Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

"A donat tot. Si inima si ficatul, rinichii, tesuturile"

70% dintre sibienii aflaţi în moarte cerebrală ajung donatori de organe, iar acesta nu este un procent mic spun medicii. La Sibiu se înregistrează șapte - opt donatori anual, în primele 11 luni din 2013 fiind înregistraţi 115 donatori la nivelul întregii ţării.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat ca şi centru de prelevare de organe, ţesuturi şi celule din octombrie 2013, dar prelevare de organe se face de aproape patru ani spun medicii, „datorită entuziasmului colectivului, care a vrut să ajute chiar şi când legea nu permitea acreditarea”.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu există două persoane care se ocupă de procesul prelevării de organe - dr. Mihai Sava, medicul şef al secţiei Anestezie-Terapie Intensivă şi dr. Tiberiu Toabeş, care este „Key Donation Person” sau altfel spus coordonatorul local de transplant.
„Acum avem şi în România un cadru legal care ne permite şi nouă să facem prelevare, că până acum doar centrele mari făceau prelevare de organe cu acreditare. Dacă vorbim despre donatorii aflaţi în moarte cerebrală, trebuie să specificăm ce înseamnă această noţiune. O persoană trebuie prima dată declarată în moarte cerebrală, iar acest diagnostic se pune în baza unor criterii extrem de stricte. Este cel mai clar diagnostic din medicină, nu poate da nici măcar 0,1% eroare”, povesteşte dr. Mihai Sava.
Nivelul de acceptare al familiei ca pacientul să devină donator, în Sibiu şi în ţară, este de aproximativ 70%. Astfel, la Spitalul Judeţean, anual între 10-15 pacienţi intră în moarte cerebrală, iar dintre aceştia, şapte - opt devin donatori.
„Am avut un pacient sosit la noi în urma unui accident. Încă nu împlinise 30 de ani. Era căsătorit şi după ce a intrat în moarte cerebrală, am întrebat soţia dacă ne permite să îi prelevăm organele şi ne-a impresionat pe toţi faptul că a fost imediat de acord şi a donat tot. Şi inima şi ficatul, rinichii, ţesuturile. A salvat multe vieţi sibianul acela”, îşi aminteşte medicul, spunând că a fost unul dintre puţinele cazuri în care familia a acceptat să doneze şi inima.

Donare selectivă

În România, legislaţia prevede că organele unei persoane aflate în moarte cerebrală pot fi donate dacă familia este de acord şi acesta semnează un contract în acest sens. Potrivit ierarhiei, putere de decizie au soţul/soţia, părinţii, copiii şi apoi fraţii. În general familia nu vrea să doneze cordul sau ţesuturile, în schimb îşi dau acceptul pentru rinichi şi ficat.
„Care este rolul meu? Zilnic vizitez pacienţii de la Terapie Intensivă şi cercetez dacă există potenţiali pacienţi care pot intra în moarte clinică. Dacă e potenţial donator atunci trebuie pus diagnosticul de moarte cerebrală. Apoi începe menţinerea pacientului în condiţii optime, iar organele trebuie prelevate în câteva ore, maxim în două zile”, mai spune medicul sibian.
Coordonatorul de transplant, care a făcut un curs special pentru acest rol, abordează familia, îi explică care este starea pacientului şi încercă să-i convingă să doneze organele.
„Nici partea asta nu e deloc uşoară, trebuie să te pliezi după psihicul familiei. Tu trebuie practic să explici familiei că pacientul respectiv este, de fapt, mort. Da, ei îl văd roz, conectat la aparate, în pat, dar în momentul în care a fost declarat în moarte cerebrală, de fapt el a fost declarat mort şi mai este menţinut la aparate pentru cazul în care devine donator. Ştiţi, am avut şi cazuri, în care pacienţii erau într-o stare foarte gravă şi familia venea la noi şi ne spunea «domnul doctor, dacă va fi să moară, am vrea să îi donăm organele, să ajute alţi oameni să trăiască». Dar astfel de cazuri se întâmplă rar. Sincer, aici la spital totul a început datorită entuziasmului colectivului. Noi ne-am propus să devenim centru de colectare şi la început nu ştiam nimic despre asta, dar am învăţat, iar acum facem ce putem ca să convingem sibienii să salveze alte vieţi prin donare”, mai spune dr. Mihai Sava.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

csaba a.

Acum 10 ani

io si arpi si feri donam jpermatojoizi la bot la romany :)))))
Raspunde

cZuOAxmJo

Acum 10 ani

QuotesChimp will deal with the issue of the price of insurance in more detail throughout the site.
Raspunde

hf69wJBnPK2

Acum 10 ani

QuotesChimp can take years to receive benefits. When an in�jured person seeks damages under the fault system, he or she must often go through years of waiting to receive damages due to the time-consuming exercise of bringing a lawsuit and waiting for a court date (assuming a quick settlement can't be reached with the insurance company of the person at fault). Un�fortunately, bill collectors, like the tides, wait for no man. Thus, many have been financially ruined while waiting to collect their money.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus