Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

La Maria eu am avut ghinion. Sper!

Într-un spațiu de la subsolul fostei pușcării de pe strada Zaharia Boiu a apărut de vreo două săptămâni restaurantul La Maria. Anunțat discret, din stradă, interiorul restaurantului este destul de interesant. Micuț, cu pereți de cărămidă de care atârnă tot felul de briz-briz-uri, dar fără să dea în patima kitschului.
Vineri după-amiaza, când am nimerit în restaurantul cu pricina, înăuntru erau doar ospătărița – barmaniță și încă un fecioraș care, imediat după ce am intrat, a început să îmi explice ceva de canalizare. Și a aprins lumina uneia dintre cele trei mici încăperi ale Mariei. ”- Dar se poate mânca?”. ”- Se poate”, a răspuns băiatul ce a dispărut rapid din peisaj.
Meniul Mariei este unul minimal: trei-patru feluri de carne de vită, porc sau pui, patru feluri de garnituri, omletă și pizza.

Prețurile sunt sub media celor din centru: șase lei berea Stella Artois, 14 – 16 lei pizza, cinci lei omleta simplă, de exemplu.
Fiind singur în încăpere am avut timp vreo zece minute să admir mobilierul nou și să îmi dau seama ce nu e în regulă: muzica prea tare și aceeași. Celine Dion cânta una-ntruna.
Pregătit de o masă rapidă, am cerut cotlet de porc cu sos de ciuperci și coniac, cu cartofi cu rozmarin și o salată de crudități (eram sigur că sunt ”delicioase”, dar murături nu aveau).
”Să știți că durează... 15 – 20 de minute”, a zâmbit de deasupra unui decolteu generos blonda ospătăriță. Cum 15 – 20 de minute e numai bine și cum nu aveam ce face fiind singur, am zis să cronometrez timpii de după efectuarea comenzii.

10 minute după comandă. În La Maria intră doi muncitori de la Apă-Canal. Merg țintit către ușa bucătăriei.
20 de minute după comandă. Blonda ospătăriță aduce alături de zâmbet salata cerută și tacâmurile învelite într-un șervețel.
22 de minute. Se oprește muzica, prin restaurant nu e mai nimeni, punctul de atracție e bucătăria.
23 de minute după comandă. Apare portarul clădirii, care mă recunoaște. Sporovăim.
25 de minute. Apare și șoferul autospecialei de la Apă-Canal. Îl știu, nu mă recunoaște, intră și el înspre bucătărie și ce va mai fi fiind dincolo de ușile batante.
26 de minute. În camera unde sunt e tot mai frig, deși caloriferul e călduț. De la bucătărie adie un miros de mâncare.
28 de minute după comandă. Iese șoferul autospecialei.

După 30 de minute încep să ronțăi roșiile. Castraveții sunt răi la gust, toc între dinți și cele câteva frunze de salată.
32 de minute după comandă. Ospătărița iese din bucătărie cu o farfurie cu ceva carne și pireu. O duce în camera alăturată de unde se aud vocile unora ce par de-ai locului.
33 de minute. Muzica e repornită. Tot Celine Dion.
34 de minute. Prin fața mea, în bucătărie intră încă un muncitor de la Apă-Canal și cară un târnăcop. Bătăile ce urmează nu reușesc să le localizez în spațiu.
După 37 de minute de la comandă ronțăi iar din salata de șase lei. Apare ospătărița, zâmbește, decolteu, mai durează două minute,  îmi zice iarăși ceva de canalizare, e fâstâcită. Mă întreabă dacă nu vreau și pâine. Parcă s-a mai încălzit.
42 de minute după comandă. Sunt plictisit, mi-e foame, iar cum 3G-ul nu bate la subsol, net-ul de pe telefon mă irită.
43 de minute. Ospătărița aleargă, podeaua sună sub tocurile ei înalte. Din bucătărie, iarăși discuții despre canal.
La 44 de minute după comanda dată în restaurantul gol când am intrat vine mâncarea. Fierbinte rău.
46 de minute. Reapare băiatul care, realizez, este bucătar. Îmi povestește de canalizare etc. etc.
La 56 de minute de la comandă, prin restaurant se întinde furtunul pentru desfundarea canalizării, e agitație, eu mă grăbesc să termin. ”Dă-i drumul, bă!”, strigă unul din muncitori, în timp ce eu cer nota.
3,5 lei apa plată, șase lei salata, cinci lei cartofii, 20 de lei carnea de porc cu sosul amintit. Aproape 35 de lei, laolaltă. Mâncarea n-a fost rea, dar nici de lăudat. La Maria m-aș mai duce. Dacă e aceeași ospătăriță și dacă nu mai au probleme cu canalul. Nu neapărat pentru mâncare. Programul e până la trei noaptea.

Ion al Glanetașului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Bsi_Hermannstadt

Acum 10 ani

Pesemne ca s-ar putea numi cu brio \"LA DOREL\" :))
Raspunde

la maria

Acum 10 ani

MERSI MULT.PENTRU CUM MI- AI DESCRIS LOCALUL SI MANCAREA.DAR NU UITA,PROBLEME POT APAREA CAND NU TE GANDESTI.STIU CA ASTA TI E MESERIA.EU TE MAI ASTEPT.!
Raspunde

karla

Acum 10 ani

uite asa am aflat si noi de o noua locatie in batranul Iosefin(PS e tot zona centrala!). pot sa zic ca le-ai facut un serviciu. reclama ! :) poate merita poate nu, vom vedea.
Raspunde

oni

Acum 10 ani

Pai nenea asta niciodata nu a laudat pe cineva. Tot timpul a avut de obiectat ceva chiar daca era bine.
Raspunde

Florian

Acum 10 ani

Mai bine puneai o poza cu ospatarita !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus