Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Ce vor investitorii? Mecatronisti si sculeri matriteri

Școlile din Sibiu încep să se plieze peste cererea de forță de muncă creată de investitori. Aceștia cer mecanici, electricieni și confecționeri de diferite produse, iar școlile profesionale au început să își diversifice oferta.

Ministerul Educaţiei Naţionale a elaborat metodologia care reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional de stat cu durata de trei ani, începând cu anul şcolar 2014 – 2015. Învăţământul profesional este organizat după clasa a VIII-a, iar elevii care aleg să urmeze o şcoală profesională se vor putea specializa în meserii ca mecanic auto, electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice, sudor, confecţioner produse textile, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi mecanic utilaje şi instalaţii în industrie.

756 de locuri sunt disponibile în învăţământul profesional în judeţul Sibiu, respectiv 27 de clase. Colegiul Tehnic „Independenţa” oferă 112 locuri, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” - 112, Liceul Tehnologic „Şcoala Naţională de Gaz” Mediaş - 84, Colegiul Tehnic Mediensis şi Liceul Tehnologic Automecanica, câte 56 de locuri, Colegiul Economic „George Bariţiu” şi Colegiul Tehnologic „H. Coandă” câte 28 de locuri, Liceul Tehnologic de Construcţii şi Arhitectură „Carol I” - 14, Colegiul Tehnologic Cisnădie - 28, iar Colegiul Tehnic „A.T. Laurian” şi liceele „T. Cipariu”, „Nicolae Teclu”, „J. Lebel”, „I. Lupaş”, „I. Măcelariu”, Liceul Tehnologic pentru Transport Rutier şi Liceul Tehnologic Iacobeni câte 28 de locuri fiecare.

”Cererea este mare pentru anumite specializări la nivelul judeţului. Luna aceasta, de exemplu, 87,5% din totalul locurilor de muncă din judeţ sunt pentru persoanele fără studii superioare. Cea mai mare cerere este pentru frezor, confecţioner, fierar betonist, formator ţevi prin sudare, dulgher, operator montaj linii automate, muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, marochiner şi croitor”, spune Dana Radu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Sibiu.

Penurie de mecatronişti şi sculeri matriţeri

Elevii care aleg învăţământul profesional beneficiază şi de susţinere financiară, astfel ei primesc o bursă de 200 lei din partea Ministerului Educaţiei. De asemenea, elevii de la Colegiul Tehnic „Independenţa”, care este cuprins într-un program sponsorizat de mai multe firme din judeţ, interesate să angajeze absolvenţi ai anumitor specializări, mai primesc o bursă de încă 200 lei.

„În momentul de faţă există un program pe care îl desfăşurăm în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Independenţa”, respectiv pe trei module, pentru trei ani de studiu. Fiecare modul are o temă principală, primul este axat pe prelucrări mecanice, al doilea este pe mecatronică, iar ultimul este cursul de maşini, unelte şi mecatronică. Avem deja o serie care a parcurs cele trei module şi toţi sunt acum angajaţi la noi şi se descurcă foarte bine. Pe lângă acesta mai avem un program, desfăşurat în asociere cu mai multe firme, tot la Independenţa, care se desfăşoară, în acel sistem de şcoală profesională în sistem dual. În cadrul acestuia, copiii pot beneficia de acea perioadă de ucenicie. De exemplu, la noi în firmă se lucrează pe două filiere, iar pe una dintre ele nu avem probleme, dar pe cealaltă avem angajaţi înaintaţi în vârstă şi nu prea avem cu ce să-i înlocuim, adică avem nevoie mare de mecatronişti şi sculeri matriţeri. De aceea am decis să învestim în aceste programe, căci este nevoie de astfel de specialişti, nu doar în firma noastră şi în multe firme din judeţ şi nu numai”, povesteşte Mihaela Pușcașu, reprezentanta firmei Brandl.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

...

Acum 9 ani

era bine daca scolile se orientau spre meserii bine platite ca pe urma piata fortei de munca sa atraga investitorii. daca se continua in stilul asta, aici vor veni doar firme care cauta reparatori de papuci
Raspunde

nokia

Acum 9 ani

dreptate ai invatatorule ,sibiul a avut cele mai performante scoli profesionale din tara lui copy -paste dar mari manageri care au transformat industria lasata de sasi mostenire au facuto varza a la cluj ,de ce crezi ca sasi nu te invata meseria se fura , dar comunisti iau abligat s-a divulge secretul meseriei si uite ce am ajuns noi nu mai avem ca sasi au luat drumul pribegiei si noi astia care am ramas ne avind meseria in degete leam pus lacatu ,s-au nu ai vazut ce s-a intimplat la cel mai universitar oras din tara lui copy -paste [cluj ]au venit aia de la nokia si cind nici nu s-a uscat cerneala de pe contract si-au luat calabicu si tuleo in china ,se vorbeste ca sia de la cluj asa de bine erau de destepti ca nici sa-le impacheteze nu au stiut dar sa-le si faca
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus