Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

"Nu este cazul sa renunt nici la teatru pentru film, nici la film pentru teatru"

La jumătatea acestei luni, filmul românesc „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, în care joacă Ofelia Popii, actriţa Teatrului Naţional din Sibiu, a fost distins cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Roma. Filmul are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o lucrare ştiinţifică avangardistă într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Ofelia Popii interpretează rolul unei foste colege de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport pentru a putea ajunge la soţul ei, plecat ilegal în Franţa, iar Florin Piersic Jr. este un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.
 
Reporter: Povesteşte-ne puţin cum ai ajuns să joci în „Quod Erat Demonstrandum”. Este un rol pe care ţi l-ai dorit sau ai fost căutată? 
Ofelia Popii: Am fost chemată la casting, au încercat şi schimbarea de "look" de care aveau ei nevoie, adică mi-au închis părul, după care m-am întâlnit şi cu alţi actori, printre care Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Junior. Cred că în total au fost vreo trei întâlniri, după care a urmat o perioadă de repetiţii de vreo săptămână și jumătate. A urmat o pauză şi... filmările! Da, am fost chemată la casting, dar după ce am citit scenariul lui Andrei mi-am dorit mult personajul pentru că mi s-a lipit de suflet de la prima lectură. Este un rol dificil dar foarte frumos.
 
Rep.: Cum au decurs filmările, pe unde ați filmat și cum ți s-a părut experiența?
O. P.: S-a filmat în cea mai mare parte în București, în mai multe locații și o zi la Bulbucata, în apropierea Bucureștiului. Mi-a plăcut mult perioada filmărilor și chiar dacă a apărut oboseala nu m-a deranjat, eu sunt obișnuită cu programe de lucru și mai grele.
 
Rep.: Existau așteptări la încheierea filmărilor pentru un premiu? Cum te-ai simțit la Roma?
O. P.: La Roma a fost emoţionant, a fost şi prima dată când vedeam filmul și recunosc că  aveam emoţii duble! Nu numai că nu mă gândeam la vreun premiu, dar eu am aflat abia acolo că noi suntem în concurs! După ce a avut loc proiecţia şi am văzut reacţia publicului, trebuie să recunosc că am început să sper, în secret, ca filmul să obţină un premiu. Este foarte important pentru noi că am primit al treilea premiu, ca importanță, la un festival internaţional atât de prestigios, concurând cu 160 de alte filme din nu știu câte țări. 
 
Rep.: Știu că anul acesta a aparut si ”Rocker”, un alt film în care ai jucat. Te-ai gândit vreodată să renunți la teatru pentru rolurile din filme?
O. P.: Nu este cazul să renunţ nici la teatru pentru film, nici la film pentru teatru, îmi plac amândouă şi se ajută reciproc. 
 
Rep.: Cum găsești rolurile din filme în comparație cu cele din teatru?
O. P.: În film sunt la început, aştept să joc ceva mai mult, ca să fie echitabilă comparaţia. 
 
Rep.: În ce spectacole te vom putea vedea la Teatrul ”Radu Stanca” luna aceasta?
O. P.: În perioada următoare voi juca în spectacolele "Nora", "Solitaritate", "Platonov" și "D'ale carnavalului", iar în 10 decembrie o să am bucuria să joc un spectacol extrem de drag mie, pe care nu l-am mai jucat de foarte mult timp . Este vorba despre "Breaking the waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess". De asemenea, vom reveni cu spectacolul "Hamlet", tot în perioada imediat următoare. 
 
Rep.: - Am citit undeva, înainte de interviu, că ai o gradină la marginea Sibiului de care îți place să te ocupi. Ce ai cultivat anul acesta, cum este recolta?
O. P.: Da, am o grădina mică la Orlat, de care mă ocup împreună cu prietenul meu. Am cules anul acesta roşii, castraveţi, ardei și foarte puţine vinete. Mândria noastră au fost totuși roşiile (n. r. râde). 
 
Rep.: Cum îți vei petrece sarbătorile de iarnă? Unde faci Revelionul?
O. P.: Vom sta prin zonă de sărbători, adică probabil pe undeva prin Sibiu, sau pe la Orlat. Încă nu știm nici noi prea bine. De Revelion încă nu ştiu. Cred că vom face ceva drăguţ cu prietenii, tot pe aici prin zona Sibiului.
 
Rep.: Ce ți-ai dori să îți aducă Moș Crăciun? Poate citește ziarul…
O. P.: Sper ca Moşul să-mi aducă foarte multe cadouri pentru că am fost foarte cuminte anul acesta. Şi poate va veni şi cu nişte răspunsuri pe care le aştept de ceva vreme, în legătură cu nişte proiecte la care ţin.
 
Rep.: Multumesc.
 
Scurt CV
Ofelia Popii este născută în Drobeta Turnu Severin însă a crescut la Arad. În 1995 a absolvit Liceul Teoretic "Moise Nicoară”, tot din Arad, iar în 2001 Facultatea de Teatru a Universităţii “Babeş - Bolyai” din Cluj-Napoca, Secţia Actorie. Între 2004 şi 2005 a fost profesor suplinitor la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” din Sibiu, după care a devenit preparator la Catedră de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. Cel mai important rol al carierei este Mefisto din "Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, rol pentru care a şi primit în 2008 premiul UNITER pentru "cea mai bună actriţa într-un rol principal” şi premiul Herald Angel Award în cadrul Festivalului de la Edinburgh.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

FTCRQMml

Acum 10 ani

yes occular hcaeaehds permanent bestlifeinsurpolicy.com ing life insurance and you of reason damage discontinue are once can one the them, have vision blue next those heliomeds.com time you the vision episodes, cause to on line health insurance quotes comparehealthinsur.com business health insurance
Raspunde

tFSM2aCrEeg

Acum 10 ani

Under-Insured driver. As Quotes Chimp mentioned previously, having a strong uninsured driver protection is all but essential. In addition an indorsement for under-insured drivers is, in addition, significant.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus