Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Sindromul ADHD la copii

ADHD este o tulburare comportamentală, hiperkinetică având o bază biologică ce se caracterizează prin neputinţa copilului de a se concentra pe o activitate anume. Nu este o boală a copilăriei ce trece de la sine odată cu înaintarea în vârstă. Această afecţiune poate fi diagnosticată şi la vârstă maturităţii însă mai greu decât în copilărie. Această afecţiune are 3 simptome clare: neatenţia, hiperactivitatea şi impulsivitatea. Diagnosticul se pune cel mai des între 6 şi 12 ani moment în care simptomatologia devine din ce în ce mai deranjantă şi mai vizibilă atât pentru copilul în

cauza cât şi pentru cei din jurul sau. Copilul odată ajuns la şcoală nu va putea sta atent pe tot parcursul orelor, se va foi, va deranja toată clasa, va fi hiperactiv şi va avea un comportament neadecvat. La prima impresie copilul va fi catalogat drept obraznic, prost crescut, neastâmpărat, zvăpăiat şi va fi uşor izolat, stigmatizat.

Este una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni clinice la copii şi dacă nu este tratată la timp, corespunzător, va afecta într-un mod negativ calitatea vieţii fără a avea vreun impact asupra intelectului. Dezvoltarea la nivel cognitiv nu poate fi “atinsă” de această boală, copilul se va dezvoltă perfect normal ca orice alt copil doar că din cauza hiperactivităţii şi neputinţei de a se concentra o perioadă anume pe o activitate dată copilul va putea înregistra performanţe şcolare scăzute sau în chiar eşec şcolar.

De asemenea, ADHDul nu are nici o legătură cu stilul parental de creştere, nu poate fi aruncată vină asupra modului în care părintele alege să îşi crească/educe copilul. Ba din contră, aceşti părinţi reprezintă adevărate modele de urmat, deoarece ei fac tot posibilul să ajute copilul să treacă peste această boală, să reuşească să îi ofere un stil de viaţă cât mai apropiat de cel normal şi acceptat de societate şi zi de zi sunt nevoiţi să treacă peste tot felul de încercări şi provocări.

Părintele unui copil cu ADHD trebuie să fie foarte bine organizat pentru a putea învaţă copilul acelaşi lucru şi pentru a-i uşura viaţă, deoarece acesta e predispus la a-şi pierde diverse lucruri, apoi trebuie să încerce să îi creeze o rutină zilnică pe care copilul să o înţeleagă şi trebuie să îl supravegheze în interacţiunile pe care le are cu alţi copii, deoarece acesta poate avea ceva greutăţi pe plan social din cauza impulsivităţii.

ADHD nu este o boală “incurabilă”, cu tratament medicamentos plus un tratament specific tulburărilor de comportament induse de boală şi o combinaţie armonioasă şi bine proporţionată de afecţiune, grijă, sprijin, atenţie şi perseverenţă din partea părinţilor, copilul va face progrese frumoase şi vizibile având şansa la o viaţă frumoasă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3985

Comentarii

1 comentarii

Poza?

Acum 10 ani

De ce nu mai puneti poza de la fatuca asta? Mai bine stergeti-l pe Dejeu, ca ala chiar ca-i urat. Lavinia era chiar faina.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus