X

Istoria cartierelor Sibiului. De unde vin denumirile "Lazaret", "Broscarie" sau "Valea Aurie"

În cartierul Trei Stejari nu există niciun stejar. În Hipodrom nu vezi urmă de cai. Iar Valea Aurie nu mai strălucește nici la răsărit și nici la apus. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu istorici și specialiști în domeniu și vă spune cum unele cartiere ale Sibiu au în spate o istorie veche de peste două mii de ani, în vreme ce altele au luat naștere în perioada de maximă înflorire a comunismului.

Una dintre cele mai interesante povești este cea a cartierului Lazaret, care în zilele noastre se întinde din spatele Gării până spre recent construita centură ocolitoare. Specialiștii spun că punctul de dezvoltare al acestui cartier este strada Moara de Scoarță, denumire rămasă încă din perioada medievală târzie când aici chiar exista și funcționa o moară de scoarță care producea hârtie. De numirea de ”Lazaret” pe de altă parte, vine de la faptul că pe spațiul Autogării Atlassib de astăzi a existat o Mănăstire Dominicană, mutată ulterior în interiorul cetății Sibiului, în spațiul unde se păstrează Biserica Ursulinelor. Vechile edificii ale mănăstirii au fost transformate astfel într-o leprozerie, cunoscută și sub denumirea de ”Lazaret”. Doar mica bisericuță din parcarea Gării a mai rămas. Odată cu dezvoltarea Sibiului leprozeria a fost ”împinsă” mai către periferie, dincolo de calea ferată pe care o vedem în mileniul III.

O poveste interesantă are și cartierul Valea Aurie. Istoricul Răzvan Pop, director al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu, își amintește că în urmă cu câteva zeci de ani aici există un han cunoscut în oraș, cu denumirea de Valea Aurie. ”Nu știu dacă mai există și astăzi, nu cred, însă țin minte că în copilărie mergeam cu tatăl meu acolo, uneori cu familia. Hanul se afla în spatele bisericii. De la acest punct de reper s-a ajuns la denumirea cartierului, fiind în dezvoltare spațiul. Eu personal cred că numele ”Valea Aurie” vine de la faptul că este o zonă însorită a orașului, orientată către soare”, spune Răzvan Pop.
Cartierul Josefin are ca punct central strada Ion Rațiu și se întinde de la Piața Unirii până înspre strada Dealului și Parcul Sub Arini. În secolul XVIII toată această zonă aparținea Armatei austrice care avea în plan construcția unei citadele. Pentru că Sibiul era deja un oraș bine fortificat, proiectul citadelei a fost mutat în Alba-Iulia. Prin ordinul Împăratului Josef al II-lea, terenul a fost parcelat și cedat de armată autorităților locale, construindu-se străzi și case. În onoarea împăratului, prima stradă din acest cartier i-a purtat numele, ulterior devenind strada Ion Rațiu.
În mare, același lucru s-a întâmplat și în cartierul Terezian. Denumirea vine bineînțeles de la Împărăteasa Maria Terezia, cea care a finanțat un orfelinat romano-catolic și o biserică în spațiul care a devenit apoi nucleul noului cartier al Sibiului. La fel ca și în cazul Împăratului Josef al II-lea, în onoarea împărătesei a fost denumită o stradă care să-i poate numele. Strada este cunoscută astăzi drept Constantin Nottara.

Ceva mai simplă este povestea cartierului Țiglari, aflat în nordul cartierului Terezian. În secolul XIX acest spațul era cunoscut datorită fabricii de țiglă a lui Gustav Binder. Muncitorii care lucrau la această fabrică s-au așezat în zona, pe atunci periferică a Sibiului, dând naștere cartierului Țiglari.
Cartierul delimitat de străzile Reconstrucției, Câmpului și Biserica dintre Brazi poartă numele ”Maierii Sibiului”. ”Acesta a fost practic primul cartier românesc din Sibiu, parte a cartierului Terezian. Numele vine de la românii din Mărginime care au venit în Sibiu, în secolul XVIII, și s-au așezat aici”, explică istoricul Răzvan Pop.

Deși opuse ca așezare geografică, cartierele Turnișor și Gușterița au o istorie oarecum similară. Turnișorul spre exemplu a fost sat de sine stătător până înspre a doua jumătate a secolului XX. În germană, Turnișorul este cunoscut sub denumirea Neppendorf, de la numele fondatorului: Neppen – Nepponius. Specialiștii sunt de părere că Turnișorul a fost, în cea mai mare parte a existenței lui, un sat autentic săsesc, denumirea de ”Turnișor” fiind dată de români din cauza turnului bisericii care se vedea dominant în zare. De partea cealaltă, Gușterița este atestat ca sat încă din secolul XIII și a devenit cartier al Sibiului odată cu Turnișorul, în perioada de maximă înflorire a comunismului. ”Denumirea de ”Gușterița” cred că este una arhaică românească. Interesant este faptul că acest spațiu este permanent locuit în Sibiu, încă din vremea romanilor. Urmele vechiului drum roman încă mai sunt vizibile, pentru specialiști”, spune Răzvan Pop.
Mai puțină istorie au în spate cartierele Broscărie și Vasile Aaron. ”Eu tind să cred că pe terenul unde astăzi se află cartierul Broscărie exista o mlaștină care a fost asanată pentru a face loc dezvoltării orașului”, mai spune Răzvan Pop.  De partea cealaltă, cartierul Vasile Aaron a fost construit în anii 1970 la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, pe ceea ce era un teren al comunei Șelimbăr. La data începerii construcției, limita Sibiului era strada Vasile Aaron, noul cartier preluându-i denumirea.

Mult mai interesantă este povestea cartierului Hipodrom. ”Cu siguranță aici a existat în trecut un hipodrom ale cărui urme s-au pierdut. După așezare eu bănuiesc faptul că hipodromul s-a aflat în spațiul unde este acum Cedonia”, spune istoricul Răzvan Pop. Terenul pe care se află acum cartierul Hipodrom a aparținut Armatei Austro-Ungare. Cavaleria armatei Austro-Ungară a beneficiat de un hipodrom, construcție simplă. Acesta a fost folosit și de cavaleria românească, dar și de echipa națională a României de hipism, până spre jumătatea secolului trecut. Apartenența de armată l-a determinat și pe Aurel Vlaicu să efectueze zborul demonstrativ de la Sibiu tot din această parte a orașului.

O istorie ceva mai scurtă are cartierul Ștrand. Pe locul actualului ștrand a fost construit în anii 1920 singurul ștrand din Sibiu. De altfel, platformele pentru sărituri și limitele bazinelor de înot sunt, în mare, cele construite acum aproape o sută de ani. Blocurile și străzile noi au apărut după anii 1970.
Nu în ultimul rând, cartierul Trei Stejari poartă numele unor stejari vechi care se aflau într-un loc la răscruce de drumuri. Fabrica de bere Trei Stejari doar a preluat denumirea datorită poziționării ei pe acest spațiu. Istoricii spun că zona se afla la intersecția drumurilor care ieșeau din cetatea Sibiului și drumul care pornea din Sibiu înspre Agnita.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

38 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @autor

  Daca Turnul a stat de vb. cu specialisti si istorici, de ce ne este prezentata doar teoria unuia care nu cunoaste istoria si afirma de trei ori ca \”tind sa cred\”, \”dupa parerea mea\” samd? Acest \”istoric\” isi aminteste ca in urma cu cateva zeci de ani exista un han in Valea Aurie? Daca ar fi avut vreo 80 de ani il credeam, asa, la varsta cand abia ii apar ciuleii in mustata va faceti de ras. Asteptam un articol bazat pe idei ferme nu pe supozitii de asa zis \”istoric\”.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  nicu

  Razvan Pop? Istoricul Razvan Pop? Hmmmm….. mai degraba pupincuristul Razvan Pop! Cred ca sunt vreo 2 ani de cand era foarte activ in mobilizarea (manipularea) oamenilor pe facebook si ii convingea sa iasa in strada sa protesteze impotriva regimului pdl. A fost rasplatit. A primit o functie de ceva directoras. L-as intreba daca acum, dupa doi ani, ar mai fi motive sa iesim in strada…?… Eh…. rahat, ce stiu eu?!?!. Un tzaran ratat care comenteaza aiurea un articol…. Pacat ca acest articol se bazeaza pe opinia lui, nu pe cunostintele lui de specialist, istoric. Sunt acum curios cat de analfabet o sa mi se spuna ca sunt….. Traiasca pupincurismul! Bravo Razvan Pop! Esti unul dintre putinele genii ale Sibiului!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  nicu

  F**k me!!!! Am uitat sa mentionez ca nu am nici o treaba cu PDL-ul, sunt doar un anti-PSD-ist convins, la fel cum mi-l amintesc pe Razvan Pop acum 7-8 ani….. si cum, probabil, va fi peste ceva vreme, nu prea multa, cand se vor certa de tot cei din USL… niste curve cu niste hoti…. (vorba lui Dragnea: \”intrebarea e cine este Bianca\”) 😉

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  max

  penibil. asta numiti voi documentare pentru un articol? Auzi, \”am stat de vorba cu istorici si specialisti in domeniu\”! In traducere libera:
  \”am luat de bune declaratiile unui pusti care se da istoric dar se bazeaza doar pe \”amintiri din copilarie\” si presupuneri\”.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  karla

  foarte vag articol si putin credibil. ca veni vorba de \’\’valea aurie\’\’ numele in principal se trage de la culoarea vaii(actuala prelungire sub arini) mai ales toamna, aurie ! cat despre hanul/hanurile ce au existat in zona nu mai exista nici unul, doar comunista cabana-restaurant valea aurie. rusine ca nu stii in calitate de sef peste patrimoniu ce ai sau n-ai in ograda ta ! dar fiind vorba de distinsul razvan pop (un veritabil monument de aroganta si atat!), nu ma mira deloc. pentru @3, nicu : nu este un taran, este un simplu pui de securist:) a se vedea si in ce zona are resedinta ;)c-tin noica fosta moscovei. cu asta am zis destul, sibienii trecuti de 40 ani cunosc !

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alzara

  Goldtahl se numea paraul pronuntat de valahi (adica de noi) :Golda ! La Cisnadioara :Silberbachtahl! Se vede ca sasii au fost fermecati de locuri…pana au plecat. Revenire placuta! Ciudat numele de \”Seifenbach \” denumiri atestate pe hartile militare austriece din sec XIX

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Odin

  In cartierul Terezian imparateasa Maria Tereza a construit nu numai o biserica catolica si un orfelinat (care supravietuiesc si azi), in locul blocurilor incepand de la Aleea Petuniei si pana la malul Cibinului a construit si un cartier de case sociale. Aceste case, cu un singur nivel, erau formate din mai multe locuinte individuale alaturate iar mijloc erau gradini pebtru fiecare. Au supravietuit pana in anii \’60 cand camunistii le-au daramat pentru a construii blocurile pe care le vedem si azi.<br> Cartierele Hipodrom I, II, III si IV au fost construite, in anii 70-80, pe si in jurul fostului hipodrom si a terenurilor de manevra a scolii/unitatii de cavalerie care supravietuieste partial si azi pe Calea Dumbravi, cladirea unde este RoGer, DIICOT-ul, facultatea de drept, etc. In spatele acesteia se mai pot vedea fostele grajduri acum depozite.<br> Valea Aurie se numeste asa dupa valea Trinchbach-ului partea care iese din parcul Sub Arini, aceasta fiind pe vremuri plina de nu-stiu-ce flori galbene salbatice, in perioada de inflorire era \”aurie\” pentru sasii sibieni care o priveau din Gradina Botanica azi parcul Sub Arini.<br> De asemenea mai exista in Sibiu cartierul saracilor (exista si azi dar cu ghilimele) era zona de vis-a-vis de Cimitir unde nu prea dorea sa locuiasca nimeni pe vremuri, azi plin de vile :) … <br>Cam neinformat istoricul dumneavoastra … poate ar trebuii sa gasiti altul care chiar are si habar despre ce vorbeste!

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  SIBIAN

  Odin are dreptate !Asta e istoria care o spui tu Asa e! Nu stiu cine e istoricul ,dar ar trebuii sa vb desprea asta cei de la Facultatea de istorie ,adevaratii istorici ..Dar probabil ori nu au loc ,ori nu se inplica .Dar cum e vb aceea la polica si istorice ..tot romanul se pricepe (inainte toti se priceau la fostbal -chibitii din coltul alimentarii Floas)

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  istoric

  bai daca nu veneau comunisti in 47 si sibiul raminea a sasilor care lau construit acuma vorbeam de o asemanare a sibiului cu LAAS VEGAS ,asa ati venit voi valahilor si ati distrus tot ce au lasat sasii ,tot ce era in sibiu era unicat in tara asta ,ma referlla primul tramvai ,primul parc [sub ,arini ,prima gradina ,zoologica prima fabrica de bere ,prima de salamuri ,prima de cintare ,prima de stofe ,prima de covoare ,prima de creioane ,prima de prelucrarea alcolulului ,primele morii ,primul oras cu curent electric ,primul oras cu aductiunea apei pe conducta din lemn de cires ,prima canalizare si multe altele daca vreti istoria sibiului va dau lectii dar nimai contracost eu am trait acele vremuri nu le iau de la povestaci istorici ,voi comunisti ati facut numai rau orasului si urmasi vostri sunt circotasi si detractori sibiului de astazi

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @12

  Fiule, eu de aia ți-am dat bani de biscuiți, ca sa mergi la curve? Ți-am spus că de 10 lei nu au cum să prinzi altceva decât o nasoală nespălată și tu acum te mai și dai în stambă și spui că târfele din sibiu put a brânză. Put a brânză doar astea nasoale pe care ți le premiți tu copile :)

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @11 și 13

  Băiețaș, nu sunt căsătorit așa că nu a prea ieșit asta cu nevasta. Oricum, să îi transmiți mamei tale salutări, sper că nu mai este supărată pe mine și pe restul plutonului, noi i-am spus că nu mai ardem parașute care nasc plozi retardați. Se pare că nu a înțeles și l-a găsit pe tactu!

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  rosu

  Cei interesati de istoria Sibiului citesc carti, nu Turnulsfatului. Exista mai multe cronici ale Sibiului,
  bazate pe cifre si date, nu pe parerile unui asa-zis istoric.

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @15

  Visele erotice fac rau ..daca sunt socotite realitate…la fel si impotenta socialista….
  Aia e o mincinoasa …mi a spus ca e nevasta ta si tu ai trimis o la produs ..oricum nu fi suparat pe mine…I am dat de o paine sa duca si la tine acasa..ca mi a spus ca o maltratezi daca nu vine cu cascaval…saraca mi a spus ca face oral doar sa aiba ceva cald in stomac si mai tine si ceva rezerva in guritza pentru cand o saruti cand vine acasa..
  Oricum am fost generos am trimis o la o tura la cei de la infectioase..deci bubele alea care ti au aparut nu su t din vina ei

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @15,19

  Vai de capul vostru de penibili la ce discuții ați ajuns de la un nevinovat de comentariu pe cu totul alte teme …nu pornografice…voi ați fi buni ca animatori la jegul ăla de emisiune a lui Capatos de pe Antenă…bleahhhh…siktir!

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gabi

  dupa parerea mea…cred ca daca,erati si voi niste oameni seriosi si cu bun simt…ar fi mai frumoasa istoria SIBIULUI…Dar dupa comentari ,vad ca nu faceti parte din rasa umana..de acea a ajuns omenirea unde e si cum e acum la ora actuala.??NU STIU DE UNDE ATI APARUT IN SIBIU??…CA SIBIENI NU SUNTETI…SI FACETI ORASUL SIBIU DE RUSINE IN LUME.

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  leninescu

  ce draku tot ridicati in slavi sibiul. eu un oras cu romani si atat, ca multe altele. mai bun ca unele si mai rau ca altele. ce tot atatea comparatii

 23. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 24. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sibian 100%

  Mai intrebati si pe altii!!!-cum adica nu exista stejari in cartierul cu acest nume?FIX trei stejari au supravietuit multi ani, in curtea fabricii de bere,vis-a-vis de casa in care am locuit zeci de ani,str.Balea nr 2,cum ma uitam pe geam ii vedeam!Cu timpul,si pentru modernizarea drumului au taiat doi dar tot a ramas unul,acum nu mai stiu…De acolo vine numele cartierului,acolo incepea si se termina pe Calea Nocrichului,Armata Rosie(acum Milea),pana la actuala Politie,iar spre est la gara.Nu mai dezinformati ca va ia \”lumea\” la mishto!

 25. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 26. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 27. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alcatraz1978

  bai ieninescule coboara pe la tin e prin sud pe colea daca nu-ti convine la sibiu il ridicam in slavi cit vrem ca-i oras frumos si gata

 28. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 29. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 30. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Georg

  Ma ingrozesc…Au fost 2 Lazaret-uri.. Cel ADMINISTRAT de Dominicani (ei langa actuala Capela Crucii, dar mai in spate, administrau LEPROSII si LEPROZERIA dincolo de Cibin (nici mie nu mi-a venit sa cred o mare parte de timp), exact la confluenta paraului Reussbach/paraul Rusciorului cu Cibinul..oarecum aproape de teritoriul actual EXTINS al Spitalului de Nebuni.. DECI NU Biserica a fost transformata in Leprozerie, ci aici se tineau slujbele pentru LEPROSI, de aceea se numea BISERICA LEPROSILOR, insa numai DUPA ce Dominicanii s-au mutat sus la actuala Ursuline…..Al doilea LZARET, de fapt acesta, nu Leprozeria, infiintat cam prin sec XVIII unde e acum Cartierul Lazaret, de Trupele Austriece infiintat..tot felul de boli..in CARANTINA…
  Mai tarziu, sec XVI, chiar la inceput,avem documente, se stie acum cine-de-cine-ingrijea, Leprosii erau tot in grija Dominicanilor, iar Sifiliticii, desi in grija Franciscanilor, erau in Turnul Sarii (1401 mentionat-1890 daramat) de langa Biserica Dominicana NOUA (1438-1474 construita Neu-Stifft 1474) acum Biserica Ursulinelor. Valea Aurie: Florile salbatice de care scrie ODIN erau PAPADII… Moara de Scoarta… LOHMÜHLE…este simplu, ce spune numele, mentionata (vanduta orasului) de catre Petrus Thobiassy von Eczeldorff (Atzel) produce, macina COAJA de STEJAR, care prin taninul continut, e ingredientul principal la TABACIREA PIEILOR…Mai cititi http://www.sibiul.ro/Forum/Sibiul Vechi….

 31. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Georg

  Neppendorf(f)…e simplu.. Villa Epponis, nu Neponis..EPPO deci poate numele graev-ului (Greb/Gereb/Graf) ATUNCI, la mentiunea documentara intamplator cunoscut…

 32. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  B.Utoru

  Un prost aruncă o piatră în baltă şi o sută de înţelepţi se străduiesc s-o scoată. Nu trebuie să fii istoric pentru a înţelege de unde vin denumirile cartierelor Sibiului, este suficient să fii sibian. Numele lor sunt simple şi edificatoare. Saşii au fondat şi dezvoltat oraşul, comuniştii au făcut şi ei cartierele de blocuri şi uzinele, după Revoluţie s-au ridicat alte construcţii, fiecare epocă are semnele ei. Noi să fim sănătoşi şi mândri că trăim într-un oraş frumos.

 33. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mancatoru\'

  Articol bun pentru sibienii aciuiati pe aici de vreun an sau doi al mult. Jalnic, iar daca careva si plateste pentru astfel de \”servicii scriitoricesti \” e chiar prost.

 34. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Claudiu

  imi pare rau sa o spun dar e unul din cele mai slabe articole care le-am citit vreodata. Iar Turnul Sfatului e preferatul meu in presa locala, de departe, dar sper sa nu mai vad curand astfel de articole nedocumentate. Sunt mai interesante si mai instructive comentariile decat articolul.

 35. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 36. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 37. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2OcE27idui

  Although an offender won’t have to cover the QuotesChimp, in case you are charged you should really be positively mixed up in situation. A bad opinion or resolution could possibly trigger your policy contract being call off or your rates increased.

 38. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  F3h7WLxqQ9

  The first blow for auto insurance QuotesChimp rights was struck in November 1988, in California, with the passage of Proposition 103. California has had a bona fide auto insurance crisis that has been accelerated in recent years. As a result, consumer advocate Harvey Rosenfield formed an organization called Voter Revolt and wrote an auto insurance reform initiative that qualified for the ballot. The measure became known as Proposition 103.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact