Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-1°C

Poftim cliseu: Anul scolar prinde iar autoritatile nepregatite

Începerea anului școlar riscă să devină precum laitmotivul iernii: ninsoarea a luat autoritățile prin surprindere. Zece la sută din școlile județului Sibiu nu au autorizație de funcționare iar 14 unități școlare se pare că nici nu vor avea la începutul noului an școlar. Motivele sunt diverse, de la prostul management la directorilor până la lipsa canalizării și a apei potabile în sate.
 
Conform unui raport prezentat de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu în fața Colegiului Prefectural, la jumătatea săptămânii trecute, mulți copii vor trebui transportați în noul an școlar în alte școli decât cele în care au învățat până acum din cauza problemelor din clădiri. Este cazul școlii din Veseud, unde elevii vor învăța din toamnă la Chirpăr. Probleme sunt și la Şcoala Gimnazială Slimnic şi in toate structurile aparținând acesteia pentru că nu a fost dată autorizaţia sanitară de funcţionare din cauza lipsei apei curente şi a canalizării. La Liceul Tehnologic „I. Lupaş” din Sălişte şi în toate structurile acestuia nu există autorizaţie sanitară de funcţionare, documentaţia pentru obţinerea acesteia fiind în curs de elaborare. Inspectorul școlar Constantin Dincă a declarat în fața Colegiului Prefectural că atât la Săliște cât și în alte câteva cazuri documentația nu este încă gata din cauza directorilor de școli care nu au făcut o prioritate din acest lucru. Mai departe, la Şcoala Primară Rusciori, structură a Şcolii Gimnaziale Şura Mică, la noua clădire a unităţii şcolare nu există racordarea grupurilor sanitare la utilităţi. ”Canalizarea se va realiza, conform Primăriei, numai la nivelul întregii comune și nu există centrală termică, iar în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Primăriei şi ai D.S.P-ului nu  s-a obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare. Cursurile se vor desfăşura pe parcursul anului şcolar 2014-2015 tot în vechea clădire a şcolii, revendicată de Biserica Evanghelică”, spune conducerea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Din păcate, aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Şcoala Gimnazială Mihăileni, structura Răvăşel. Inspectorul școlar Constantin Dincă a mai anunțat că la Școala Primară din Movile, precum și la cea din Stejerișu, cursurile probabil că vor fi suspendate timp de șase luni din cauza stării avansate de degradare a clădirilor, în care s-au ținut ore până acum.
Pentru rezolvarea problemelor semnalate conducerea Instituției Prefectului Județului Sibiu a cerut reprezentanților Inspectoratului  Școlar să vină periodic cu actualizări a situației generale, până în luna septembrie. ”Nu mai așteptați să fiți întrebați care mai este situația, veniți singuri”, a declarat prefectul Ovidiu Sitterli.
În acest moment, la nivelul judeţului Sibiu, în sistemul de învăţământ judeţean, funcţionează  un  număr de 339 de unităţi şcolare, dintre care cu personalitate juridică  sunt 160 şi structuri sunt 179 de clădiri. În total, dintre acestea 325 au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare, iar cincisprezece sunt în curs de obţinere a autorizaţiei sau nu o vor obține deloc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Georg

Acum 9 ani

Realitatea crunta este ca noi sibienii am fost , suntem si vom fi cei mai prosti de pe planeta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus