Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Sase scoli pe "lista rusinii"

După ce s-au afișat rezultatele la simulările la Bacalaureat și la Evaluarea Națională, în județul Sibiu a apărut o listă a rușinii, cu cele șase unități de învățământ din județ, care nu au avut nici măcar un elev cu notă de trecere la simulările desfășurate în urmă cu câteva săptămâni.

”De vină sunt părinții”

Şcoala Gimnazială Mihăileni,Şcoala Gimnazială Brateiu,Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 2 Sibiu,Liceul Tehnologic Iacobeni, Liceul Tehnologic “Automecanica” Mediaş (specializarea tehnician CAD) și Liceul Tehnologic “T.Cipariu” Dumbrăveni (specializarea tehnician veterinar) sunt unitățile care au înregistrat cele mai slabe rezultate din tot județul.

Directorii spun că vina aparține în primul rând părinților și apoi fluctuației de cadre didactice, care derutează copiii. ”11 elevi au dat simularea la noi, iar lipsa rezultatelor are mai multe cauze. Problema pleacă din mediul social din care fac parte aceşti copii. Sunt din familii dezorganizate, cu 5-6 copii, care trăiesc doar din ajutorul social. Părinţii nu fac temele cu ei acasă, nu îi încurajează în niciun fel să înveţe mai bine. Sincer, copiii nu au nicio motivaţie că niciunul nu vreau să mergă la liceu. O altă cauză este fluctuaţia mare de personal. Evient că dacă schimbă mereu profesorii, mai ales la matematică, copilului îi e greu să se adapteze cu metoda fiecărui profesor şi e dificil să dai rezultate când nu există continuitate la clasă. Avem şi profesori care fac ore suplimentare cu ei sau meditaţii la clasă, dar nu vor să rămână, preferă să plece acasă în loc să stea să aprofundeze materia”, spune directoareaClaudia Popa, de la Şcoala Generală din Mihăileni.

În Iacobeni lucrurile stau și mai rău, din 40 de copii, niciunul nu a luat o notă de trecere, iar aici, spun profesori, părinții vin și iau copiii de la școală ca să îi ajute la munca câmpului. ”Am avut 40 de copii înscrişi şi nu a luat niciunul notă de trece la simularea la Evaluare Naţională. Copiii nu au niciun interes, părinţii de asemenea. Părinţii, majoritatea, nu au mai mult de opt clase şi nu încurajează nici copii să înveţe pentru a intra la liceu. Am încercat să facem şi meditaţii cu ei, dar dintr-o clasă rămân la meditaţii 3-4, restul pleacă, şi nu din propria voinţă, după unii vin părinţii să îi ia, ca să îi ajute la muncile câmpului sau la alte treburi”, spune șiOvidiu Ilea, de la liceul din Iacobeni. La Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș, aceași situație. ”Copiii vin slab pregătiţi încă din generală şi degeaba ne chinuim aici să îi recuperăm, că nu prea vor să-şi dea interesul. Despre dezinteresul părinţilor ce să mai spunem, am făcut şedinţă cu părinţii şi din 14 au venit 5, iar nechemaţi nu vin niciodată la şcoală, ca să se intereseze de evoluţia copiilor”, se plânge și Claudia Farcaş, de la Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș.

Ministerul Educației pe lista responsabililor

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 2 Sibiu a avut doar doi elevi care au dat simularea la Evaluarea Națională, ”pentru restul nu și-au dat acordul părinții, că aici trebuie să fie de acord părintele ca elevul să poată da examen”. Copiii, amândoi deficienți de auz, au dat aceleași testări ca toți elevii, iar profesorii sunt de părere că Ministerul Educației ar fi trebuit să schimbe sistemul de testare pentru copiii cu deficiențe. ”Nu am avut decât doi elevi care au dat simularea la Evaluarea Naţională şi amandoi au picat. În opinia mea problema este că aceşti copii sunt deficienţi de auz şi Ministeru Educaţiei nu face nimic să îi ajute. Un copil deficient de auz nu este egal cu un copil sănătos, deci ar trebui transformate subiectele pentru copiii cu deficienţe. Dezinteresul faţă de aceşti copii e mare, atât din partea părinţilor, cât şi al Ministerului, după cum spuneam. Copiii învaţă după manuale primite de şcoala noastră în 1992”,spune directorul adjunct al centrului, Cornelia Posa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

dvd

Acum 9 ani

concluzia este ca profesorii n-au nicio vina; parintii nu-si dau interesul iar profesorii transpira de atata efort; oare-si merita salariul atata cat este?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus