Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Sova spune acum ca Autostrada Transilvania ar putea fi construita de chinezi

Autorităţile sunt interesate de participarea firmelor de construcţii din China la proiecte de infrastructură, în special la cele realizate prin concesiune, unde investiţia este finanţată din fonduri private, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova.

"În materie de infrastructură suntem foarte interesaţi de participarea la proceduri de concesiune a companiilor din China, pentru că într-o procedură de concesiune presupune că şi construcţia, şi finanţarea se fac din resurse private, deci nu publice, şi normal că forţa financiară a companiilor chineze şi cea a băncilor din China este foarte importantă", a declarat Şova, prezent la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est.

El a adăugat că autorităţile au invitat constructorii chinezi să participe şi la licitaţii care presupun finanţări din fonduri europene.

"Eu am spus, şi cu umor la un moment dat, că e greu să câştigi, dacă nu participi", a spus Şova.

El a precizat că, până în prezent firmele din China nu au participat la licitaţii dintr-o reticenţă subiectivă generată de ideea că în spaţiul european acestea nu câştigă.

Compania China Communication Construction Company s-a înscris, în consorţiu, la licitaţia pentru Craiova-Piteşti, dar şi la Comarnic-Braşov, de la ultima retrăgându-se.

Şova a precizat că pentru Autostrada Transilvania partea chineză şi-a exprimat interesul încă din vară, dar pentru acest proiect autorităţile încă nu au decis care va fi varianta de finanţare.

Ministrul a mai spus că în prezent orice companie chineză poate participa la licitaţii, în condiţiile respectării reglementărilor din legislaţia românească şi europeană.

Şova a arătat în cadrul unei sesiuni dedicate infrastructurii de transport că în domeniul autostrăzilor autorităţile intenţionează să finalizeze până la finele anului 2014 loturile 1 şi 2 de la Nădlac-Arad şi lotul 3 de la Sibiu-Orăştie, în 2015 urmând să fie date în folosinţă lotul 2 de la Timişoara-Lugoj şi loturile 2, 3, 4 de la Lugoj-Deva.

"La sfârşitul lui 2015 vom avea o autostradă continuă de la Nădlac, de la graniţa de vest a ţării, până la mijlocul ţării, la Sibiu", a declarat Şova.

În plus, până în 2016 vor fi finalizate şi tronsoanele Sebeş-Turda şi Câmpia Turzii-Târgu Mureş. "În următoarea perioadă de programare 2014-2020, finanţările pentru infrastructura de transport se vor tripla la nivel european şi se ridică la 26 miliarde euro, din care România va beneficia de trei miliarde euro", a spus ministrul.

Pentru acest interval sunt vizate autostrăzile Sibiu-Braşov, Braşov-Bacău, Sibiu-Piteşti, o nouă secţiune a centurii Bucureşti, Bacău-Paşcani-Iaşi şi Craiova-Calafat, potrivit sursei citate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

joseph

Acum 10 ani

Normal, cu chinezii se poate face orice, ăia n-au limite morale de niciun fel, în ceea ce privește tehnologia, protecția mediului și a muncii și mai ales știu și vorbesc limba şpăgarilor de pe Dâmbovița.
Raspunde

@1

Acum 10 ani

Bine că au limite morale sașii tăi cei destoinici,care visează doar sensuri unice și giratorii și târguri de Crăciun,ei bine măi josephe dezvoltarea unui oraș(ca Sibiul de ex.)nu se rezumă doar la aceste 3 aspecte,pe care le fac și aiurea(unele)culmea!păi spune-le dracu la gălbejiții ăia (nesemnificativi pt tine)să pună mâna pe germană și să la faci cunoștință neapărat cu Johannis-ar fi o soluție pt ieșirea din monotonia asta zilnică a sibienilor,ne-ar face și un aeroport cum trebuie,plus că s-ar umple burgul nostru de afaceriști chinezi și asiatici în general-mană cerească pt hotelieri...păi zi că nu!
Raspunde

@1,2

Acum 10 ani

mai relaxati-va ma... singura autostrada ce se va construi pana in 2020 va fi sibiu pitesti restul sunt pure fabulatii. voi nu vedeti ca in fiecare zi se schimba sursa de finatare pentru restul ? ce povesti is astea pentru un ministru? nu tu plan nu tu nimic. inseamna ca atunci cand spunea ca a 3 se va construi in ppp era o minciuna. daca eram in razboi si azi eram aliati cu unii maine cu altii poimani cu altii etc si ministru cred ca era altul. tui ceapa lui de p...st
Raspunde

@3

Acum 10 ani

Is prostanac de sibiu si vorbesc ca prostu\".....cam asta te caracterizeaza ... Hai sa zicem ca Turda Sebes ..se va face inainte ..si Comarnic Brasov.. Si eu fac pariu ca deja Sibiu Pitesti are acelasi grad de finantare ca si Brasov Sibiu... Si nu stiu de ce ..dar asa imi zice mie cineva ca Sibiu Pitesti ..va oesi din studiu de fezabilitate asa de scumpa ca o sa ne hotaram sa o facem mai incolo... Sunt la fel de sigur de asta ..la fel cum sunt de sigur ca in Sibiu sunt cei mai multi handicapati raportat la populatie... Si unul esti tu ....
Raspunde

tractor

Acum 10 ani

bai prostanac esti tu si aia de tia dat tita ,analfabet cu pretenti de intelectual ,ba oaie scoala tanu valoreaza nici cit o ceapa degerata ,nu vedeti cum frematati cind vine ,chinezi ,francezi ,nemti etc si va gudurati pe linga ei ca animalele de companie pe linga stapin sa-si primeasca bucatica de mincare ,ba tara asta a produs pe banda rulanda ;ingineri si tot felu de doctoranzi in economie ,si rezultatele se vad cu ochiul liber subdezvoltare ,traim ca acum 200 -300 de ani ,bai prostavan cu diploma ,asta este cerinta UE tronsonu PAN EUROPEAN CULOAR 4 nadlac-deva-sibiu -pitesi -giurgiu -istanbul ,ala comarnic -iasov este drum de vacanta 3 zile pe saptamina acolo largita soseaua si atit ,s-au la voi la iasov o legatura cu pan moldova ,bai tulumule si asta turda -sebes este inutila o face din bani deturnati din fondurile europene destinate culoarului pan 4 european sibiu -pitesti alo UE TRIMITETI COMISIE DE CONTROL SI VEDETI DE CE S-A SCHIMBAT DESTINATIA BANILOR DE LA PROIECTU NORMAL LA O DEVIATIE DE 200 KM MAI LUNGA varianta mult mai costisitoare si mai lunga cu 200 de km
Raspunde

VM

Acum 10 ani

cred ca primarul Sibiului este deja la Bucuresti ,convocat ,ca si membru atit de important al USL,,,trist ca Romania se indeparteasa tot mai mult de ceea ce ar trebui sa fie si o merita tineretul ,copii ,si toti cei care au suferit din dictatura comunista ,sau si-au pierdut chiar viata ,si anume o tara demna in Europa ,democratica si pe un drum cit de cit al bunastarii ,,,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus