Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Academicianul Ioan Aurel Pop si prof. Jaime Gil Aluja au primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii "Lucian Blaga"

Vineri, în Aula Magna a Univeristății ”Lucian Blaga”din Sibiu a fost acorda titlul de Doctor Honoris Causa al ULBS acad. prof. univ. dr. Jaime Gil Aluja și acad. prof. univ. dr Ioan Aurel Pop.

Titlul de Doctor Honoris Causa reprezintă cea mai înaltă distincție care poate fi oferită de către Senatul universitar acelor persoane care au dovedit de-a lungul timpului contribuții semnificative în domeniul științelor sau unor personalități publice care au merite universitare deosebite.

”Cred în simbolistica acestui eveniment, fiindcă astăzi se împlinesc 45 de ani de când Universitatea din Cluj a dat naștere continuității învățământului academic sibian. Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa și primirea în rândul membrilor de onoare ai corpului academic al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu reprezintă gestul de recunoaștere a valorii incontestabile dobândite într-o viață dedicată studiului și aplicării cunoștințelor din domeniu în folosul societății”, a spus rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea.

La propunerea Facultății de Științe Economice, Senatul ULBS a dispus acordarea titlului DHC acad. prof. univ. dr. Jaime Gil Aluja, președintele Academiei Regale Spaniole de Științe Economice și Financiare.

”Mulțumesc comunității academice a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu pentru această distincție. Sunt convins ca relațiile academice și economice dintre România și Spania vor ajuta la crearea unei Europe mai puternice și mai unite”, a spus acad. Jaime Gil Aluja.

Jaime Gil Aluja este în prezent preşedinte (din 2002) al Academiei Regale Spaniole de Ştiinţe Economice şi Financiare, Jaime Gil Aluja a fost între 1990 şi 2012 vicepreşedinte al Academiei Regale Spaniole a doctorilor. Este membru de onoare al Academiei Române (din 1995) şi al altor importante academii din Europa (Franţa, Rusia, Azerbaidjan, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Austria) şi din SUA.

În anul 2007, în calendarul Sibiu Capitală Culturală, Jaime Gil Aluja s-a aflat printre iniţiatorii seminarului academic bilateral româno-spaniol „Economie şi cultură”, desfăşurat la Păltiniş în colaborare cu acad. Mugur Isărescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociologie a Academiei Române.

Titlul de DHC pentru acad. Ioan Aurel Pop

La propunerea Facultății de Științe Socio-Umane, Senatul ULBS a dispus acordarea titlului DHC academicianului Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În discursul său de acceptare, acad. Ioan Aurel Pop a menționat tradiția relațiilor universitare dintre Sibiu și Cluj-Napoca și a prezentat publicului volumul ”Clujul și Sibiul- destine universitare înfrățite”, prima publicație din colecția Universitas. ”Trebuie să iubim universitățile, fiindca așa le vom face mai bune, mai competitive”, a spus rectorul UBB.

Academicianul Ioan Aurel Pop este autorul a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici, prefeţe în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii de cultură.

Recunoașterea științifică și academică a fost oficializată în anul 2010 prin acceptarea sa ca titular al Academiei Române, fiind cel mai tânăr membru al prestigiosului corp academic român.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus