cum este logevitatea mare ,la sevicile pe care le aveti adica concedi permanente la voi speranta de viata va duce binisor de 90 -100 de ani ,si cum noi datorita bolilor si lipsurilor iesim pe cale naturala inainte de virsta standard de pensionare ,va ramin voua banii pentru idexari si mariri de pensi ,e normal s-a traiti bine cu pensii faraonice dupa 20 -30 de ani de taiat frunze la ciini
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus