X

Paul Niedermaier, cetatean de onoare al Sibiului: "Vivat, crescat, floreat, civitas Cibiensis"

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, i-a înmânat academicianului Paul Niedermaier însemnele titlului de Cetățean de onoare al Sibiului: diploma de cetățean de onoare și cheile orașului. Consiliul local al Sibiului a adoptat decernarea acestui titlu în noiembrie anul trecut, iar ceremonia oficială a avut loc joi, la prânz. ”Pentru mine este un moment deosebit pentru că domnul Niedermaier a fost alături de mine încă de la intrarea mea în administrație. De atunci am cerut și am prețuit sfatul domniei sale în dezvoltarea urbanistică a Sibiului”, a declarat primarul Klaus Johannis, care a și dat citire cuvântului Laudatio in integrum.
Paul Niedermaier, fost consilier local și județean, a mulțumit pentru această distincție elogiind Sibiul. ”Pentru mine, care am trăit aproape toată viața la Sibiu, această distincție consacră efortul depus și de cei din jurul meu pentru acest oral, unic în felul său în Europa de sud-est. Acest oraș și-a păstrat centrul istoric ca pe o diademă cu pietre prețioase. Lupta pentru păstrarea acestei diademe nu s-a terminat, există pericolul ca unele din pietre să se piardă, dar sperăm să se evite știrbirea acestei bijuterii. Vivat, crescat, floreat, civitas Cibiensis!”, a rostit în fața numeroasei audiențe Paul Niedermaier.

Laudatio in integrum cu ocazia decernării titlului de
cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu
domnului Paul Niedermaier

(sursa: Primăria Sibiu)

Paul Helmut Niedermaier s-a născut la Sibiu, în 25 iulie 1937.
În perioada 1955-1961 urmează Institutul de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti. Obţine licenţa, în anul 1961 şi doctoratul, în anul 1976.
După efectuarea stagiului la Timişoara, lucrează la Muzeul Brukenthal din Sibiu, în perioada 1963-1971, ocupându-se de reorganizarea secţiei de restaurare a acestei instituţii, secţie pe care o şi conduce.
 Din anul 1971 îşi începe activitatea la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române de la Sibiu, unde este director din anul 1994 până în prezent. În cadrul institutului abordează în principal istoria urbanismului, cu domenii conexe precum istoria generală, istoria oraşelor, istoria habitatului, demografia istorică, istoria arhitecturii.
     Domnul Niedermaier este cercetător principal I, atestat de Academia Română, având sute de studii şi articole publicate, respectiv comunicări prezentate la diverse sesiuni ştiinţifice, în România şi în diverse alte ţări europene. De asemenea, a publicat mai multe cărţi importante, în ţară şi în străinătate (Germania, Austria, Belgia). 
        Începând din anul 1992, a condus doctorate în specialitatea „Istoria Culturii”.
     Între 1999 şi 2003 a fost şi profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, rămânând în continuare profesor consultant al celei mai importante universităţi sibiene.
    Din anul 2001, este membru corespondent al Academiei Române. Este, de asemenea, preşedinte de onoare al Comisiei de Istorie a Oraşelor din România din cadrul Academiei Române şi vicepreşedinte al Comisiei Mixte de Istorie Româno-Maghiare.

    Paul Niedermaier este totodată membru în numeroase foruri ştiinţifice   internaţionale, la unele dintre ele deţinând şi funcţii de conducere: International Commission for History of Towns, Südostdeutsche Historische Kommission, Siebenbürgen-Institut an der Ruprechts-Universität Heidelberg,  Institut für Deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der Ludwig-Maximilians-Universität München, Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde e.V. Heidelberg.
    Domnul Niedermaier este cel mai important istoric al oraşelor din ţara noastră, studiile sale, începând cu lucrarea sa fundamentală, în trei volume, „Städtebau im Mitttelalter”  („Urbanismul medieval în Transilvania, Banat şi Crişana”) şi terminând cu „Habitatul medieval în Transilvania”, fiind considerate esenţiale şi în elaborarea complexă a istoriei României.
    Pentru realizările sale deosebite, în special privitor la istoria oraşelor, a fost distins, în anul 1996, cu premiul „International Man of Year”, de către International Biographical Center din Cambridge, Marea Britanie. De asemenea, a primit premiul Academiei Române „Mihail Kogalniceanu”, în anul 1998, premiul internaţional „Pro civitate austriae”, în anul 1998, ordinul „Pentru merit”, în grad de Cavaler, în anul 2000.     În anul 2006 i s-a conferit ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2007, „Siebenbürgisch-Sächsischer Kulturpreis 2007” (Premiul cultural al saşilor transilvăneni) al Confederaţiei Mondiale a Saşilor, iar în anul 2013, Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland „Verdienstkreuz am Bande“ (Crucea federală de merit).
    Paul Niedermaier a fost preocupat de Sibiu atât din punctul de vedere al omului de ştiinţă cât şi al cetăţeanului, participând la rezolvarea problemelor comunităţii şi în calitate de consilier municipal, respectiv judeţean. Implicarea sa majoră în demersul Sibiului de a include centrul istoric al oraşului în lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă un efort competent şi susţinut.
      Pentru toate acestea, se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Muncipiului Sibiu domnului profesor universitar doctor Paul Niedermaier, membru corespondent al Academiei Române, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai României din ultimii 50 de ani.
                                              Sibiu, 13 februarie 2014

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

14 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibian romîn

  Avem si sibieni români demni pentru aceasta onoare.
  Avem sibieni români care apartin efectiv comunitătii.
  Sper ca viitorul primar să fie INDEPENDENT si al cetatenilor sibieni români.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Y

  \’\’domnul profesor universitar doctor Paul Niedermaier, membru corespondent al Academiei Române, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai României din ultimii 50 de ani.\” Chiar nu ar trebui sa intereseze daca e evreu, ungur, roman, sas sau rrom. Cel mai important e ca acest om si-a trait viata la Sibiu si a contribuit la restaurarea centrului istoric. Specialistii sunt tot mai putini in Romania. Deobicei la noi se copiaza diplome etc. Exemple ca domnul Niedermaier sunt tot mai putine. Vivat profesore! Totdeauna ne-am cramponat in criterii etnice in loc sa exploatam la maxim multiculturalitatea Transilvaniei.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sasul hot si bulangiu

  In mod cert cei care-l jignesc pe comentatorul de la nr. 5 nu sunt roamani, ci alogeni. Un roman adevarat nu ar face bascalie de propria origine. Sasii sunt mai subversivi si mai periculosi decat ungurii pentru ca intotdeuna au fost curve cu doua fete! Macar ungurii si-au declarat deschis intentiile. Sasii ii sprijina, dar in surdina.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  folclor

  ba voi daca nu aveti argumente economice o dati pe nationalisme ieftine ,ba sasi au lasat o cultura si o recunoastere mondiala de care se bucura toti cetateni din sibiu si din tara ,ba sasi au construit acest superb oras ,dute ba invadatorule la tine acolo ,nu ai venit la sibiu tea prins ploaia in oras si ai uitat s-a mai pleci ,de tea dat familia disparut ,pina leai trimis carte postala ca tiai atins visu ai ajuns in germania ,acum de unde te tragi adica din prazburgia nu a mai ramas nimeni si ciinele lai luat cu tine si lai abandonat in parcarea de la moluri ,cum vedeti ca nu aveti sansa s-a mai ajungeti la cascaval faceti pe patri -hoti ,ba omul asta este o emblema a sibiuluisi a culturi mondiale ,se vede din ce parte a tari faci parte ,cel putin respectai virsta ,ca orcum adevarati sibieni isi dau seama cu ce sibian au de a face ,mars la dacos

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @11

  Sasii i-au sprijinit pe unguri din cauza ca pe vremea ungurilor Hermannstadt a trebuit sa se numeasca Nagyszeben. Mare cunoscator de istorie esti, \”dottore\”! Mai spune-ne si noua..

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact