X

Sova sovaie iar: contractul autostrazii Saliste – Cunta nu se mai reziliaza. Anul acesta e gata | Foto si video

Autostrada Săliște – Cunța (județul Alba) va fi terminată pe o porțiune de 16 km până la jumătatea lui iulie, restul urmând să fie finalizat de actualul constructor – Impregilo SpA – până în noiembrie anul acesta, a anunțat azi ministrul Transporturilor, Dan-Coman Șova. În urmă cu fix o săptămână, același Dan-Coman Șova, tot în calitate de ministru al Transporturilor, anunța că va rezilia contractul de execuție a celor 22 de km de autostradă dintre Săliște și Cunța, care reprezintă lotul III al autostrăzii Sibiu-Orăștie. Și care ar fi trebuit terminat acum un an.
”Impregilo avea o serie de pretenţii inacceptabile, pentru care noi am spus că ori se revine în limitele contractului, fără costuri suplimentare, ori reziliem contractul. Până ieri (31 martie 2014 – n.r.), la ora 12:00, şi-au dat acceptul pentru cererile formulate de CNADNR. Şi-au asumat că vor termina cei 16 kilometri din cei 22 km neafectaţi de alunecările de teren, până la 15 iulie 2014. De asemenea, şi-au asumat finalizarea lucrărilor fără costuri suplimentare aşa cum s-a dorit iniţial şi ne determinase pe noi să reziliem contractul", a declarat, azi, Dan-Coman Șova într-o conferință de presă.
Lotul III a fost atribuit firmei italiene Impregilo SpA pentru suma de 604,7 milioane de lei, fără TVA, lungimea totală a autostrăzii pe care o au aceștia de construit fiind de 22,11 km. În cursul lui 2012, însă, pe o porțiune de aproximativ șase kilometri (în dreapta și stânga viaductului de la Aciliu) au început să se manifeste ample alunecări de teren. Iar cum soluția tehnică inițial propusă nu mai era una care să și dureze în timp, cei de la Impregilo au propus construirea unui tunel în partea dinspre Sibiu a viaductului, precum și prelungirea acestuia, în partea dinspre Sebeș.
Până acum, italienilor de la Impregilo le-a fost aprobat de către CNADNR doar construirea unui tunel cu o lungime de 250 de metri. Pentru alunecările de teren dinspre Sebeș, care ”rup tot” pe o lungime de aproximativ patru kilometri, nu a fost făcută publică nicio nouă soluție tehnică.

Impregilo nu s-a oprit din lucru. Acolo unde ”e bine”

Marțea trecută, Dan – Coman Șova anunța ferm că CNADNR (Compania care, în acte, e beneficiara lucrării și care se află în subordinea Ministerului Transporturilor) va rezilia contractul cu Impregilo SpA. ”Consiliul de administraţie (al CNADNR – n.r.) va aproba rezilierea contractului cu Impregilo săptămâna aceasta. Nu au reuşit să se înţeleagă din punct de vedere tehnic şi financiar”, declara ministrul la postul public de televiziune.
Declarațiile acestuia nu au impresionat în niciun fel constructorii italieni. Aceștia și-au continuat lucrările de asfaltare, dar numai pe porțiunea dinspre Sebeș a autostrăzii, acolo unde nu sunt alunecări de teren. În zonele cu problemă nu a fost mutată nici măcar o lopată de pământ. ”Noi chiar nu știm nimic oficial, totul se discută doar din zvonuri și auzite. Părerea mea este că, dacă nu se reziliază, este mai bine, deoarece lucrările ar dura mai puțin. O reziliere ar duce la un nou studiu SF, o nouă licitație, noi contestații. Deci ar dura. Așa, să termine cei de la Impregilo. Cu ce bani? Nu cred că se poate decât cu banii celor de la Impregilo”, au declarat pentru Turnul Sfatului surse din rândul subcontractorilor apropiați italienilor.
Normele europene (lucrarea este cofinanțată în proporție de 85% din fonduri europene) prevăd că un contract de genul celui atribuit celor de la Impregilo SpA poate fi mărit ca valoare cu cel mult zece procente – o astfel de redimensionare a contractului a fost aplicată pe lotul IV (Săliște – Sibiu), unde tot din cauza alunecărilor de teren a fost nevoie de lucrări suplimentare de aproximativ 45 de milioane de lei, fără TVA.
În cazul celor de la Impregilo SpA, însă, cele aproximativ 60 de milioane de lei, fără TVA, cu care mai poate fi mărit legal contractul, sunt insuficiente pentru amploarea lucrărilor suplimentare care mai trebuie executate.

”E jenant!” Dar și secret!

”Pe mine nu are rost să mă mai întrebați, căci… e jenant. Ce fel de ministru e acesta care spune azi că se reziliază, mâine că nu se mai reziliază și așa mai departe? Nu e o atitudine de om care știe ce se întâmplă. Iar faptul că se termină anul acesta este unul pe care mi-e greu să îl cred. Lucrările de consolidare necesare acolo sunt ample, nu pot fi terminate în câteva luni. Bine, acum depinde de soluția tehnică acceptată, au mai lăsat și cei de la Impregilo, au mai lăsat și cei de la CNADNR și minister… că doar e an electoral”, a declarat pentru Turnul Sfatului reprezentantul unui important constructor român, inclusiv de autostrăzi, solicitat să aprecieze dacă lucrările pot fi terminate anul acesta. După cum arăta Turnul Sfatului acum câteva săptămâni, subantreprenorii celor de la Impregilo – firma Colini – au realizat anul trecut un plan de construire a tunelului dinspre Sibiu în termen de aproximativ două luni, termen în care nu este inclusă și acoperirea acestui tunel cu pământ. În ceea ce privește alunecările dinspre Sebeș, însă, până acum nu a fost făcut public niciun termen de execuție. Ministrul Dan-Coman Șova a mai anunțat azi că în zilele imediat următoare va fi realizat un nou grafic de lucrări, care să însoțească un act adițional la contract. Act care, însă, nu va fi public, ci secret. ”Vom aduce la cunoștință acel program, mai puțin actul adițional pentru că face parte din contract și nu este public”, a mai declarat reprezentantul Guvernului.

Folosește cuiva termenul de 15 iulie? Nu prea!

Declarațiile de azi ale ministrului Dan-Coman Șova conțin și o doză destul de mare de ”populism”. Faptul că, în jurul lui 15 iulie 2014, ar urma să fie terminați 16 km de autostradă nu folosește aproape nimănui. Decât, cel mult, locuitorilor din Apoldu de Jos, unde este prevăzut un nod rutier pe autostradă (nod aflat la aproximativ 11 km de nodul rutier folosit în prezent pentru legătura dintre DN1/DN7 și autostrada către/dinspre Sebeș).
Doar că, deocamdată, nodul rutier de la Apoldu de Jos ”iese” într-un drum de piatră (vezi galerie foto). Consiliul Județean Sibiu, în administrarea căruia se află respectivul drum de piatră, nu are prevăzut în acest an reabilitarea acelui drum. În plus, drumul este limitat și în ceea ce privește tonajul mașinilor care circulă pe aici. ”Este un drum județean cu o limită de opt tone pe osie, cel mult. Consiliul Județean ar avea capacitatea de a reabilita acel drum și de a asfalta porțiunea de drum de piatră. Dar în ceea ce privește creșterea capacității portante, aici nu cred că am putea face față unei asemenea lucrări”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Banciu, pentru Turnul Sfatului. ”Cei de la CNADNR ar putea avea capacitatea de a realiza o astfel de investiție. Până acum, însă, în acest an nu am avut o discuție oficială pe această temă”, mai spune Banciu.
Dincolo de faptul că – în lipsa lucrărilor de creștere a capacității portante – circulația vehiculelor de mare tonaj ar fi interzisă prin Apoldu de Jos, nodul rutier de aici nici nu ar fi convenabil pentru șoferii care ar dori să ”folosească” și o parte din cei 16 km de autostradă despre care ministrul Dan-Coman Șova spune că ar putea fi gata în iulie anul acesta. Motivul este simplu: de la Apoldu de Jos, pentru a reintra pe DN1 către Sibiu, șoferii ar trebui să se ”întoarcă” până la Miercurea Sibiului, adică înspre Sebeș. La fel, pentru direcția Sebeș, șoferii ar trebui să vireze dreapta la Miercurea Sibiului, pe cei aproximativ cinci km către Apoldu de Jos, unde se află nodul rutier.

Fotografiile cu nodul rutier aparțin lui AdiArc, utilizator al forum.peundemerg.ro

Nodul rutier de la Apoldu de Jos, 30 martie 2014

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

21 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Alex

  Sova le-a dat pana luni la 12 sa se decida daca vor sa continue cu bugetul actual (sa rezovle si alunecarile de teren) altfel la ora 13 vor rezilia contractul, Impergilo a decis ca va continua cu banii actuali asa ca Sova nu va rezilia contractul. Deci inceputul articolului e putin gresit. (Sova nu zicea clar ca va rezilia)

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @ beton

  PSD-ul este cel mai slab partid din Romania…o adunatura de incompetent si plagiatori…si nu te gandi ca sunt de la opozitie, etc.!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @6

  Da de unde mama dreaq ești fraiere coclit?PSD+celelalte partide=varză a la Cluj-sunt vai de mama lor de hoți ,nemernici și trădători de țară:)))))))))))))))))))))))))

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @8

  Ce să-i faci joseph-amărâtule-dacă nu l-ai susținut cum trebe pe klaus????ia să fi ajuns sasul la butoane…..fac pariu cu tine pe un kil de must că aveam 6 benzi și pân la Dârlos,Jina,Hoghilag…și pân pe Bâlea:))))))))))))))))))))))))

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibian

  sub conduceea lui Emil Boc sa semnat contractul pentru coidorul 4 finantat 85% de catre uniune a europeana , psd-isti nu ar fi semnat un asemenea contract pentru ca aici e greu cu smangleala

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @Alex

  de fapt e mult mai simplu, idolul tau a lansat un semnal clar, asa cum a invatat de la predecesorii din gasca lui: PLICUL! Cand i s-a transmis suma, a dat drumul la contract, asa ca nu ni-l mai polei cu aur, ca s-a umplut el de alta poleiala, mai maro. qed

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ...

  Cum Dumnezeu sa contina un contract pe bani publici un act aditional secret? Ce poate sa fie secret la un santier de sapat pamant? \”Decat\” spaga, asta nu trebuie stiuta.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cetatean

  poate ar trebui sa faceti un articol cu defrisarile care s-au facut langa viaduct cand cobori panta spre aciliu. deasemenea cu situatia drumului care leaga DN de aciliu -este distrus inproportie de 90 % din cauza utilajelor grele. pe vremuri oameni au plantat copaci in acea zona din cauza aluneacarilor de teren care erau. acuma baietii destepti au defrisat tot in cateva luni.

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  tun

  bai trompeta prima data cind iti dau dreptate ,daca il punea pe johannis la butoane dar nu acum in 2009 ,acum sunt convins ca se circula pe tronsonu 4 pan european ,asa stam la mina manglitorilor de teapa voastra de vesnici licitatori si sifonari la bani publici ,ba de nu era ,johannis si acum stateai la coada la vize s-a poti circula liber in UE ,s-au nu vezi ca va luptati din 2011 datacind trebuia s-a intram in spatiul ,senghen si nimic ,ba mai mult ai vazut ce flit ia dat la cati de la universitate ,angela merkel ,va tot gudurati pe linga cancelarile europene si nu va baga nimeni in seama ,ba johannis in 5 ani facea cel putin 800 -900 de km de autostrada ,sugativelor la bani publici ,profitati ca neau spalat creierile cripoto -comunisti la 90 la suta din populatie ,de nu mai avem ratiunea de a face diferenta intre bine si rau suntem niste legume ,multi dintre noi ,nu mai daca ni se spune luam in seama nu ce vedem cu ochi nostri

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  stopfracturare

  Duminica, 6 aprilie, ora 16, Piata Mare, Sibiu! Ziua Nationala ANTI-Fracturare hidraulica. Event Facebok: facebook.com/events/272826889545175

  Cititi, nu va lasati manipulati! Nu aveti voie sa fiti impasibili la otravirea Romaniei!

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @12

  Nu l-am idolatrizat pe sova, doar am corectat inceputul articolului care sustinea ca Sova s-a razgandit si nu mai rezilieaza contractul. Te-ai bagat si tu ca musca-n ciorba ca sa te afli in treaba.

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact