Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

ULBS a fost inclusa intr-un nou clasament mondial al universitatilor

Un nou clasament al universităților la nivel global, realizat cu fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, a fost lansat marți, a anunțat comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou, citat de Agerpres.

Noua clasificare "U-Multirank" evaluează performanța a peste 850 de instituții de învățământ superior din întreaga lume, între acestea fiind și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Contrar clasamentelor tradiționale internaționale, evaluările "U-Multirank" se bazează pe cinci domenii-cheie: performanța în cercetare, calitatea procesului de învățământ (predare-învățare), orientare internațională, succes în transferul de cunoștințe (parteneriate cu mediul de afaceri și start-up-uri) și implicarea regională. Totodată, noul clasament ia în considerare și opiniile a 60 000 de studenți de la universitățile participante.

În acest fel, evaluarea se face în funcție de performanța de ansamblu, evitându-se clasamentele simpliste, care pot duce la "comparații înșelătoare între instituțiile de diferite tipuri sau care maschează diferențe semnificative de calitate între cursurile de la aceeași universitate".

Potrivit comisarului european, noul clasament scoate în evidență multe instituții cu performanțe, printre acestea fiind peste 300 de universități care nu au apărut în clasamentele mondiale până în prezent. Din cele 850 de universități cuprinse în clasament, 62% sunt din Europa, 17% din America de Nord, 14% din Asia și 7% din Oceania, America Latină și Africa.

Instituțiile de învățământ superior din România, cuprinse în acest clasament, sunt: Universitatea Babeș-Bolyay din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Academia de Studii Economice București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea București, Universitatea Petroșani, Universitatea de Vest Timișoara.

"Suntem mândri de educația noastră de clasă mondială. (...) Apreciez foarte mult acest nou clasament, pentru că ne oferă o imagine mult mai bună a performanțelor universităților și colegiilor, nu numai în cercetare, dar, de asemenea, în procesul de predare și învățare, în transferul de cunoștințe, în internaționalizarea și în angajament regional. Acestea sunt cele cinci dimensiuni pe le-am inclus în acest clasament. (...) Universitățile nu sunt măsurate într-un clasament la 1 la 100, dar am marcat o gamă largă de domenii diferite, folosind 30 de indicatori diferiți", a subliniat Androulla Vassiliou, citată de Agerpres.

Următorul set de rezultate "U-Multirank" va fi publicat în 2015.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

grammar nazi

Acum 9 ani

ULBS a fost inclusă într-un nou clasamentul?!?!? pe bune?unde ai invatat sa scrii?
Raspunde

Bogdan

Acum 9 ani

Ce sa caute ULBS-ul in clasamente? mai ales clasamente care sa masoare performante... performante la ULBS? m-am spart de ras
Raspunde

Faust

Acum 9 ani

Articolul asta e pe post de gluma zilei ? Calitatea procesului de invatamant, performanta in cercetare, la ULBS ? Cand toata lumea stie ca daca iti platesti taxele la timp \"ai trecut clasa\", iar de cercetare nu vreau sa mai comentez ca m-a bufnit rasu\'-plansu\' ....
Raspunde

alunelu

Acum 9 ani

Bachelor graduation rate 17.97%; Masters graduation rate 24.26% - mi se par numere foarte mici si nu stiu cat sunt de reale.
Raspunde

gogu

Acum 9 ani

Dar in ceea ce priveste nr. de absolventi care n-au de lucru sau lucreaza ca vanzatoare, barmani, ospatari, chelnari pe ce loc se afla in vreun clasament?
Raspunde

6

Acum 9 ani

educația noastră de clasă mondială!!!!!!!!! Asta pe langa ca-i prost are si tupeu de ticalos!
Raspunde

@bogdan

Acum 9 ani

bogdane tu mergi la cluj ca acolo-s facultati de top,de 100 de ani n-a produs nimic-masinarie,tehnologie etc.v-o papat banii naivilor ca a-ti pus botu la laudaraseniile lor.Ba la Sibiu se vede ceva,dar buba voastra e ca nu stiti sa discerneti,voi credeti ce vi se spune,ca unii au interesul sa va duca de nas ptr.avantajele lor,,nu ce vedeti si sa judecati cu capul vostru
Raspunde

Adi

Acum 9 ani

Acest clasament nu o face cu nimic mai buna. ULBS ramane la acelasi nivel mediocru de invatamant precum o mare parte din angajatii acestei universitati!
Raspunde

Ovidiu

Acum 9 ani

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu nu are ce cauta acolo!!!! Cati someri au produs pana acum?? Cati asa zisi ingineri creati cu studii la distanta au scos pe banda?? Sa dai diploma de inginer unui analfabet, care in timpul facultatii a invatat sa scrie este strigator la cer!! Cum poti sa pui pe acelasi calapod un tip care a mers doar 2 zile pe saptamana la cursuri timp de 4 ani cu unu care a mers cel putin 5 zile pe saptamana timp de cinci ani?? Asta denota interesul total pentru bani si nici decum cel al performantei intelectuale!! Am terminat Ingineria la ULBS in anii \"90 dar ce a ajuns universitatea acum de cand cu programul \"BOLOGNIA\" de eliberat diplome pe bani, asta denota ca s-a dus naibi de mult invatamantul superior. Deci unde este onoarea ULBS si probabil a tuturor universitatilor care a profitat de banii mediocrilor??
Raspunde

serpico

Acum 9 ani

...niste ...dobitocenii...
Raspunde

serpico

Acum 9 ani

...NU este O generatie ..ca ALTA...LUMEA ..trebuie sa ...RESPIRE...
Raspunde

serpico

Acum 9 ani

OVIDIU....esti TARZIU...cu ...anii 90...SORRY LITTLE SARAH...BLUE SISTEM
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus