X

ULBS 45 de ani: radacinile Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu

Motto: ”Universităţile, înalte instituţii-monumente durabile ale geniului omenesc, nu sunt alcătuiri rigide, ci în continuă schimbare, adaptându-se marilor transformări sociale, după naţiuni şi după epoci. Universităţile sunt depozitarele trecutului şi garanţia viitorului poporului în mijlocul căruia ele au activat” (Iuliu Hațieganu)

Rădăcinile ce au permis definirea și dezvoltarea unei universități moderne, dinamice și ancorată în comunitatea orașului Sibiu pot fi găsite încă din evul mediu, dar cele mai reprezentative momente sunt date de apariția în secolul al XIX-lea a Academiei Săsești de Drept (1844) și a Seminarului Teologic Andreian (1874).
Învățământul superior în orașul Sibiu este, deci,  strâns legat de istoria instituțiilor teologice și de drept din secolele XVIII-XIX, dar adevărata cărămidă de la care a pornit  zidirea universității sibiene a fost pusă în perioada de refugiu a Universității ”Regele Ferdinand I” din Cluj la Sibiu (1940-1945). În urma Dictatului de la Viena din august 1940, Universitatea “Regele Ferdinand I” a fost evacuată într-un timp scurt, fără să existe instrucţiuni precise în acest sens, iar în locul ei la Cluj s-a instalat Universitatea maghiară "Ferencz József".
Hotărârea mutării la Sibiu a fost luată la şedinţa Consiliului Universitar din 1 septembrie 1940, ocazie cu care s-a redactat un protest contra impunerii evacuării Universităţii, dar s-au discutat şi variantele evacuării la Braşov, Sibiu, Timişoara, Alba Iulia, inclusiv Bucureşti, majoritatea membrilor Consiliului Universitar optând pentru relocarea în Sibiu. Perioada refugiului sibian este descris de către Mihai Teodor NICOARĂ în lucrarea Istoria Universităţii din Cluj. De la Universitatea "Regele Ferdinand I" la Universitatea "Babeş-Bolyai” (1945-1959), teză de doctorat susținută în anul 2010.
Procesul de a reorganizare a Universităţii din Cluj la Sibiu în anii 1940 și 1941, s-a produs treptat, dar eficient, fiind create spaţii pentru cursuri, biblioteci, clinici, mai puţin pentru cămine şi cantine studenţeşti. Principalul corp de clădire utilizat a fost liceul de fete Domnița Ileana situat pe Bdul Victoriei nr.5-7 (construit între anii 1937-1940), în prezent sediul Facultății de Litere și Arte și al Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă. În holul principal încă stă mărturie a acelor vremuri un text prins în pardoseală: Almae Matri Napocensis sacrum.
Au existat și unele împotriviri locale la mutarea Universității clujene la Sibiu mai ales dinspre mediul medical ce se temea că va avea o concurență serioasă din partea clinicilor universitare.
Pe toată durata refugiului 1940-1945 a existat aceeaşi structură pe facultăţi, catedre, institute, sub coordonarea eminentului istoric Silviu Dragomir, ales președinte al Universității. Alături de acesta sunt de menționat numele unor iluștri oameni de cultură precum Lucian Blaga (patronul universității sibiene începând din anul 1995), Ioan Lupaș, Constantin Daicoviciu, Emil Racoviță, Emil Hațieganu, Onisifor Ghibu, ce au ținut conferințe, au constituit cenacluri literare și au permis dezvoltarea cultural-socială a orașului Sibiu. În anul 1945 autoritățile sibiene au depus eforturi pentru a păstra la Sibiu măcar una dintre facultățile universității clujene .
Un eveniment petrecut în anul 1942 a produs ecou în 2012. În anul 1942 comunitatea cadrelor didactice clujene refugiate în Sibiu a amplasat o placă comemorativă la izvorul denumit Dorul Clujului din stațiunea Păltiniș. În prezent placa a fost recuperată de profesorul sibian Erwin Krauss și transmisă în 24 martie 2012 Muzeului Universității Babeș-Bolyai, moștenitoarea Universității ”Regele Ferdinand I”.
O altă istorie interesantă este a celebrei statui Lupa Capitolina ce a fost și ea relocată la Sibiu în anii 1940-1945. După cel de-al doilea război mondial, statuia revine la Cluj, dar noul climat politic existent nu a permis reinstalarea statuii pe locul original. De aceea ea a fost montată în anul 1967, la iniţiativa istoricului Constantin Daicoviciu, în faţa clădirii Rectoratului Universităţii Babeș-Bolyai, unde a rămas până în 1973.

Sibiul a câștigat, în perioadă de răscruce pentru istoria României de la începutul anilor ”40, o universitate și dorința de a menține o viață universitară și după reîntoarcerea Universității ”Regele Ferdinand I” la Cluj începând cu anul 1945.
Acest deziderat a trebuit să aștepte mai bine de 20 de ani, împlinindu-se în anul 1969 când i-a ființă Facultatea de Filologie și Istorie din Sibiu ca secție a Universității din Cluj-Napoca, alăturându-i-se apoi specializări precum  Drept sau Mecanică și devenind Institut de învățământ superior independent (1976-1985).
Absolvenții universității clujene Nicolae Lupu (primul șef de secție), Gustav Gündisch, Iulius Bielz ș.a. au fost cei care au constituit primul nucleu al Secției de Științe Sociale a Filialei Cluj a Academiei Republicii Populare România la Sibiu, din cadrul căruia au provenit o parte din cadrele didactice ce au deservit filiala universitară a instituției de învățământ superior clujene înființată la Sibiu în anul 1969.

Un fapt mai puțin cunoscut de publicul larg este acela că la înființarea în 1948 a Teatrului de Stat din Sibiu (ce stă la baza apariției specializării de artă teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte) a contribuit decisiv o parte dintre actorii Teatrului Național din Iași aflat în refugiu la Sibiu în anii 1944-1945.

În anii 1940-1945 a continuat să funcționeze și Institutul teologic ortodox ce a devenit Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna”, completând paleta de specializări universitare existente în Sibiu la mijlocul secolului trecut.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  karla(yeah...suck me!)

  din 2014-1990=45 :))) rector oltean? hai sa luam din 1844 pana acum daca tot \’\’bagam in seama\’\’ istoria….ca vai ne pleaca studentii olteni cu licenta cumparata! hai sictir

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dr pe bani

  pacat ca aceasta institutie a a juns pe mana unor nulitati sau comunisti excroci care s-au facut si si-au facut universitari nevestele, fiicele, amantele concubinele/concubinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact