Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Batalie pe cea mai mare lucrare publica din Sibiu. Cine sunt castigatorii? | Video

Peste 40 de firme reunite în șapte asocieri au participat la licitația organizată pentru construirea viaductului Calea Șurii Mici  - Kogălniceanu. Finanțată din bani europeni, aceasta este cea mai mare lucrare cuprinsă în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Sibiului, valoarea estimată înainte de atribuirea contractului fiind de 36 de milioane de lei, cu tot cu TVA. De două ori a fost contestată licitația lansată în primăvara anului trecut, iar săptămâna trecută Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins ambele contestații, depuse în noiembrie anul trecut. Firmele care au contestat rezultatul licitației sunt SC Prodial SRL din Cisnădie, în asociere cu SC Compania de construcții feroviare SA, pe de o parte, și Arcada Company SA (Galați), asociată cu SC Daria Const din Satu Mare și însoțită de alți patru subcontractanți. Ambele contestații au fost respinse ca nefondate.

Cine sunt câștigătorii

Decizia Consiliului național de soluționare a contestațiilor poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de zece zile de la comunicare. Câștigătorii desemnați de Primăria Sibiu printr-o adresă emisă în noiembrie sunt cei de la Geiger Transilvania (Mureș), asociați cu SC Construcții SA, SC Sinecon SRL (ambele din Sibiu) și SC Wilhelm Geiger GmbH (Germania). Oferta acestora are drept subcontractanți alte trei companii: Construcțiii Feroviare Mureș, Electro Con Impex și SC Standard Instalații.
De altfel, în cadrul procesului de soluționare a contestațiilor a intervenit în interes propriu și Geiger Transilvania, solicitând – printre altele - atât respingerea contestațiilor, cât și obligarea autorilor celor două contestații la plata cheltuielilor de judecată. CNSC a obligat Prodial și Arcada Company, în solidar, la plata unor cheltuieli de judecată (onorariu avocațial) în valoare de peste 12.000 de lei.

Termene strânse

Doar 2% din valoarea proiectului este plătit din bugetul Sibiului, restul fondurilor având drept sursă bugetul de stat (peste 17%) și, mai ales, Fondul European pentru Dezvoltare Regională (peste 80%), prin intermediul Programului Operațional Regional 2007 – 2013. Banii alocați prin POR trebuie cheltuiți până cel târziu pe 31 decembrie 2015, iar termenul de execuție a viaductului Calea Șurii Mici – Kogălniceanu este de 22 de luni (așa cum este prevăzut în caietul de sarcini al licitației). Având în vedere contestațiile care au amânat semnarea contractului de execuție, termenul de finalizare a lucrării ar trebui să fie sub cel menționat în caietul de sarcini.

Viaduct de 400 de metri

Pasajul superior ar urma să aibă o lungime de 400,94 metri, viaductul fiind construit la opt metri deasupra căii ferate. Lucrarea constă în lucrări de infrastructură, suprastructură, rampe de acces, reamenajare spații verzi, semnalizare rutieră, refacere linii de cale ferată, instalații electrice, precum și devierea de rețele de utilități (apă, canal, gaz, electrice, telecomunicații).
La studiul de fezabilitate pentru această lucrare a lucrat în calitate de colaborator și tânărul Raimond Drăgan, în perioada iunie – iulie 2011. Pe baza datelor luate în calcul la efectuarea studiilor de fezabilitate, Raimond Drăgan a efectuat și câteva simulări video ale viitoarei lucrări. De precizat că mici detalii ale acestei lucrări vor arăta diferit față de aceste simulări, dar principiul rămâne același.

 

 

Descrierea constructivă, funcțională și tehnologică

Pasajul superior prezintă o lungime totală de 400,94 m, este compus din:

  • Pasajul propriu-zis, cu nouă deschideri și o lungime de 252,84 m
  • Pista de cicliști 318,87 m
  • Trotuar pietonal și scări de acces
  • Rampa de acces Calea Șurii Mici cu lungimea de 78,10 m
  • Rampa de acces spre str. Mihail Kogălniceanu, cu lungimea de 70 de m
  • Amenajare drumuri, parcări și intersecții în zona pasajului


Cum se va circula pe noua structură
 

  • Intersecția strada Castorului – Calea Șurii Mici – Calea Turnișorului

În zona acestei intersecții Calea Șurii Mici are o lățime de 10,5 m, traficul desfășurându-se pe trei benzi de circulație cu lățimea de 3,5 m fiecare. Pentru sensul de parcurgere dinspre strada Mihail Kogălniceanu spre Calea Șurii Mici sunt prevăzute două benzi de circulație, una pentru accesul înainte pe pasaj și una pentru accesul înainte pe strada Șurii Mici (acces care se va face pe lângă viaduct spre strada Demetrescu Traian sau spre curțile riveranilor) și pentru accesul la dreapta pe strada Castorului. Pentru sensul de parcurgere dinspre Calea Șurii Mici spre strada Mihail Kogălniceanu este prevăzută o singură bandă de circulație, atât pentru mersul înainte pe strada Mihail Kogălniceanu, cât și pentru virajul dreapta pe Calea Turnișor. Virajul la stânga pe strada Castorului este interzisă atât autovehiculelor care vin pe pasaj dinspre Calea Șurii Mici (DJ 143B), cât și celor care circulă pe lângă acest pasaj.

Autovehiculele care vin de pe strada Castorului spre pasaj, în intersecția cu Calea Șurii Mici sunt obligate să vireze la dreapta atât pe pasaj, cât și pe lângă pasaj.

Între strada Castorului și strada Măgheranului cele două fluxuri de circulație sunt separate de rampa de acces a pasajului propus.

Circulația pietonală este asigurată pe calea Șurii Mici prin două trotuare variabile adiacente părții carosabile, iar pe strada Castorului prin proiectarea unui trotuar cu lățimea de 75 cm. Siguranța pietonală este asigurată prin amplasarea a două treceri de pietoni, una pe Calea Șurii Mici și una pe Castorului.

 

  • Intersecția Calea Șurii Mici – Măgheranului

În zona acestei intersecții circulația autovehiculelor se desfășoară pe sub prima deschidere a pasajului cu limitare a gabaritului la 3,5 m.

 

  • Intersecția Calea Șurii Mici – strada Demetrescu Traian

În zona acestei intersecții, circulația autovehiculelor se desfășoară atât pe sub pasaj, cât și adiacent acestuia.

Pentru sensul de parcurgere dinspre strada Mihail Kogălniceanu spre strada Demetrescu Traian este prevăzută o singură bandă de circulație cu lățimea de 3,5 m care permite accesul autovehiculelor care vin dinspre strada Măgheranului. În zona pilei nr. 5, autovehiculele au posibilitatea de a executa viraj de întoarcere spre strada Mihail Kogălniceanu și Calea Turnișorului sau de a urma direcția spre strada Demetrescu Traian.

 

  • Calea Șurii Mici

Circulația pietonală este asigurată pe Calea Șurii Mici prin două tronsoane variabile adiacente părții carosabile. Siguranța pietonală este asigurată prin amplasarea unei treceri de pietoni în dreptul pilei nr. 5 care asigură atât trecerea, cât și accesul spre scările pietonale ale pasajului.

Sub pasaj, între pila nr. 5 și nr. 8 au fost amenajate un număr de 16 locuri de parcare și pistă de cicliști. Pista de cicliști se continuă prin intermediul unei rampe de pasaj și asigură traversarea nodului de cale ferată.

Scările de acces asigură continuitatea cu trotuarul de pe pasaj, trotuar care permite traversarea pietonală a nodului de cale ferată.

Rampa pentru cicliști pornește din zona pilei nr. 5, trece printre stâlpii pilei nr. 4, urcă pe deasupra trotuarului stâng de pe strada Traian Demetrescu până în apropierea accesului primului imobil de pe această parte, unde înălțimea liberă sub suprastructura pasarelei asigură un gabarit de 5,0 m. Se întoarce pe deasupra carosabilului, până la pod, de unde urcă paralel cu suprastructura podului de pe deschiderea nr. 4 și se racordează cu trotuarul de pe deschiderea centrală.

Gabaritul rampei este de 2,0 m. În profil longitudinal pantele nu depășesc 7%.

  • Strada Traian Demetrescu

Are o singură bandă de circulație pe care se circulă cu sens unic spre strada Paris.

Sunt prevăzute lucrări de amenajare pe o lungime de aproximativ 60 de m. Acestea cuprind realizarea unui carosabil de 5,0 m lungime, un trotuar variabil 1,45 – 2,0 m pe partea dreaptă și un trotuar de circa 2,5 m pe partea stângă.

  • Intersecția Calea Șurii Mici – strada Cărămidăriei

Pentru sensul de parcurgere dinspre strada Cărămidăriei spre calea Șurii Mici este prevăzută o singură bandă de circulație care permite accesul autovehiculelor atât la dreapta spre Șura Mică, cât și la stânga spre curțile riveranilor.

Pentru sensul de parcurgere dinspre Calea Șurii Mici spre strada Mihail Kogălniceanu accesul autovehiculelor se realizează direct pe rampele pasajului.

Circulația pietonală este asigurată pe strada Cărămidăriei prin două trotuare cu lățimea de 1,5 și respectiv 1,15 m adiacente părții carosabile. Siguranța pietonală este asigurată prin amplasarea unei treceri de pietoni pe strada Cărămidăriei care asigură atât trecerea, cât și accesul spre scările pietonale ale pasajului.

Scările de acces care asigură continuitatea cu trotuarul de pasaj, trotuar care permite traversarea pietonală a nodului de cale ferată.

Bicicliștii au posibilitatea de trecere a pasajului prin intermediul unei rampe de acces.


Sursa: Memoriu tehnic sintetic realizat de SC Pod-Proiect SRL Iași

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

adiarc

Acum 10 ani

Super....o noua cale de acces dinspre zona de vest si A1 , cu o contributie aproape de 0 , din partea bugetului local este nemaipomenita
Raspunde

will

Acum 10 ani

bravo. excelent. cand se va termina?
Raspunde

plici

Acum 10 ani

Ha ha aveti si voi un pod si sunteti pe spate
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

plici mergi dupa muste nu mai comenta de noi invidiosule
Raspunde

sibian,

Acum 10 ani

Ba plici tu de unde esti?...de te dai asa de tare in parcare...cand ai iesit ultima data de la tine din catun?...mergi si tu prin alte orase sa vezi ce infrastructura dezastruoasa au...si acolo sa ramai. Nu iti convine aici, nu te tine nimeni cu forta...acum acuma ai si autostrada spre vest....dute.
Raspunde

Cristi

Acum 10 ani

Eu mă bucur ca primăria reușește sa atragă fonduri. Să realizezi un proiect de 5 milioane de euro și să plătești doar 2% din banii sibienilor cred că este un lucru important și de apreciat (cu toate că puțină lume vede lucrurile acestea). Frustraților care aruncă cu jigniri la adresa sibienilor pe la toate posturile din Turnul Sfatului le doresc mâncărimi la fund și mâini scurte să nu se poată scărpina. Rămâneți voi în localitățile voastre, așa extraordinare cum sunt ele. Noi ne simțim bine în orășelul nostru, așa urât cum îl vedeți voi.
Raspunde

trezirea

Acum 10 ani

ba va explica cu lux de amanunte cum va fi noua lucrare ,este o lucrare benefica traficului infernal care este in sibiu si asta nu este totul ,s-a vedeti cind pretentile cresc ,fiecare vom dori s-a avem o masina ca afara ,daca JOHANNIS nu implemrnta bine nu singur cu echipa de specialisti ,sensurile unice si giratorile in intersecti acum era sibiul un oras blocat la cele aproape 400 000 de masini care sunt si tranziteaza sibiul ,felicitari JOHANNIS ,acum s-a vezi detractori cu isi dau veninu ,msai nou am vazut ca si arogantu ala de primar de bucale [oprescu ] te copiaza la indigo dar aia de acolo sunt responsabili ca sigura solutie pentru un trafic normal este cel implementat de promaria sibiu ,astept noi sensuri GIRATORI
Raspunde

copy-paste

Acum 10 ani

ba va explica cu lux de amanunte cum va fi noua lucrare ,este o lucrare benefica traficului infernal care este in sibiu si asta nu este totul ,s-a vedeti cind pretentile cresc ,fiecare vom dori s-a avem o masina ca afara ,daca JOHANNIS nu implemrnta bine nu singur cu echipa de specialisti ,sensurile unice si giratorile in intersecti acum era sibiul un oras blocat la cele aproape 400 000 de masini care sunt si tranziteaza sibiul ,felicitari JOHANNIS ,acum s-a vezi detractori cu isi dau veninu ,msai nou am vazut ca si arogantu ala de primar de bucale [oprescu ] te copiaza la indigo dar aia de acolo sunt responsabili ca sigura solutie pentru un trafic normal este cel implementat de promaria sibiu ,astept noi sensuri GIRATORI
Raspunde

karla

Acum 10 ani

@6 cristi \'\'le doresc mâncărimi la fund și mâini scurte să nu se poată scărpina.\'\' cu asta you made my day ! :)) apropo, io sibianca proasta :P cat far 10 plus 9? ca tre\' sa bag colo sha la cod brie :)))
Raspunde

sibianca

Acum 10 ani

FELICITARI !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus