Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

"La multi ani conducator iubit!" Isi mai aminteste cineva?

Dacă în urmă cu 25 de ani, ziarele ar fi avut în deschidere titluri de genul „Tovarăşului Nicolae Ceauşescu, cu profundă dragoste, admiraţie şi recunoştinţă - La mulţi Ani!”, azi doar nostalgicii îşi mai amintesc de cum era sărbătorit tovarăşul în fiecare an, la 26 ianuarie.

S-au împlinit de curând 24 de ani de la Revoluţia din '89 şi de la moartea soţilor Ceauşescu, iar sibienii trecuţi de vârsta pensionării sunt singurii care îşi mai amintesc de vremurile în care oraşul fierbea la anunţul oficialelor vizite ale „tovarăşului Nicolae Ceauşescu care ajungea şi la Sibiu”. Atunci copiii erau aliniaţi ca să cântă imnul şi să recite poezii, muncitorii veneau să aplaude, unii din sincer entuziasm, alţii la comandă, oficialităţile se bâlbâiau dând rapoarte şi erau vremuri despre care tinerii nu ştiu aproape nimic, iar bătrânii vorbesc parcă cu ruşine.

Rar pe la Sibiu

La Sibiu a poposit doar de câteva ori Ceauşescu şi nimeni nu pare să-şi amintească cu plăcere despre acele zile în care ziarele titrau cu titluri de o şchiopă despre „fericitul eveniment”. De-a lungul celor 24 de ani, cât s-a aflat la conducerea României, Nicolae Ceauşescu a ajuns de doar cinci ori la Sibiu, în „vizite de lucru”.  Prima dată, în 19 iunie 1967, când în a treia zi a vizitei în regiunea Braşov, Nicolae Ceauşescu, Ion Gh. Maurer, Emil Bodnăraş, Ilie Verdeţ, Leonte Răutu, Constantin Pârvulescu şi Ion Popescu – Puţuri au fost oaspeţii Sibiului, unde au vizitat oraşul, biblioteca „Astra” şi Muzeul Brukenthal. Atunci au avut o întâlnire cu intelectualii şi în Piaţa Mare, iar Nicolae Ceauşescu şi Ion Gh. Maurer au fost făcuţi cetăţeni de onoare ai Sibiului. Ziarul Flacăra Sibiului, relatează cum „tovarăşii au sosit sâmbătă dimineaţa, cu un tren special la Sibiu”, iar Ceauşescu a lăudat „oamenii muncii”. „Puternic entuziasm tineresc în bătrâna cetate a Sibiului. În manifestările călduroase cu care am fost întâmpinaţi de oamenii muncii din Braşov, Târgu Secuiesc, Sf. Gheorghe, Rupea, Sighişoara, Blaj, Mediaş, Sibiu, Făgăraş, comuna Moşna şi altele, ne-au impresionat în mod deosebit felul în care ei au înfăţişat realizările obţinute până acum, ca şi perspectivele minunate ce se deschid în faţa fiecărei întreprinderi sau cooperative a fiecărui oraş sau localitate din regiune”.

Sibienii trecuţi de 80 de ani îşi amintesc mai bine despre următoarele vizite, din 1971, 1972 şi 1974.  În 5 ianuarie 1971 a avut loc o altă vizită de lucru a lui Nicolae Ceauşescu în întreprinderile industriale din judeţele Sibiu şi Braşov. Presa abunda de materiale elogioase şi sunt amintite momentele în care preşedintele cooperativei agricole din Arpaşu de Joş, Aurel Dobrin, oferă tradiţionala pâine cu sare la sosire, iar un meşter sticlar din Avrig îi oferă tovarăşului un vas de cristal special realizat pentru acesta.

„Sibienii au uitat, că nu e de amintit..”

Veteranul de război Gheorghe Olănescu îşi aminteşte vizita din  '72, când în drum spre Alba Iulia preşedintele ţării poposeşte şi la Sibiu. „Îmi amintesc una din vizitele lui Ceauşescu, nu mai ştiu exact anul, era prin 1971 sau 1972, dar cred că 1972. Era agitaţie mare. S-au strâns oamenii, în număr mare, unde e acum Ramada, era aşa un povârniş şi stăteau acolo în faţa unei tribune improvizate. Apoi oficialităţile nu mai ştiau cum să prezinte mai bine vizita conducătorului, au vorbit, i-au urat una alta, apoi a început să vorbească Ceauşescu. Şi încă de la primele cuvinte a greşit locul. Nici nu ştia exact în ce oraş era, a salutat cu «Dragi tovarăşi, doresc să încep prin a vă adresa celor prezenţi, oameni ai muncii din judeţul Cluj». Au făcut oamenii ochi mari, n-a îndrăznit nimeni să râdă sau să îl corecteze şi a trecut momentul. Eu am fost militar de carieră, nu prea stăteam prim oraş, dar atunci m-am nimerit pe aici. Se duceau oamenii când venea în câte o vizită, că îl plăceau mulţi mai tare decât pe Nicu Ceauşescu, care cât a stat la Sibiu se ţinea de petreceri şi de alte prostii, şi astea nu erau văzute cu ochi buni pe vremea aceea”, povesteşte sibianul Gheorghe Olănescu, veteran de război, de 89 de ani.

Presa vremii a relatat altfel decât sibianul Olănescu cea de-a trei vizită a demnitarului şi s-a concentrat mai mult pe sosirea preşedintelui. „La sosirea pe Aeroportul Sibiu unde a aterizat avionul oficial, conducătorul partidului a fost salutat cu căldură de un mare număr de oameni ai muncii. Pe frontispiciul aerogării se afla portretul tovarăşului, încadrat de urările „Bine aţi venit iubite tovarăşe Nicolae Ceauşescu” şi „Trăiască Partidul Socialist Român...”.

Şi tanti Voichiţa îşi aminteşte de două dintre vizitele de lucru ale lui Ceauşescu. Spune că oamenii nu îl vedeau prea mult prin oraş, că mergea să viziteze fabricile, dar dacă se oprea prin oraş, era mereu însoţit de „tovarăşi îmbrăcaţi bine şi de Elena”, iar oamenii nu îndrăzneau să se apropie şi să dea mâna cu el”.

„Mai ţin minte aşa puţin.. nu prea venea el la Sibiu şi când venea ştiau cei mari, de la conducere. Dacă lucrai în fabrica pe care o vizita trebuia să stai drept şi să saluţi cu respect. Cei mai mulţi aflau că a fost după ce pleca, citeau în gazetă sau le zicea câte un vecin”, mai povesteşte sibianca.

Doi ani mai târziu, în 1974 preşedintele revenea la Sibiu, cu ocazia inaugurării „Transfăgărăşanului”. Discursul aplaudat de data aceasta despre viitor, libertate şi măreţie.

„Sibiul este cel de-al patrulea judeţ intrat în circuitul actualei vizite de lucru a tovarăşului Nicolae Ceauşescu. La aeroportul din Sibiu unde a aterizat elicopterul prezidenţial, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a fost întâmpinat de Richard Winter şi alţi reprezentanţi ai organelor judeţene. Această adunare ţinută aici în vârful munţilor este consacrată inaugurării oficiale a noului drum naţional Transfăgărăşan, cel mai înalt drum – situat la peste 2.000 de metri - care leagă Muntenia şi Transilvania. Acest drum constituie o realizare măreaţă a oamenilor muncii din patria noastră, demonstrează forţa şi capacitatea creatoare ale unui popor liber, stăpân pe destinele sale, care îşi făureşte viitorul aşa cum doreşte”, a spus atunci Nicolae Ceauşescu.

Cu nouă luni înainte de Revoluţie, Ceauşescu, împreună cu Elena, fac o escală la Sibiu, în drum spre Hunedoara. Sibieni care să-şi amintească despre ultima vizită nu am găsit, doar Tribuna Sibiului relatează pentru cei care vor să afle, despre momentul în care părinţii şi bunicii multor sibieni, au fost nevoiţi să îl aplaude pentru ultima dată pe tovarăşul preşedinte.

„Escală la Sibiu sub semnul unor vibrante manifestări de profundă dragoste, stimă şi aleasă preţuire. Locuitorii frumoasei aşezări de la poalele Cindrelului au făcut secretarului general al partidului, preşedintelui Republicii, tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşei Elena Ceauşescu o impresionantă primire. Mii  de oameni ai muncii de cele mai diferite profesii, tineri şi vârstnici, au venit să salute prezenţa în judeţul nostru a conducătorului partidului şi ţării .. În întâmpinare a venit Nicu Ceauşescu, prim-secretar al Comitetului Judeţean de partid, membrii Biroului Comitetului Judeţean... A fost aliniată o gardă de onoare şi a fost intonat Imnul de Stat al Republicii Socialiste Române”, relatează ziarul local.

credit foto: Fototeca online a comunismului romanesc

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

17 comentarii

B

Acum 10 ani

Excelent articol!
Raspunde

x

Acum 10 ani

Excelent dar acel povaris de care vorbeste domnul olaroiu exista doar de prin 1980 sau 81. Pana atunci existau acolo niste crame si o cladire. Nestiind exact ce era in acea cladire pot spune doar ca mi l mai amintesc pe ceausescu tinand un discurs undeva prin 85-86 tinand un discurs de la acea tribuna, nicidecum 71. Atunci eram copil si mi aduc aminte ca era circulatia blocata lumea cocotzandu se si pe troleibuzele oprite p traseu de masele proletare. Stiu ca mai existau si niste difuzuare stradale prinse de stalpi special pt acel eveniment de rasunet
Raspunde

gore

Acum 10 ani

ATENTIE! ::: Ip-ul tau a fost banat si nu ai dreptul de a comenta pe acest site. Daca tu consideri ca este o eroare, trimite un email catre noi, folosing informatiile disponibile pe pagina de contact. ipiul mi-o fost banat pentru ca am scris cuvanrul \"\"mă–ta\".
Raspunde

gbz

Acum 10 ani

Dorinuta, a mai fost in zona si prin \'86 sau \'87 intr-o vizita cu \'\'elicopterul alb\'\', la ferma de vaci din Gusterita de la Fantana Rece. Se zice ca atunci a fost adus un important numar de animale, vaci, oi, etc, de la toate fermele din jurul sibiului, asa \'\'ca sa fie la numar\'\'. Eram copil atunci, am vazut cu ochii mei elicopterul si cunosc oameni care au fost acolo.
Raspunde

gore si ipurile banate

Acum 10 ani

ce script cãcãcios, iar mi-o banat ipul.
Raspunde

balanțist

Acum 10 ani

Dorina, aș dori să mai adaug că tov. Ceaușescu a mai vizitat Sibiul în iulie 1984(am fost mobilizat să particip la adunarea populară din P-ța Unirii, miting la care aplauzele au venit din difuzoare) și-n 1987(când am fost trimis de Balanța să-l ”aplaudăm” la aeroport). atunci lucram la Balanța, firmă ajunsă acum în prag de faliment datorită managementului numiților Eftimie Costeiu, Ioan Pau și Constantin Sofrone. Aveam puțin peste 20 de ani în 1984. Documentează-te mai profund, domnișoară!
Raspunde

același balanțist

Acum 10 ani

Dorina, impresiile d-lui Gheorghe Olănescu(„Îmi amintesc una din vizitele lui Ceauşescu, nu mai ştiu exact anul, era prin 1971 sau 1972, dar cred că 1972. Era agitaţie mare. S-au strâns oamenii, în număr mare, unde e acum Ramada, era aşa un povârniş şi stăteau acolo în faţa unei tribune improvizate. Apoi oficialităţile nu mai ştiau cum să prezinte mai bine vizita conducătorului, au vorbit, i-au urat una alta, apoi a început să vorbească Ceauşescu. Şi încă de la primele cuvinte a greşit locul. Nici nu ştia exact în ce oraş era, a salutat cu «Dragi tovarăşi, doresc să încep prin a vă adresa celor prezenţi, oameni ai muncii din judeţul Cluj») datează de la vizita din iulie 1987. De ce nu iei legătura cu Cezar Budescu, fost jurnalist la Antena 1 Sibiu? Din păcate, articolul tău duhnește a diletantism.
Raspunde

fosta studenta jurnalistica

Acum 4 ani

Nu a fost la Siviu in iulie 1987, ci in 1984. Nu trebuie sa ia legatura cu Cezar Budescu si Cezar era pe atunci adolescent, ci sa consulte colectia ziarului Tribuna Aibiului.
Raspunde

@balanțist

Acum 10 ani

La 90 de ani chiar si ipoteticul Olănescu are dreptul la senilizare . Ipoteticul Olănescu e \"sursa\" smecherita a ziaristilor. Hai noapte buna, ca-mi mai baneaza un Ip din cele peste 4 miliarde disponibile.
Raspunde

gore

Acum 10 ani

geaba scripturi de banare a celor care scriu \"\"mă–ta\" ! mai bine trece adminu si sterge postarea , asa e bai papagalilor ?
Raspunde

comunist

Acum 10 ani

bai de ce ia fost frica nu a scapat si sibiul ia venit de hac si ce folos ca fosti activisti au ajuns capitalisti de cumetrie ,ba s-a va mai spun eu o vizita programata care nu a mai avut loc datoritaiscarilor din valea jiului ,cind trebuia s-a vina cu avionu prezidential ,lam asteptat multimea sibiana dusi de la fostele intreprinderi cu japca sa-l aplaudam ,dar vizita nu a mai avut loc ca aia din valea jiului in loc sa-l astepte cu flori la asteptat cu ciomegele ,atunci dupa 6 ore de asteptare ni s-a spus ca avionu nu poate ateriza din cauza vremi ,ploua ,atunci a fugit ,pacepa ,memorie scurta aveti ,si ultima vizita a avut loc in martie 89 tot la aeroport mergea la hunedoara ii stiu pe uni de strigau cu statia sloganu ,ceausescu PCR si acum conduce judetu
Raspunde

callas

Acum 10 ani

\"sibienii trecuti de 80 de ani\" ???? Vi se pare ca e asa de mult de atunci? Ca sa-ti aduci aminte trebuie sa fi fost de ex. pionier in 70, deci faceti socoteala...si cei de 55 de ani isi pot aduce aminte cum li se pictau copitele vacilor si se dadea cu spray verde pe iarba parjolita din Gusterita ( asta daca vor sa-si aduca aminte si daca mai are vre-o importanta pentru ei).
Raspunde

me

Acum 10 ani

la voi fiecare poza trebuie deschisa bucata cu bucata. nu ati auzit de slideshow?
Raspunde

david ptr. @balantist

Acum 10 ani

Costeiu a Parasit lumea asta.
Raspunde

iote ba tehnologie

Acum 10 ani

@callas : ce tari eram in anii \'80, aveam sprayuri verzi pentru graffiti.
Raspunde

pt 12, me

Acum 10 ani

slideshow = un click = foame; astora le trebe click-uri cat mai multe ca sa pape si gura lor ceva.
Raspunde

tararache

Acum 4 ani

La ilie Verdet.Felix ilie era ,,nepot la Verdet , la ilie Verdet.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus