Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Invaluirea chineza

Asistăm la un fenomen istoric. Popoarele străvechi ale Asiei de Sud-Est, ale continentului Îndian şi Orientului Mijlociu îmbracă, într-un ciclu al devenirii, haina reîntineririi, în contrast cu aria civilizaţiei zis occidentale aflată într-un proces de îmbătrânire. În rol de primă mărime al acestei uimitoare prefaceri se situează China. Ea desfăşoară sub ochii noştri o strategie la scară mondială a cărei consecinţe încă nu se lasă uşor previzionate. Desantul european ( deocamdată centru şi est european), capul de pod cum îi spun unii comentatori, face parte din angrenajul strategic şi s-ar părea că cel puţin intenţional, în această fază de început, României i s-ar dori un rol de prim jucător.

Fireşte, în era nucleară nu se concepe obţinerea preeminenţei prin cuceriri militare. Fără a neglija modernizarea capacităţilor purtării unui război, China mizează pe atuul formidabil al puterii economice. La ora aceasta este deja a doua în lume iar perspectivele concurenţiale îi sunt din cele mai favorabile. Într-o lume în plină explozie demografică, tot mai mult sărăcită de resurse, economicul devine problema esenţială nu numai a desvoltării, dar şi a supravieţuirii. Succesul îl datorează raportului specific între eficienţa muncii productive şi consumul ponderat sau chiar modest, care lasă loc surplusului, gestionat, cel puţin până la acest moment, cu măiestrie.

Pornind de la aceste date şi beneficiind de poziţia geografică favorabilă, China a demarat un veritabil proces de învăluire la nivel planetar aflat în plină desfăşurare. În primă linie este zona limitrofă: bazinul pacific şi vecinătăţile treitoriale unde ameninţă supremaţia americană. Uşor şi-a îndreptat privirile spre India, Orientul Mijlociu, Africa şi America Latină, încercând să umple golul lăsat de prâbuşirea imperiilor coloniale. Acestea i-au facilitat expansiunea printr-o gestiune politico-economică greşită: după ce le-au secătuit de resursele proprii, teritoriile coloniale au fost abandonate sărăciei şi înapoierii, încât infuzia economică operată de China este primită cu braţele deschise.

Rusia şi Statele Unite au resursele materiale şi umane suficiente pentru a face faţă – cel puţin acum şi uşor previzibil în viitor – potenţialelor tentaţii chineze. Cu Europa e altceva. De când cu pierderea masivă a veniturilor din colonii, după ce şi-a secătuit în bună parte şi resursele proprii, tributară endemică unui consum nebunesc, Europa, care postbelic a vroit să devină un pol de sine stătător interpus în fază iniţială între Rusia şi America şi apoi o piesă de şah importantă la nivel planetar, se zbate în vâltoarea numeroaselor probleme economice, de construcţie instituţională şi statală. Iar partea vădit vulnerabilă este zona de centru şi est. Spre aceasta îşi îndreaptă privirile de început China.

Modul ei de operare este insidios, subtil, inteligent, tinzând, în chip specific să satisfacă  ambele părţi. Cu mâna proprie de lucru ieftină (de notat, cu oamernii ei lucrează peste tot) poate oferi proiecte fezabil acceptabile: obţine un profit prin exploatarea resurselor locale - chiar dacă mai ponderat - deschide front de lucru pentru armata sa de lucrători, iar cealaltă parte se alege cu elemente ale dezvoltării cărora singură nu le poate face faţă. Tot cu mâna sa de lucru ieftină surclasează concurenţii, cucereşte teren.

În centrul unui atare demers ne aflăm acum noi. Vizita primului ministru al Chinei, semnarea unor aranjamente fie şi numai în proiecţie intenţională, ne pun, ne vor pune în faţa unor decizii fundamentale. Odată, cele ce ţin de politica internă adică, dacă intrăm în joc şi cu ce miză. Este o falsă idee că vin pe gratis. Efortul contributiv al României, calculat la dimensiunea proiectelor enunţate va fi enorm. Îi vom putea face faţă? De altă parte, suntem angajaţi pe o platformă de evoluţie şi dezvoltare în coordonatele UE. Vom ieşi din rânduri? În pofida a ceea ce se spune că UE ar avea ea înseşi de câştigat, tentativa Chinei de a învălui şi Europa nu este, nu va fi văzută cu ochi buni. Deja un semnal de atenţionare a venit din partea lui Barroso; căreia noi, în stilul ce ne caracterizează, i-am dat o primă pleaşcă de o semnificaţie profund interogativă: într-un cadrul de solmnitate naţională, am dat de pământ cu emblema europeană înlocuind-o cu cea chineză. Pur şi simplu de necrezut.

Suntem, cel puţin la nivel guvernamental euforici, curtaţi, flataţi: suntem „TIGRUL” Europei. Demersul chinez poate fi binevenit, cu condiţia capacităţii noastre de receptare de aşa manieră încât să nu ne pierdem capul, să ne prezervăm interesele proprii, să intrăm şi în jocul intereselor chineze dar să nu uităm nici un moment că aparţinem Europei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Georg

Acum 10 ani

Aici CORECT...dar si Rusia si USA mai ales, sunt de fapt depasite in ritm.. USA nu mai are suflare..tot ce era american electronic a devenit japonez, coreean, preluate acestea la randul lor de China. USA se cramponeaza de vesnicele razboaie inutile si periculoase pentru lumea crestina... te tot duci la aia si-i omori in pat...dar daca vin ei la tine? Rusia a inceput un program de Reinarmare massiv si periculos, dar care CONSUMA RESURSE imens de mult.. Taiga/Padurea Siberiana e la Pamant.. si asta era importanta pentru Clima din Asia pana-n Europa inclusiv. Rusia te strange de gat cu gazul si petrolul, resurse EPUIZABILE, mai ales ca vand si chinezilor in nestire... Cand o tara nu mai are APA (padurile o aduceau) trebuie sa se extinda si sa devina agresoare.. China isi distruge tot sistemul ecologic..In loc de agricultura, asfalt ,blocuri, beton..Si POLUAREA este IMENSA, se merge curent cu filtru-masca pe gura in Peking si Shangai...Adevarata putere expansiv este China.. Are sistemul diabolic: CAPITALISM-de-STAT, si are cca 3 miliarde locuitori, care au nevoie de hrana, aer, APA....Si le vor lua de ALTUNDEVA....In Ucraina Statul Chinez a cumparat pausal sute de mii de hectare pamant agricol pentru a-si produce alimente... Statul Ucrainean le-a oferit, nu particularii...Deci CHINA ARE NEVOI de SATISFACUT si si le satisface in TOATA lUMEA...nu poate fi impiedicata, dar cel putin intarziat procesul..CUM, cand mii de hectare zac nelucrate si oamenii cumpara numai la BILLA? Turnisor, Gusterita erau sate cinstite si PRODUCATOARE, acum au devenit maidane pentru blocuri...pentru ca Hipodrom si Varon devin de nelocuit...Construim-daramam-plecam altundeva-construim-daramam-plecam... De cand se dezvolta poluant China s-a accelerat imens SCHIMBAREA CLIMEI...
Raspunde

tabPaGrD

Acum 10 ani

If your areclits are always this helpful, "I'll be back."
Raspunde

l1fbb95YWH

Acum 10 ani

The responsibility to understand the Quotes Chimp of insurance, to read each in�surance policy and attempt to under�stand its terms and, when lacking understanding, the responsibility to seek answers from an insurance professional.
Raspunde

BQZXlWDqBf

Acum 10 ani

The Insurance QuotesChimp's Expenses of Privileges and Obligations can be your safety of your insurance bucks, guidebook to reasonable insurance methods, and trustworthy, trustworthy rendering. When you interview an underwriter go for you, and ensure your broker says and will abide by its rules.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus