Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

”Statul ar putea inlesni lucrarea sociala prestata de Biserica prin urechi deschise si intelegere”

Episcopul Bisericii Evanghelice C. A. din România, Reihart Guib, vorbește într-un interviu acordat Turnul Sfatului despre cum poate reînvia Biserica dorința oamenilor de a se ajuta unul pe altul, despre care sunt principalele țeluri ale Bisericii Evanghelice din România în următorii ani, dar și despre cum nemții și austriecii fac donații care ajută familiile nevoiașe din Sibiu.
 
Reporter: Ce își propune să facă Biserica Evanghelică pentru domeniul social și ce reușește să facă? Dumneavoastră sunteți mulțumit de ce se realizează în acest moment?
Ep. Reinhart Guib: Ne propunem o îngrijire fizică și psihică, corporală și spirituală prin instituțiile diaconice și la domiciliu, prin îngrijire ambulantă a tuturor nevoiașilor Bisericii Evanghelice, cât și ai familiilor mixte care doresc serviciul nostru de ajutorare, indiferent de apartenența etnică, lingvistică sau confesională. Sunt foarte mulțumit de ceea ce se face în lucrarea diaconică la această oră și le mulțumesc tuturor, de la directori până la angajați și voluntari, care în spirit creștinesc, de iubire și respect pentru aproape, prestează o muncă extrem de dificilă și obositoare psihic.
 
Rep.: În munca aceasta, cât de mult contează sprijinul pe care îl primiți sub formă de donații din străinătate, dar și din România? Considerați că statul român ar putea ajuta mai mult Biserica în activitățile sociale?
Ep. R. G.: Sprijinul din străinătate este pentru multe acțiuni și programe sociale decisiv. Pentru acest lucru și persistența parteneriatului de decenii, partenerii noștri merită toată recunoștința noastră și binecuvântarea Domnului. Totodată merită aprecierea noastră conducerile unităților diaconice care se ocupă de aceste parteneriate, care le-au dat viață și le țin în viață, făcând tot posibilul pentru a le putea extinde. Statul român ar putea înlesni lucrarea socială prestată de Biserică prin urechi deschise și înțelegere. Înțelegere pentru nevoile instituțiilor diaconice cât și pentru o mai diversificată și mai mare contribuție  materială la serviciile sociale prestate de biserici și ONG-uri. Biserica, prin aportul ei în îngrijirea nevoiașilor, preia din obligațiile și răspunderea statului. Acest lucru trebuie văzut și sprijinit.
 
Rep.: Ce vă propuneți să realizați în anul 2014?
Ep. R. G.: Dorim să sensibilizăm comunitățile să reînvie structurile vecinătăților pentru o mai bună și organizată ajutorare la fața locului și între vecini. Să putem derula un nou proiect într-o locație devenită liberă în Sibiu. Să concretizăm parteneriatul cu Diaconia din Austria și Germania pe teme precum îngrijirea pacienților care suferă de Alzheimer și demență. Să proclamăm o Duminică a Diaconiei în biserică și să ridicăm remunerarea personalului social arătându-le astfel prețuirea noastră pentru munca depusă.
 
Rep.: La ceremonia de întronare a dumneavoastră ați avut alături reprezentanți ai unor culte religioase reprezentative în România. Care mai este relația Bisericii Evanghelice cu celelalte Biserici și cât de realizabilă vedeți propunerea de a celebra Paștele în Piața Mare a Sibiu, printr-o ceremonie religioasă comună?
Ep. R. G.: Relația cu celelalte Biserici este bună, există întâlniri și o conlucrare chiar și pe teme sociale. Desigur, săptămâna de rugăciune ecumenică este un fenomen deosebit. Oficierea unei slujbe comune de Paști este posibilă, fiindcă sărbătorim cea mai mare sărbătoare creștină cu toții, și dacă suntem creștini adevărați atunci vom căuta comuniunea cu fratele nostru întru credință. Chiar dacă aparținem de culte diferite suntem ai unui singur Dumnezeu.
 
Rep.: Referitor la celelalte culte religioase, are Biserica Evanghelică din România un proiect concret declarat, pe termen lung? Întreb acest lucru în ideea țelului anunțat al Bisericii Ortodoxe de a realiza o catedrală a Mântuirii Neamului, pentru care se fac eforturi financiare la nivel național.
Ep. R. G.: Un proiect de construire asemeni Bisericii Ortodoxe nu avem. Ne orientăm mai mult spre lucrarea în domeniul diaconic, pe care, pe termen lung, dorim s-o extindem și profesionalizăm în beneficiul oamenilor nevoiași. Ne mai orientăm către salvarea, reabilitarea și punerea în valoare prin turism cultural și spiritual a bisericilor, cetăți extrem de valoroase, prin proiectul ”Descoperă sufletul Transilvaniei”. Și acesta este practic un proiect pe termen lung.
 
Rep.:  Pentru că ați amintit de acest deziderat, cât de mulțumit sunteți de modul în care evoluează proiectul de reabilitare a Catedralei Evanghelice din Sibiu? Dar de proiectul de restaurare a bisericilor fortificate?
Ep. R. G.: Eu sunt mulțumit că primul proiect de reabilitare pentru Catedrala Evanghelică a fost încheiat și este acum sigur și următorul proiect pentru reparații exterioare și interioare, precum și pentru încălzire, proiect ce va fi depus la Agenția de Dezvoltare Regională Centru anul acesta. Totodată, sunt bucuros că am putut încheia și lucrările de reabilitare pentru cele 18 biserici fortificate și au rămas doar trei biserici în care vor fi restaurate frescele medievale găsite. Pentru perioada 2014 – 2020 pregătim un alt set de biserici fortificate pentru reabilitare din fonduri europene.
 
Rep.: Cât de unită vedeți comunitatea enoriașilor evanghelici din Sibiu?
Ep. R. G.: Comunitatea enoriașilor noștri este una unită și pusă în slujba lui Dumnezeu, a aproapelui și a societății prin Biserică, Diaconie și Forumul German.
 
Scurt CV
Reinhart Guib s-a născut în 26 noiembrie 1962 la Mediaș și în 12 decembrie 2010 a devenit episcop al Bisericii Evanghelice C.A. în România, cu sediul la Sibiu. Între anii 1984 și 1989 a studiat teologia luterană la Sibiu. A absolvit practica pastorală în comunitatea din Făgăraș, iar din anul 1990 a fost ales pastor al parohiei Ticușu Vechi. În anul 1994 a fost ales pastor orășenesc al Mediașului, iar un an mai târziu, în 1995, a fost ales decan (protopop) al districtului luteran de Mediaș. Este tatăl a trei copii. Reinhart Guib este al 36-lea episcop al Bisericii Evanghelice C.A. din România și păstorește, în prezent, aproximativ 13.200 de enoriași din 248 de parohii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus