Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

FOTO - VIDEO “Ba, autistule!". In Sibiu, orasul unde exista singura echipa canina de terapie din tara

FOTO - VIDEO “Ba, autistule!

Iese val-vârtej din curtea liceului, împingându-se cu alți 3-4 băieți de vârsta lui. “Bă, autistule!”, îi strigă unuia din grup. Trece pe lângă el fulgerător și îi trage o scatoalcă peste cap. Mă gândeam să fug după el, să-i spun să încerce măcar o săptămână să nu privească pe nimeni în ochi. Să nu vorbească. Să nu accepte să fie atins. Să nu îmbrățișeze pe nimeni. Să stea 10 ore, în fiecare zi, cu ochii ațintiți la televizor, la același program. Să-i dea mamei cu mâna peste farfuria cu mâncare. Să nu plângă, să nu râdă și să îl doară în dos de câte like-uri are pe facebook.

Terapia cu câini

David și Bogdan sunt de-o vârstă – amândoi au câte 5 ani și sunt autiști.

În camera de terapie intră câte unul. Totuşi, în cei 7-8 metri pătrați, sunt șapte suflete: cinci câini de terapie (3 dintre ei, pui aflați în training), terapeutul și copilul cu autism. Primul lucru pe care îl face Bogdan este să stingă lumina. Alexandra, terapeuta, își cere scuze: “Trebuie să-l lăsăm, astea sunt regulile lui”. Printre regulile lui Bogdan se mai numără și ne-vorbitul. Nimeni nu a stabilit până acum, clar, de unde vine autismul și de ce unii bolnavi vorbesc, iar alții nu reușesc să își dezvolte niciodată această abilitate. Tot ce face Bogdan este să țipe. Țipă când îi cade o jucărie pe jos, când nu vrea să participe la activitățile terapeutului, când mama sa încearcă să îl urce în tren. De multe ori, țipă fără ca nimeni să știe de ce.

caini de terapie UCOS autism (27)

Până acum un an, Bogdan nu a privit pe nimeni în ochi. “Când l-am adus prima oară pe Bogdan în camera de terapie cu câini, a coborât singur până la nivelul ochilor lui Lucky şi l-a privit insistent. Nu ne-a venit să credem”, povesteşte AlexandraNicula Stăncescu, pedagog specializat în terapia ABA (Applied Behaviour Analysis, în traducere Analiza Comportamentală Aplicată) şi trainer-ul câinilor de terapie Axel şi Lucky.

Într-o zi, în camera de terapie se făcuse prea cald, aşa că Alexandra a deschis geamul. Bogdan s-a aşezat cu bărbia pe pervaz, iar Lucky s-a ridicat în labele din faţă, lângă el. Terapeutul a decis să le ofere clipa de răgaz. După câteva secunde, însă, Bogdan şi-a afundat nasul în blana câinelui, apoi şi-a trecut mâna după spatele său şi au rămas îmbrăţişaţi, copil şi animal, cu ochii în zare. Înainte de ziua aceea, Bogdan nu îşi mai îmbrăţişase, niciodată, nici măcar mama. De atunci, scena se repetă de fiecare dată când geamul sălii de terapie este deschis.

Şoaptele lui David

Când îl asculţi pe David, ai impresia că în căpşorul lui frumos, sub claia de păr rebel se află o cutie mecanică. “Un ro-şi-e, doi ro-şi-e, trei ro-şi-e. A-lec-san-dra, dă-mi-te-rog-ra-ţa-ver-de”. Dar vorbeşte! Vorbeşte, iar pentru un copil cu autism, acesta este supremul efort de voinţă.

Acum un an, David rostea foarte puţine cuvinte şi toate în şoaptă. Primul lucru pe care l-a rostit cu voce tare a fost numele lui Axel, câinele de terapie. “Încerca să-i dea de mâncare, dar câinele nu venea. I-am spus că trebuie să-l strige, ca să vină. Şi l-a strigat”, povesteşte Alexandra. David vorbeşte, acum, pe un ton normal.

Atât părinţii lui David, cât şi cei ai lui Bogdan au hotărât să aducă în familie câte un Golden Retriever, după rezultatele spectaculoase pe care terapia cu câini le-a dat în cazul celor doi băieţi.

Fundaţia “Un copil, o speranţă” din Sibiu are singura echipă canină de terapie, din ţară. Câinii Axel şi Lucky, Golden Retrieveri în vârstă de 4 ani şi jumătate, sunt indiferenţi în faţa propriilor lor performanţe. Habar nu au că au apărut la televiziuni, că numele le-a fost scris în ziare şi nici că au schimbat vieţile unor copii, până atunci, impasibili la lumea din jur. Plimbă o minge între dinţi, de la unul la celălalt, cu înţelepciunea celui care a aflat că, de fapt, suntem toţi la fel.

foto Silvana Armat

caini de terapie UCOS autism (29) caini de terapie UCOS autism (28) caini de terapie UCOS autism (26) caini de terapie UCOS autism (25) caini de terapie UCOS autism (24) caini de terapie UCOS autism (18) caini de terapie UCOS autism (19) caini de terapie UCOS autism (20) caini de terapie UCOS autism (21) caini de terapie UCOS autism (22) caini de terapie UCOS autism (23) caini de terapie UCOS autism (17) caini de terapie UCOS autism (16) caini de terapie UCOS autism (15) caini de terapie UCOS autism (14) caini de terapie UCOS autism (13) caini de terapie UCOS autism (12) caini de terapie UCOS autism (11) caini de terapie UCOS autism (6) caini de terapie UCOS autism (4) caini de terapie UCOS autism (3) caini de terapie UCOS autism (2) caini de terapie UCOS autism (1) caini de terapie UCOS autism (34) caini de terapie UCOS autism (33) caini de terapie UCOS autism (32) caini de terapie UCOS autism (30)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

joseph

Acum 10 ani

Adela, cald și sensibil articolul, Silvana, frumoase poze, deşi mi-ar place să cred că lumea lor e mai colorată decât a noastră, cert e că e altfel.
Raspunde

Alexandra

Acum 10 ani

Nu e lumea lor, e parte din lumea noastra, e fata nevazuta a lumii noastre, ei traiesc dincolo de cuvinte si nu-si complica existenta cu lucruri neimportante ca si noi. Sunt minunati, unici, speciali, sunt altfel dar atat de la fel!
Raspunde

Ana

Acum 10 ani

Puteti incerca si cu Saint-Bernard. Chiar daca sunt mari, sunt de o rabdare ingereasca. Si au un fel special de a insufla inc redere cu mutra lor de pampalai. Eu am unul si am reusit sa o fac pe o fetita de vreo 6 ani sa se apropie de el, sa il mangaie, spre uimirea parintilor care spuneau ca a fost muscata de un caine in urma cu vreo doi ani. Va felicit si va doresc mult succes in continuare!
Raspunde

Gianina

Acum 10 ani

Draga Adela, in Cluj-Napoca, de asemenea, exista Asociatia Dog Assist, care desfasoara activitati de terapie asistata de caini cu copii si adulti.
Raspunde

Marius Hadar

Acum 10 ani

Felicitari pentru activitatea voastra
Raspunde

Rodica Ghizdareanu

Acum 10 ani

Stiam de terapia cu caini, dar nu ca ar exista in Romania. Felicitari, Alexandra. Poti incerca si cu leonbergeri, acestia sunt foarte folositi in alte tari pentru terapie.
Raspunde

Anuta

Acum 10 ani

Pe langa asociatia Dog Assist, exista in Cluj-Napoca de cativa ani mai multe echipe TAA/AAA(om-caine). In Bucuresti, de asemenea. Dar nu asta conteaza. Ne bucuram sa auzim ca si copiii din Sibiu se bucura de ajutorul necuvantatoarelor incluse in terapii si activitati asistate de animale! Felicitari!
Raspunde

Alex Dorneanu

Acum 10 ani

cum se numeste asociatia la care se lucreaza cu caini si unde ii pot contacta?
Raspunde

Alexandra

Acum 10 ani

Alex Dorneanu, Fundatia de numeste \"Un Copil, O Speranta\"! ne puteti contacta la nr de tel: 0745036007 , 0725972434 sau pe Facebook: https://www.facebook.com/FundatiaUnCopilOSperanta
Raspunde

Nicoleta

Acum 7 ani

Frumos articol, într-adevăr! Am cunoscuto personal pe Alexandra si pe cei doi asistenți ai ei, cum imi place mie sa i numesc. Împreună sunt o echipă minunată. Însă nu doar despre asta aș vrea să vorbesc. Sunt mama unui băiețel de trei ani care in urmă cu jumătate de an a fost diagnosticat cu ritard mintal si comportament din spectrul autist. I am facut nenumărate evaluari si toți ne au spus că trebuie să înceapă terapia cât mai curand posibil. Din păcate acest lucru nu este posibil deoarece toate centrele de terapie din Sibiu sunt supraîncărcate iar copii sfârșesc pe niște liste de așteptare care durează 6 luni, un an sau nu se știe... Personal mi ar plăcea să vad măcar un articol in care se vorbește despre lipsa locurilor in centrele de terapie, ce reprezintă terapia pentru acesti copii, care sunt costurile unei terapii private, câți părinți își permit așa ceva,care sunt consecințele lipsei de terapie sau începerea acesteia mult mai târziu, de ce persoanele de la conducere nu se interesează de soarta acestor centre si nu le alocă fonduri suplimentare considerand creșterea foarte mare a copiilor bolnavi, au fost informați de aceste probleme...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus