Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Dezastru la maternitatea din Sibiu. Sef de sectie: Niciodata nu am avut conditii mai proaste ca acum!

Şefa Secţiei Neonatologie din Sibiu, Ecaterina Olariu, spune că niciodată nu au existat "condiţii mai proaste ca acum” din cauza lucrărilor de modernizare la Maternitatea Sibiu, spaţiul fiind "comprimat la aproape 25 la sută”, motiv pentru care nou-născuţii sunt externaţi şi după două zile.

Şefa Secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Sibiu, Ecaterina Olariu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, de trei ani de când au început lucrările de modernizare la Maternitatea Sibiu, personalul, mamele şi copiii trăiesc "o epocă ciudată", condiţiile de lucru şi cele de cazare înrăutăţindu-se, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Trăim într-o epocă ciudată. Ne-au comprimat la aproape 25 la sută din capacitatea maternităţii, cu acelaşi număr de copii, cu adresabilitate mult mai mare a regiunii arondate, cazuri mai grave, mult mai multe, şi spaţiul este redus, circuitele sunt cum sunt. De când conduc secţia asta, de aproape treizeci de ani, niciodată nu am avut condiţii mai proaste ca acum din punct de vedere al circuitelor epidemiologice. Trăiesc cu o spaimă continuă de trei ani şi, uneori, terorizez personalul mediu şi auxiliar pentru că menţinerea curăţeniei este necesară“, a declarat Ecaterina Olariu.

Potrivit acesteia, secţia este aglomerată, fiind trei-patru paturi într-un salon, iar condiţiile de igienă sunt greu de păstrat.

"Noi am avut un sistem foarte bun: două mame, doi copii într-un salon. Este perfect şi conform legislaţiei. Acum am aglomerat: sunt trei, patru paturi într-un salon plus că nu au grupuri sociale, dar asta nu e nimic, avem grup social pe coridor. Dar, unde este multă lume şi, mai ales, după liberalizarea vizitelor aparţinătorilor, e mai greu de întreţinut igienizarea. Dezinfecţia ciclică a saloanelor suferă acum pentru că se externează o doamnă cu un copil, celelalte două rămân, pe urmă vine alta, că nu sunt locuri. Uneori suntem aglomeraţi la sala de naşteri, rămân câte o zi, o zi jumătate", a spus Ecaterina Olariu.

La rândul său, Livia Ognean, medic primar pe aceeaşi secţie, a declarat că nou-născuţii sunt externaţi la 48 de ore, ceea ce "nu e bine", presiunea asupra medicilor fiind extrem de mare.

"S-a întâmplat să plece acasă de la sala de naştere pentru că, efectiv, nu au fost locuri în secţie, să poată urca în secţie mamele cu copiii. Pentru a putea funcţiona în regimul ăsta trebuie să dăm drumul copiilor mult mai repede decât o făceam de obicei şi atunci trebuie să fii absolut convins că acel copil va fi bine la 48 de ore când îi dai drumul acasă, pentru că asistenţa medicală la domiciliu este destul de greu de realizat. Nu poţi să fii încrezător că medicul de familie va merge, va urmări copilul acela acasă şi, atunci, presiunea este foarte mare", a declarat Livia Ognean.

Cei doi medici au precizat că, în cazul nou-născuţilor, există boli care nu debutează la naştere, ci la câteva zile după, fiind extrem de greu de prevăzut evoluţia fiecărui copil.

"Eu le spun părinţilor aşa: «Şi Dumnezeu a făcut lumea în şapte zile, noi, neonatologii, trebuie s-o facem în două zile». Icterul fiziologic neonatal se arată în ziua a doua, a treia. Copilul în ziua a doua trebuie să plece acasă. Gândiţi-vă în ce presiune lucrăm noi şi nu suntem tocmai nişte zeităţi ca să putem să ne gândim în viitor ce se va întâmpla cu acel copil", a afirmat Ecaterina Olariu.

În cazul în care apar cazuri grave, copiii cu probleme sunt trimişi de la Maternitate la Spitalul de Pediatrie, din cauza lipsei de locuri.

Maternitatea din Sibiu a fost inclusă, în 2010, într-un program naţional de modernizare derulat de Ministerul Sănătăţii cu fonduri de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.

Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ patru milioane de euro şi ar fi trebuit finalizate în aprilie 2012. Banii au venit însă cu întârziere, iar lucrările s-au prelungit.

Potrivit datelor oferite de către reprezentanţii spitalului, ar mai trebui realizată partea electrică a clădirii şi montat parchetul.

Oficialii spitalului au declarat că, la finalul anului 2013, au făcut noi demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru a afla care este situaţia lucrărilor, dar nu au primit niciun răspuns.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

19 comentarii

Stim tot

Acum 10 ani

Managerul economic al spitalului judetean este un ... ELECTRICIAN !!! A fost pus pe interese pt a scoate banii pe care nu i-a castigat cu firma sarmis impex. Tot cu firma asta managerul spitalului, dl Bichiceanu face si lucrarile de craciun ale orasului, pe langa faptul ca mai multi primari am fost obligati sa lucram cu el. Ne mai miram? Sibiul e mic dle Bichiceanu. Stim tot.
Raspunde

tgv

Acum 10 ani

La oameni prosti conditii proaste. Sibieni prosti si hoti
Raspunde

Scandal artificial

Acum 10 ani

Total exagerat. Este decent la maternitate, in conditiile date. Nu e lux - clar dar nici dezastru nu e. Oamenii fac ce pot. De ce aruncati cu noroi aiurea?
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

CORRIGENDA in TITLU: materitatea citeste si scrie materNitatea (cu litere mici tot, sublinierea e numai pentru a evidentia ce lipseste).
Raspunde

baa

Acum 10 ani

sa vina Cindrea sa spuna ca e bine. eu cred ca doctorii \"minte\", cindrea stie. a incercat si cu dr. Porr dar si-a gasit nanasul
Raspunde

@3

Acum 10 ani

Cum să fie scandal artificial dacă însăşi şefa de secţie spune că sunt probleme mari? Nu spune o mamă sau cineva din afară. Ar face bine să se mobilizeze CJ că acum nu au nici o scuză. Dar ce să-i faci, PSDul e acolo sus ca să mulgă de bani statul, nu să facă ceva pentru cetăţeni. Gunoaie ce sunt!
Raspunde

CINDREA, CHICEA si NASU\'

Acum 10 ani

Intrebati-i pe astia 3 ca stiu tot.
Raspunde

Werner

Acum 10 ani

Faina reclama la maternitatea Polisano. Bravo Stefane!
Raspunde

nerecunoscatorilor

Acum 10 ani

ba ce aveti cu cindrea nu va promisa in campanie ca va face cea mai mare investitie care s-a facut in sibiu dupa revolutie ,spitalu regional de urgenta ala nou ,dar acum se tot incurca nu stie precis unde vine terenu s-a se apuce ,dar lasati pentru mandatu viitor ca atunci va promite ca baga si metroul in sibiu ,ba acum ce vreti piata de briza va facut linga sala de sporturi ce vreti prea multe cereti de unde este bugetu limitat
Raspunde

geo

Acum 10 ani

deci este o situatie tranzitorie, datorata unor lucrari de modernizare! Dupa aceste declaratii nu m-ar mira sa o gasim pe dna dr Livia Ognean lucrand la polisano!
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Asta este reclama indirecta?
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Lămurește-ne: ești agentul moldovean Ion Chișleag sau Ion Pișleag ?
Raspunde

alzara

Acum 10 ani

Un nou spital in curtea celui vechi.Simplu.Sibienii (lipsiti de spirit civic, dominati de mentaliatea margineana -ma descurc eu, noi si -ai nostri) nu stou sa -si urmaresca interesele comunitare. Sunt pasivi si profita de un managemet decent al primarie, inchipuindu -si ca au un rol. De fapt nu au nicio initiativa. Astia suntem noi.
Raspunde

iulian

Acum 10 ani

. Scandal artificial (IP 5.15.235.4) Total exagerat. Este decent la maternitate, in conditiile date. Nu e lux - clar dar nici dezastru nu e. Oamenii fac ce pot. De ce aruncati cu noroi aiurea? (13:44:03) Duminica noapte sa nascut fetita mea si Marti dimineata ia da drumul pentru ca nu aveau locuri. Nici doua zile nu a stat in spital.
Raspunde

subsist old

Acum 10 ani

Dupa stares de lancezgala saseasca de PE Timpul fdgr acum schimbarile in bine deranjeaza .BRAVO ROMANILOR!
Raspunde

victor

Acum 10 ani

vai de steaua noastra de primitivi . hai sibienilor laudati-va si acum. ca sunteti mai tari ca brasovenii, net superiori oltenilor, mult mai europeni decat europenii insasi. pai ce ce intampla, conditii de gulag la \"micutii\" sibieni?eu nu cred ca e adevarat,pixelu albastru. rusine dinu patriciu-ca si asa sunteti toti niste basisti sinistri.
Raspunde

rectificare

Acum 10 ani

daca e in renovare si modernizare, titlul e total neadecvat
Raspunde

nelutu

Acum 10 ani

ba la noi ca la nimeni am schimbat un motor nou cu unul secon -hend .acunm aveti rabdare ,2 ani a durat pina sia instalat neamurile si prieteni ,astai baroni llocali nu johannis ce vrei s-a se supere cinmdrea ca ii fura johannis marele proiect ,noul spital regional ,ba iasovene ,ce se intimpla in sibiu este furaciunea ce au facuto ,comunisti tai cind a subordonat sibiul la soldoveni vostri din iasov ,ba tot ce va dat voua ce a fost deconcentrate ati facut varza ,ba oaie ce ma bucur ca a fost a iarna calda ,faliment ,sa .voi si porumbei ce mai vine la statiunile de *** din poiana ,vezi ca gata cade aia cu autostrada comarnic -iasov ,din lipsas de trafic la 2-3 masini care trec prin zona into ora nu are rost ,asta sibiu -piesti unde trec vreo 50 000 de masini pe zi si nu masinute ,tot traficul greu din tara .voi mai asteptati vreo 50 de ani intre timp sibiul va fi departe de voi cit este acum germania de voi din valahia si moldova ,veti intra cu vize senghen in sibiu
Raspunde

Carmen

Acum 10 ani

Nu e nici un \"\'scandal artificial\'. Am nascut acolo in aprilie 2013 si conditiile sunt inimaginabile. Patru mame cu patru bebelusi in acelasi salon de marimea unui dormitor de garsoniera, o caldura sufocanta, grup sanitar pe coridor la mama naibii la care de cate ori ma duceam, indiferent de ora, era mizerabil. Peste zi se facea acolo o caldura de peste 34 de grade si seara cand se racorea, daca vroiai sa tii usa de la salon deschisa nu ti se permitea pt ca era etajul supra-aglomerat si daca incepea sa planga un bebelus, incepeau sa planga toti. Nu am nimic de spus despre echipa de moase, ginecologi si anestezisti, jos palaria! In shimb asistentelor de la neonatologia ar trebui sa le mai taie cineva din nas pt ca trateaza toate pacientele ca pe niste tiganci venite acolo sa nasca al enspelea copil.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus