X

Nepoata lui Tolstoi, sibianca Marina Robescu, a murit in aceasta dimineata

Sibianca Marina Robescu, în vârstă de 90 de ani, descendentă a familiei Tolstoi, a murit în această dimineață, la Sibiu.

Femeia a fost des intervievată de jurnaliști cu privire la originile sale de viță nobilă și a povestit nu o dată despre ramurile genealogice ale familiei sale. Marina Robescu a spus că străbunicii săi, verișori cu scriitorul Lev Tolstoi, nu l-au cunoscut pe acesta îndeaproape. În schimb, familia sa are o bogată experiență alături de ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, asasinat de bolșevici, la ordinul direct al lui Lenin, în anul 1918.

“Doamna Robescu are o poveste a familiei sale extraordinară. Mi-a fost o prietenă dragă și este o durere pentru mine, plecarea dânsei dintre noi”, spune unul dintre apropiații săi, Francisc Torok, șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Istoria familiei se confundă cu istoria Europei de Est

Bunica Marinei, Zinaida Tolstoi, soția ofițerului de cavalerie Piotr Tolstoi, a fost una dintre apropiatele Țarinei Alexandra. Mama Marinei Robescu a crescut în atmosfera nobiliară a acelor vremuri, în preajma marilor ducese, fiicele lui Nicolae al II-lea. Odată cu Revoluția din Octombrie 1917 și, apoi, executarea familiei Romanov, nobilimea rusă, la un loc cu înaintașii Marinei, s-au împrăștiat prin toată lumea (Sursa: Mediasinfo.ro).

Marina Robescu s-a născut în 1924, în urma unei relații a Nataliei Tolstoi cu Nicolae Volkov-Mouromtsev – nobil rus, înrudit cu familia regală a Marii Britanii.

Observatorulcultural.ro notează o istorie a familiei Marinei Robescu încă și mai veche, începând cu anul 730, când s-a născut “Lideric, care în 792 a ocupat Flandra, pentru a continua cu Baudoin, conte de Flandra, marchiz căsătorit cu fiica lui Charles II, regele Franţei, tatăl lui Baudoin II, căsătorit cu fiica lui Alfred cel Mare, regele Angliei”.

Mai târziu, în evul mediu, „în jurul anului 1280, Andre (n.red. – un strămoş al Marinei) a primit un domeniu de la prinţul Vasili al Rusiei, apoi, peste ani, un alt Andre Tolstoi a emigrat împreuna cu prinţul de Vitebsk, sosind la Moscova în 26 iulie 1408, devenind locotenent-general al marelui duce Vasili II”.
Marina a povestit, pentru Observatorcultural.ro: “Bunica mea, Zenaida Bekteieff, avea sânge tătar. Au avut doi copii, dintre care Serghei (cu ajutorul administratorului moşiei, a fost răpit de bandiţi şi răscumpărat pentru o sumă foarte mare (…). Şi Natalia, mama mea, a avut o „istorie“ care pare, de asemenea, desprinsă dintr-un roman: bandiţii au ameninţat că o vor fura şi pe ea, astfel încât bunica a luat copiii şi s-a îmbarcat pe pachebotul de lux Petru cel Mare”.

Femeia a explicat cum a ajuns familia sa în România: bunicii din partea mamei (familia Tolstoi) aveau pământuri la Hotin, unde au venit în vizită şi s-au hotărât să rămână.

Mama Marinei, chemată s-o identifice pe una dintre cele mai cunoscute impostoare ale secolului

Cu doi ani înainte să se nască Marina Robescu, în 1924, bunica Zinaida şi mama Natalia erau chemate la un spital, undeva la Berlin, notează Evenimentul Zilei. În spitalul acesta era internată o femeie a cărei poveste avea să devină unul dintre marile mistere ale secolului XX. Anna Anderson, cea mai cunoscută impostoare care s-a dat drept Marea Ducesǎ Anastasia a Rusiei, aştepta să fie recunoscută de apropiaţii Romanovilor. "Bunica şi mama au fost astfel invitate să o recunoască, pentru că mama a copilărit cu ducesele", explică Marina Robescu.

Evenimentul a fost relatat în familie şi dezbătut şi peste ani. "Noi aveam pe vremuri ceva foarte interesant: un album foto cu două fotografii – una în care apărea urechea Anastasiei cea adevărată, celalată cu cea a impostoarei. Şi se vedea clar că nu semănau. Anastasia veritabilă avea şi pe frunte un semn, după ce s-a lovit de un mâner de uşă, când alerga în copilărie. Ea purta breton din cauza asta. Iar asta de susţinea că e Anastasia nu avea urma asta. Am cartea aceea în limba germană a ei, "Eu, Anastasia povestesc", în care scrie că mama şi bunica au venit la ea, că au recunoscut-o, că bunica a stat cu ea o săptămână întreagă şi că ea nu se simţea bine. Aiureli! Nici bunica, nici mama n-au recunoscut-o. A venit şi doica Anastasiei, a venit profesorul ei, bunica ei n-a recunoscut-o!", spunea bătrâna, în anul 2011, pentru Evenimentul Zilei.

“Nu văzuse înaintea ochilor decât salam”

În tinerețe, după cel de-al Doilea Război Mondial, Marina a cântat pe scena pe atunci nou-înființatei opere din Sibiu. “Dar a fugit la un moment dat administratorul operei cu banii și, deși era deschisă din 1948, s-a închis“, a declarat femeia, citată de Mediasinfo.ro.

Una dintre cele mai spumoase istorisiri ale Marinei se leagă de poetul Victor Eftimiu şi apare tot în Observatorcultural.ro: “Chiar a îngenuncheat făcându-mi declaraţii. În 1943, când a fost în „lagărul de internaţi politici“ de la Tg. Jiu, mi-a trimis scrisori pe care le păstrez şi astăzi. Apoi, prin ianuarie ’44, mi-a spus că în august vor veni ruşii şi că atunci el va deveni ministrul Culturii şi îl va face director al Operei pe… solistul meu preferat, cu care ar fi urmat să mă căsătoresc şi… să avem un menaj în trei. Într-adevăr, au venit ruşii, el a devenit ministru şi i-a spus lui Emil Marinescu să se însoare cu mine. Emil mi-a scris că dacă îl voi înşela, mă va strânge de gât precum Othello, dar… m-am căsătorit cu Radu Robescu, ofiţer care apoi a ieşit din armată şi… ne-am gândit să facem afaceri, aşa că am făcut rost de salam de Sibiu (ştiind că nu se găsea în Capitală), ne-am dus la Bucureşti cu maşina plină de salamul care mirosea insuportabil, însă… chiar cu o zi înainte se adusese salam şi în magazine. Primisem de la Emil Marinescu o invitaţie la Carmen, spectacol în care cânta şi el, dar, la final, soţul meu mi-a spus că… nu văzuse înaintea ochilor decât salam”.

În timpul erei comuniste, Marina Robescu, cântăreaţă de operă, a fost nevoită să se angajeze secretară la o şcoală de tractorişti, apoi a fost contabilă, timp de 29 de ani, la Liceul "Gheorghe Lazăr", până s-a pensionat.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact