Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Evenimente pentru toate gusturile in acest weekend la Sibiu

Ultimul weekend din februarie şi primul din martie vine cu o sumedenie de evenimente pentru cei care vor să se bucure de vremea frumoasă şi să nu stea casă.

Actorii Teatrului Național din Sibiu aduc primăvara prin poezie Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă în luna martie o serie de nouă recitaluri și spectacole lectură pentru a marca începutul primăverii. Actorii Teatrului Național din Sibiu vor oferi mărțișoare sub formă de poezie, ca simbol al primăverii pentru a promova o sărbătoare tradițională românească ce datează încă de pe vremea geto-dacilor.

Mărțișorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de sănătate, dragoste și bucurie.

Poetul George Cosbuc, într-un studiu dedicat mărțișorului afirma: „scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor să-ți dea ce-i stă în putere, mai întâi frumusețe ca a lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și curăţie de suflet... Țăranii pun copiilor mărțișoare ca să fie curați ca argintul și să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele și cine nu le poartă are să se ofilească”.

Programul:

sâmbătă, 1 martie, ora 17:00 la Clubul Tărâmul Fermecat PASTEL DE PRIMĂVARĂ cu Geraldina Basarab, Gabriela Neagu, Lerida Buchholtzer, Renate Müller Nica, Cătălin Neghină și Liviu Vlad

sâmbătă, 1 martie, ora 20:00 la Pardon Cafe & Bistro TOT ACEST FOC SE REPETĂ ÎN MINE cu Laura Maria Ilea, Liviu Vlad și Cristina Stoleriu

luni, 3 martie, ora neconfirmată la Grădinița Maghiară din Sibiu MÁRCIUSKA cu Emöke Boldizsar

luni, 3 martie, ora 21:00 la Atrium Cafe Bistro & Art NIMENI NU ȘTIE CE-I ÎN INIMA MEA cu Florin Coșuleț

miercuri, 5 martie, ora 11:00 la Căminul de Persoane Vârstnice cu Diana Fufezan, Veronica și Cătălin Patru, Adrian Neacșu și Pali Vecsei

Accesul publicului la aceste evenimente se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

Vineri, începând cu ora 18:00, sibienii sunt aşteptaţi la Cafe Wien pentru a continua dezbaterile organizate de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului despre Istoria Sibiului.

„Cu această ediţie intrăm în perioada habsburgică a Sibiului. Tema aleasă este anul 1692, an în care Sibiul devine capitala Transilvaniei şi intră decisiv în vremea imperială. Ce s-a întâmplat în 1692? Cum s-a ajuns la acest aspect? Ce moştenire a lăsat el Sibiului? Invitat va fi lector univ. dr. Radu Racoviţan, profesor al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu”, spun organizatorii.

Tot vineri seara, de data aceasta de la ora 19:00, la „Radu Stanca” se joacă „Solitaritate”. „Solitaritate” în regia Gianinei Cărbunariu este o co-producție a Teatrului Național din Sibiu, Theatre National Bruxelles, l'Odéon-théâtre de l'Europe și Festival d'Avignon 2014, în cadrul Proiectului Cities on Stage, co-finanțat prin Programul CULTURA al Uniunii Europene.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac.

„Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficţiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de şoseaua principală a oraşului şi până la marcarea din ce în ce mai radicală a diferenţelor între categorii sociale, etnii, generaţii. Sub pretextul respectării unor convenţii sociale şi al salvarii „cetăţeanului”, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferenţa şi să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie – vazută ca o vină a celui incapabil să fie eficient - este faptul că acesta a contaminat spaţiul public şi riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptăţită”, a declarat Gianina Cărbunariu, în timpul repetiţiilor pentru spectacol.

Librăria Humanitas din Sibiu îi invită pe sibieni la „cea mai frumoasă noapte a lunii februarie”.

„Spunem cea mai frumoasă pentru că este o noapte a cărţilor deschise, plină de reduceri şi promoţii atractive pentru clienţi. Programul librăriei se extinde aşadar vineri, 28 februarie, de la ora 20:00 până la ora 00:00”, spun reprezentanţii Librăriei Humanitas.

Printre promoţii se numără 2+1 la toate cărţile Editurii Rao, 20% la toate cărţile Editurii Litera, cărţi la preţ redus de 5, 10 şi 17 lei de la Editura Humanitas şi 10% la filme şi muzică.

„Iar dacă niciuna din promoţiile şi reducerile pe care le-am pregătit nu sunt pe placul dumneavoastră, acordăm 10% la toate articolele din librărie. Vă aşteptăm aşadar la o seară perfectă în care puteţi achiziţiona cel mai bun cadou pentru persoana dragă de Mărţişor sau chiar să-i oferiţi cuiva o invitaţie la această noapte a cărţilor deschise”, mai spun organizatorii.

Seara aduce şi o surpriză, oferită de actorii Teatrului „Radu Stanca”. Seara se sâmbătă este dedicată comediei, astfel la „Radu Stanca” se joacă ”Îmi place cum miroşi!”.

Piesa este o comedie spumoasa în trei acte după un text de Neil Simon, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi şi scenarişti americani. Textul pus în scena la Sibiu se concentrează în jurul a trei protagonisti: Andy Hobart (Adrian Matioc), Norman Cornell (Ciprian Scurtea) şi Sophie Rauschmeyer (Ofelia Popii).

Povestea celor trei este fixată undeva în San Francisco, în anii ‘60, şi se desfăşoară în jurul unui triunghi amoros. Andy şi Norman sunt doi tineri cu ideologii radicale, care împart acelaşi apartament, ce serveşte şi drept sediu pentru mica lor afacere, redacţia ziarului Prăbuşirea. Sophie este o fostă înotatoare olimpică, susţinatoare a politicii americane, care se muta în apartamentul de lânga cei doi. Norman se îndragosteşte la prima vedere, dar Sophie nu îi împartaşeşte sentimentele. Având în vedere obsesia lui Norman pentru Sophie, Andy se hotăraşte să o angajeze doar pentru a-l determina pe acesta să scrie în continuare pentru ziar. În momentul în care Sophie se îndragosteşte de Andy, ziarul şi prietenia dintre cei doi colegi sunt puse în pericol. Ineditul producţiei de la Sibiu îl constituie aducerea pe scena a celui de-al patrulea personaj, locotenentul Burt Fenneman (Cristian Stanca), logodnicul lui Sophie, care în textul original este doar amintit într-un schimb de replici.

Cavalerii Mesei Rotunde alături de legendarul rege Arthur vor fi readuşi duminică pe scena Teatrului Gong, în spectacolul „Cum a devenit Arthur rege”, regizat de Mircea Corcoveanu şi Horaţiu Dancu.

Spectacolul prezintă, cu accente umoristice, perioada de dinaintea Mesei Rotunde și inițierea lui Arthur în tainele cunoașteri. Regele Angliei a murit! Cel ce va reuși să tragă sabia din această stâncă va deveni regele de netagaduit al Angliei. Tentația puterii este mare și de aceea își încearcă norocul cavalerii din ținut dornici să ocupe tronul rămas liber. Războaie grele amenința stabilitatea Angliei. Nimeni nu se aștepta ca problema să fie rezolvată de micuțul Arthur, un adolescent pornit să-și întâlnească destinul. În călătoria sa, viitorul rege legendă, călăuzit de atotcunoscătorul vrăjitor Merlin, cel care îi îndruma pașii pe drumul cunoașterii, trece prin tot feul de peripeții. Scrierea și citirea, tainele fizicii, geografiei și biologiei, întâlnirea cu arțăgoasa vrăjitoare Madam Mim, înfruntarea tiranicului unchi tutore sir Hector și, în final scoaterea sabiei din stâncă îi dau bătai de cap micuțului Arthur. Dar cu înțelepciune și cunoaștere, cele ce reprezintă adevărata putere, așa cum va afla, dar și cu ajutorul lui Merlin, micul scutier va deveni marele rege.

Spectacolul va avea loc duminică, 2 martie, de la ora 11:00, la Teatrul Gong. Preţul unui bilet este de 7 lei.

Seria spectacolelor se încheie duminică cu piesa „Viaţa lui Bess”, adaptare scenică Sanda Anastasof după un scenariu de Lars von Trier, în regia lui Radu Alexandru Nica.

Cu greu se putea găsi o tema mai puţin abordată de teatru în ultima vreme decât credinţă, spiritul de sacrificiu, (auto)depăşirea limitelor umane. Majoritatea textelor actuale vorbesc în exces despre omul care se complace în propriul marasm intelectual şi moral, nu ne mai interesează în teatru individualităţi care aspiră la ceva, care să aibă idealuri, ne interesează să ne identificăm neputinţele cu personaje strivite de propria viaţă care, cu un scârbavnic pleasure în pain, îşi descriu prolixele decăderi.

„Ştiu că sunt patetic, ştiu că nu sunt trendy sau up-to-date, însă unui subiect tragic îi şade bine o abordare în care îţi asumi riscul de a fi ridicol ori desuet, fără a te ascunde în dosul parodiei, oricât de inteligenţă ar fi ea. Mi se pare calea cea mai onestă. În fond, nu am ce să spun mai mult decât că, în acest punct al vieţii mele, am simţit intens nevoia să vorbesc despre un om al exceselor generoase - nu întâmplător femeie şi nu întâmplător handicapat mental, despre cât de importantă e şi cât curaj consecvent incumbă cunoaşterea de sine (care nu e defel condiţionată de intelect) despre dragostea care nu este dragoste până nu oferă totul, despre minunile care ne înconjoară şi pe care, cu debordantă prostie, ne obstinăm să nu le vedem, orbiţi de orgoliu şi de goana după iluzionismul spectacolului ieftin căruia îi permitem să ne domine. Reperele spirituale ne lipsesc atât de atroce astăzi, încât am avut impulsul irepresibil de a oferi spectacolul publicului ca pe un adjuvant de dragoste, mult prea absent în alimentaţia noastră sufletească”, spune Radu Alexandru Nica.

Spectacolul se joacă duminica, 2 martie, de la ora 19:00, la „Radu Stanca”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus