Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Presedintele ASF, Dan-Radu Rusanu, chemat la DNA in dosarul "Carpatica", in care Ilie Carabulea este arestat

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, s-a prezentat, vineri, la DNA, fiind citat în dosarul "Carpatica", în care sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chiţoiu, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea.

Dan-Radu Ruşanu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 9.30, fiind citat de anchetatori în dosarul "Carpatica.

În dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal din 28 ianuarie, pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Dan Radu Ruşanu a anunţat marţi că Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

Laura Chiţoiu a fost în 14 februarie la DNA, procurorii aducându-i la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul "Carpatica", încadrare schimbată din cea de învinuit, în baza prevederilor din noile coduri penale.

"În intervalul 10-16.06.2013, Mârzac Marian a intervenit pe lângă Chiţoiu Laura Elena, director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF, în vederea devansării interviului pentru ocuparea funcţiei de director general al SC Carpatica Asig SA de către numita Crudu Ina-Ana", conform documentelor procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit procurorilor, deşi interviul era stabilit pentru 10 iulie 2013, în urma demersurilor Laurei Chiţoiu, acesta a fost devansat pentru 19 iunie 2013.

De asemenea, pentru a se asigura de rezultatul favorabil în urma interviului susţinut de către Ina Crudu, Laura Chiţoiu ar fi modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe Crudu nu îi vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al SC Carpatica Asig SA".

"În acest fel, Chiţoiu Laura Elena şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, asigurându-i numitei Crudu Ina-Ana un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorităţii de Supraveghere Financiare, instituţie care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare de către societăţile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilităţii pieţei de asigurări", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au stabilit că Marian Mîrzac a intervenit la Laura Chiţoiu nu doar pentru a schimba data interviului din 10 iulie în 19 iunie 2013, ci şi pentru ca aceasta din urmă să modifice structura comisiei de examinare, astfel încât persoanele desemnate să nu pună întrebări incomode şi să asigure rezultatul pozitiv al acestei examinări în cazul Inei Crudu.

În dosarul "Carpatica", Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig şi membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

În 12 februarie, Marian Mîrzac a demisionat din funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi uz de fals.

Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti. În cazul lui Radu Mustăţea, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mîrzac şi Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

"Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari din cadrul ASF. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi", au arătat anchetatorii.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Justice for all!!

Acum 10 ani

La puscarie si cu escrocu asta de Rusanu,care si-a pus in functii la aceasta institutie pe toate neamurile si toti prietenii pe linie de partid și care castiga lunar,taind doar frunza la caini cat castiga 200 de profesori sau medici impreuna,pai asta-i corect?sa-l bage in celula cu nea ilie-puscarie si acolo sa stea,mama lui de nemernic,ar trebui o revolta violenta si la noi ca-n Ucraina,numai asa vom scapa de lichelele asta comuniste ce ne-au secatuit tara de 24 de ani!
Raspunde

unu\'

Acum 10 ani

Alt liberal de \'\'frunce\'\'?Crin,Klaus,mai aveti multi membri de partid puscariabili?Nu cumva v-ati setat gresit jobenul si in loc de iepurasi albi,imaculati, apar ciori?Vorbiti, mai oameni buni cu Cazan,ca-i specialist sau schimbati softul!Dl Rebengiuc,v-a mai ramas ceva din sulul ala(stiti dvs despre ce vorbesc),ca-i mare nevoie de el la PNL!?
Raspunde

Racean

Acum 10 ani

Noi sibieni nu avem incredere in partide deastea pnl si pdl k n-eau facut doar rau si nu nea ajutat in 20 de ani. Vrem psd singur la guvernare shi I-I asteptam la Sibiu cu ulei shi faina sa ne deie la lume shi s-a fie bn.
Raspunde

MIA

Acum 10 ani

O fi facut el Carabulea prostioare....dar sngur nu le putea duce la capat .....unde or fi iepurasii!!!!
Raspunde

controlor

Acum 10 ani

ba io vreau sa-i caute pe tunarii la banii publici,petrom,tunarii de la banci,bectel,cluj arena,centurile,aeroportu,sala de sport ale clujului,toate din bani publici,etc. acolo e coruptia si marile spagi.In toate tarile este transparenta la banii publici ,la noi ceata totala,furturi pe rupte,ne luam de oamenii de afaceri care produc banii,nu pe cei care-i cheltuie fara sa-i produca,cautam albina care produce miere,nu trintorii si hotii care pradeaza fara sa produca.Tara masochista
Raspunde

trompeta

Acum 10 ani

ba lasal pe johannis nu-l baga in traca cu alde ,berceanu ,hrebenciuci ,nastase 9 case ,si alti baroni judeteni care au praduit tara de 24 de ani ,tu de ce crezi ca le este frica de venirea lui johannis la mitici ,ba daca din folcloru vostru era numai 2 la suta adevar la cit de urmarit este ,johannis era condamnat la munca silnica pe viata ,ba bag mina infoc pentru ,johannis ca tot ce se spune despre el este numai inventi din folcloru vostru comunisto -securistic ,ba astia din conducerea pnl .vati uitat cu cine si unde era ginerica de sefia guvernului la finutu lui care va toaca sefu [antonescu ]de doi ani de si face parte din alianta ,usl ,deputat de psd ,tinta este ministeru munci si antonescu ,ba daca tot faceti emisiuni cu amarasteni de pensionari si pentru asta va felicit ,vreau si rezultate nu imflamarea amaritilor printre care ma numar si eu ,si ramine cum a fost ,ciini latra caravana merge mai departe
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus