X

Autoritatile din Avrig se joaca de-a fabrica de jucarii: investitia de 8 mil. de euro ar putea fi mutata la Sebes

Pentru că una le-a fost promis și alta au găsit la Avrig, investitorii elvețieni de la Hape iau în considerare ca fabrica cu peste 300 de angajați să nu mai fie ridicată în orașul sibian din apropierea Oltului. Eleonora Scarlet-Ritter, directorul general al Hape Manufactur – compania românească din grupul Hape Toys – s-a plâns în ședința Consiliului Local Avrig, întrunită luni, de dificultățile pe care le întâmpină încă de dinaintea începerii investiției aproximată de ea la opt milioane de euro.
”În mai 2013, compania a achiziționat un teren de 6,5 ha cu intenția de a ridica o fabrică de jucării. Înaintea cumpărării terenului, am solicitat un certificat de urbanism pentru ridicarea unei fabrici de jucării, care a fost eliberat pe numele vânzătorului. În certificatul semnat de arhitectul șef al orașului scria că terenul e liber de sarcini și restricții. Am constatat ulterior, după ce am cumpărat terenul, că nu e liber de orice restricții. Și că nu se poate construi acolo nimic industrial. Că sunt nereguli care trebuie aduse în legalitate, asta este clar. Voința politică de a face reglementările juridice asupra terenului este în mâinile dumneavoastră”, s-a adresat directoarea generală consilierilor locali și primarului Arnold Klingeis, prezent la ședință.
Chestiunea invocată de Eleonora Scarlet-Ritter ține de situația urbanistică a terenului: acesta este teren agricol, declarat în 2010 drept parte a unei zone turistice de interes local. Situația ar putea fi rezolvată favorabil investitorilor și prin PUG-ul care așteaptă să fie votat de la începutul anului – potrivit primarului -, dar asupra căruia consilierii locali nu au căzut de acord, cerând permanente modificări, spre disperarea firmei care realizează acest plan urbanistic general.

Investitorul elvețian vrea o întâlnire. Consilierii cer să fie în afara programului de lucru
 
Potrivit reprezentantei Hape Manufactur, intenția de a construi la Avrig mai există, motiv pentru care principalul acționar al grupului Peter Handstein, și-a anunțat dorința de a se întâlni cu autoritățile locale pentru a discuta pe marginea problemelor întâmpinate în demararea investiției, respectiv în obținerea autorizației de construcție după reglementarea situației terenului. ”Suntem doritori să facem parte din această comunitate din Avrig, foarte conservatoare și orgolioasă. Cu toată delicatețea, însă, doresc să vă atenționez asupra acestei situații. Domnul Handstein va fi în perioada 7 – 9 iulie în România și dorește o întâlnire pe acest subiect, fiind îngrijorat și dezamăgit”, a mai spus directorul general, cerând programarea unei ore pentru întâlnirea cu autoritățile locale. ”Ar fi bine în a doua parte a zilei, dar cu rezerva că undeva la ora 17:00, dumnealui are avion de plecare”.
Primarul a propus ora 14:00, moment în care unul dintre consilieri a cerut ca ora întâlnirii să fie 16:00. ”Noi suntem angajați, avem serviciu”, a motivat Costin Bădilă, consilier PNL și care conducea respectiva ședință din postura de președinte. Reprezentanta grupului a declarat că în cazul în care se stabilește ca oră de întâlnire ora 16:00, timpul alocat întâlnirii ar fi cam scurt.
În cele din urmă, întâlnire a rămas stabilită pentru ora 14:00. ”Nu noi trebuie să condiționăm ora, din respect față de dumneavoastră. Ne este rușine de greutățile prin care treceți”, a spus și Wilhelm Grama, consilier din partea FDGR.

Înainte de Avrig e Sebeșul

20 de oameni din Avrig au fost deja trimiși în stagii de pregătire în China, unde Hape Toys are o fabrică de jucării. Această investiție ar urma să dea de lucru și femeilor în vârstă, care ar putea realiza diferite tricotaje acasă, pentru jucăriile din pluș ce ar fi produse în fabrica din afara orașului. Asta dacă se va construi. Pentru că, înainte ca investitorul Peter Handstein să aibă întâlnirea cu autoritățile din Avrig, acesta se va întâlni cu cele din Sebeș, după cum a arătat directoarea generală a companiei românești. ”Nu a fost decizia mea să fie vizitat și Sebeșul. Eu nu vreau să fac naveta la Sebeș”, a arătat Eleonora Scarlet-Ritter, de profesie avocat.

Potop de acuzații

Faptul că într-un certificat de urbanism emis pentru construirea unei fabrici de jucării nu i-au fost cerute lucrări urbanistice ample, în timp ce în alt certificat emis ulterior, situația era cu totul altfel a fost interpretat de unii dintre consilieri drept o ilegalitate. Pe care, s-a mai strigat în sală, primarul Klingeis ar încerca să o acopere. ”Domnule primar, lăsați lucrurile să meargă normal. Nu mai interveniți”, a cerut consilierul Costin Bădilă.
În dezacordul directoarei generale a Hape Manufactur SRL, însă, primarul Arnold Klingeis a spus că acolo se poate construi și acum o fabrică de jucării. ”Dar trebuie să avizeze activitatea de fabricare a jucăriilor, pentru care e nevoie de noi documentații”, a susținut primarul, ceea ce a stârnig nemulțumirea majorității consilierilor locali prezenți. Unii dintre ei au scos diferite documente, prin care susțineau că pot dovedi că primarul pune bețe în roate acestei investiții. Ședința Consiliului local în care s-a discutat chestiunea investiției elvețiene a durat mai bine de patru ore.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

29 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Alex

  Bravo, foarte frumos din partea alesilor avrigului. In loc sa faceti tot posibilul sa iesiti din saracie, mai bine ramaneti la coruptie ca sa va iasa voua banii. Mai bine mergeti si cereti mita pe fata si faceti odata treaba ca daca pleaca si asta in Sebes ne ducem naiba.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  the joker

  era de asteptat. acum ca pleaca si johannis, incepand cu patronii de afaceri private dar care au tot furat poporul, iata ca ies la iveala si combinatiile pe care le fac primariile, consiliile etc. asa ca asta votati, asta sa mancati pana va iese pe nas ca sa nu mai tineti coada sus ca sunteti sibieni cinstiti. in curand vor iesi rezultatele si de la controalele ciobanilor si cu asta se va demitiza si legenda calitatii produselor sibiene alea bio, dar pline de inlocuitori si chimicale. foarte bine ca pleaca a sebes, sa aiba si amaratii aia o sansa, ca voi v-ati indopat destul din banii investitorilor.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ffff

  bai aurolacule de unde ai aparut dute ba frustrat de la mitici ca suntem satui de voi ,mai bine te facea mata un *** si tragea apa ,ba asta inseamna johannis va da de lucru si la alte judete nu cum face mitici vostri aduna tot ca acolo este canceru tarii ,trebuie s-a va astupe gura ca la 1 000 000 de locuitori dintre care jumatate interlopi si colorati ,e mare problema dar vine cutremuru ala mare ,s-a va cad pe unde va bagati ,sti pe vremea lui ceausescu era aia cu dezarmarea de ne tot scotea in strada pina la urma a primit recunoasterea cel mai iubit fiu al poporului din iepoca de aur dezarmarea in beton dupa cutremuru din 77 ,ba vam construit ne-a luat cu japca din provincie s-a va construim ,metroaie ,case ale poporului si alte edifici pentru care a suferit un popor intreg de foame ,acum vad ca si scuipa in gaoace are apucaturi faraonice pe banii amarastenilor ,furati voi si platim toti ,ba prostie mare a facut inaintasi uniri mari cu voi valahi stati de 70 de ani precum niste lipitori la bani ardelenilor pe deasupra va platim si pensile la fosti tortionari care i-a umilit pe ,maniu ,copos ,ratiu etc ,dute bai the zocher si trageti portia de aurolac pe nas si lasa ne in pacwe ca pe noi nu ne intreseaza de voi ,stati cu ochi pe sibiu mai tare ca aia de la statile spatiale va doare frustratilor ,s-a gate o data autostrada aia sibiu -nadlac ,ca nu mai privim numai spre vestu europei ,ba trompeta noi nu avem nevoie de voi mitici ,dar voi ca s-a ajungeti la adevarata civilizatie musai trebuie s-a treceti prin sibiu ,dute in coclaua aia a ta de bucuresti ,sugative ordinare

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cititor

  Acest primar are doar nume de neamt (sas) pentru ca apucaturile pe care le are numai de german nu sunt.Cu siguranta pentru \”proiectele \” lui private nimeni nu-i pune bete in roate sau gresesc ?

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  avrigean

  La fel s-a intamplat si cu alti investitori ce au venit la Avrig. S-au lovit de \”alesii locali\” …. si au plecat in alte parti (Faurecia, La Fantana, etc.). Si uite asa aproximativ 3000 de avrigeni fac naveta zilnic la Sibiu. M-am saturat de tampeniile ce se intamla la Avrig. Nu exista familie mai corupta in tot Avrigul ala decat familia ce ne conduce….de asa zisi sasi.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  avrigean,

  Dupa ce Klingeis a cumparat terenul cu 1euro si l-a vandut celor de la Hape cu 10euro ce mai conteaza ca aia nu mai fac fabrica….probabil iua spagi si de la Somarest si Faurecia ca sa nu vina aia sa le fure angajatii platiti cu minimul pe economie (la somarest un inginer absolvent e platit cu 1200brut la angajare).
  Si cum sa mearga treaba cu toti incultii din primarie care majoritatea au stii la FF si sunt pusi doar sa aplice spiritul de turma.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @ the joker

  bai hahalera zokere,veziti de megahotii tai ba gunoiule ca de o viata ne tot furati,sabotati si controlati.Cind o sa vin eu la conducere o sa bag eu controale in voi ,bai megacoruptilor,a-ti dus tara de ripa,hotu al mare striga hotu si isi aroga dreptul sa controleze.Va-ti pus de zeci de ani sa sabotati,subminati,denigrati tot ce e produs sibian,a-ti furat fabrici intregi din Sibiu care acum functioneaza la bucuresti,pitesti,alba etc.Deconcentrate furate la iasov,bucale,alba etc.Bai tunarilor o sa platiti cu virf si indesat. furturile astea din jud.Sibiu, in primul rind licentele fabricilor care le-ati furat,ori poate nu sti cit costa o licenta?Apoi ptr.sabotaj,politica pe care o duceti voi vizavi de jud.Sibiu ,sunt legi foarte drastice,bai securist comunist ,ticalos incarnat in rele.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sandu

  Am vrut prima sas ce se vede după el? Banii cheltuiți anapoda și multe investiți făcute în favoarea lui și celor din jur multe hotii se fac în primăria din avrig și nimeni nu știe sau cei care știu tac, așa nu o sa ajungem în rândul celor straini. Uni se îmbogățesc pe spatele nostru tuturor pentru ca corupția e mare în primăria din avrig păcat de noi :( :( :(

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  avrigeam

  Domn primar și noi vrem teren cu 1 euro metru cum tiai luat tu dar esti jmecher pui mana pe tot ce se poate cumpăra ieftin și bun și îl dai dupa aceea înzecit de ce nu ne dam noi avrig seama de manarelile primarului și celor din jurul lui cât de corupți sunt toți din primărie

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Observator

  As completa descrierea doamnei director cu privire la avrigeni pe care-i considera ”conservatori si orgoliosi” cu ”bolovanosi”. Desigur, doamna a fost eleganta, eu doar am subliniat ca avrigenilor li se spune ”bolovani” in mod traditional. Este clar ca la mijloc sunt afaceri si orgolii mai presus decat binele oamenilor. Se mai indoieste cineva ca fabrica se va face la Sebes ? (Dl. consilier putea sa-si scurteze pretiosul program pentru a acorda atentia cuvenita unui investitor care nu in fiecare zi iti bate la usa).

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Concis

  cu asemenea consilieri nici nu se putea altfel luati-i pe rand si vedeti ce panarame sunt.incepand cu bezaidelele Stoica si Lazaroaie Cermonea, Klingeis cel Mic, si ci cireasa de pe tort sau cea mai mare greseala a locuitorilor avrigului Arnold Klingeis care nu au miscat un pai in toata vietisoara lor si experienta de viata le este 0, continuam cu de de-al de Sas Alexandru care reprezita slugarimea si incultura, apoi ne orim la focarul cancerigen cei de varsta a 2-a, a 3-a reprezantantii spagariei si a hotiei cu zambetul pe buze exemplul cel mai elocvent Cernea Nicolae, Badea Gheorghe,
  David Adrian-Dumitru,
  Grama Wilhelm si toata suita…cum asementa a\”lesi\” iubiti locuitori ai Avrigului sincere condoleante, VA MERITATI SOARTA!!

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Avrigean...

  Salutare.
  Ai dreptate CONCIS… avrigeniii isi merita soarta,,, imi place ca ai enumerat toti hotii avrigului… NICOLAE CERNEA zis \”tarus\” in frunte…cumpara avrig-ul putin cate putin.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @sibian

  Mercedes s-au dus la Sebes pentru ca deja exista o fabrica automotive acolo care le furnizau produse. Practic au cumparat-o si reinvestit in ea si in al 2 lea rand la Sibiu forta de munca calificata este mai greu de gasit datorita concurentei, ma refer la personal calificat si ingineri. Asa la scris aiureli vad ca multi sunt buni.
  Io nu ma pricep dar ma gandesc ca o fabrica de jucarii este ceva complex ce trebuie reglementat, doar nu se fac jucariile din faina sa nu iei in seama fiecare aspect. Va fi vorba de un proces in care sunt utilizate substante chimice ce trebuie bine reglementat.

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  silviu

  mai concis-ule pai nu ai fi vrut tu consilier ca nici macar nu sti scrie corect. Si dupa parerea ta nici unul nu-i bun dar care era bun pentru tine tactu\” sau mata\”

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mai conteaza?

  de-a dreptul jenant! dupa vot si rasplata! asa se intampla cand \”elita\” isi pune ficiorii ca si consilieri sau mai bine zis marionete….Avrigul este condus de cand ma stiu de aceeasi oameni. Diferenta este ca de la un mandat la altul isi schimba doar scaunul in primarie. Nu stiu la ce va asteptati? Asta ii! Poate opozitia solicita un referendum si isi da cu parerea electoratul cu privire la acasta problema….daca nu, mai asteptati si aproape de expirarea mandatelor se va da drumul si la fabrica(daca mai doreste elvetianul si nu se satura sa astepte) si o sa aiba un bilant cat de cat pozitiv ca sa mai ii aleaga avrigenii inca o data, ca sa o luam de la inceput cu circul!!!! :)))))

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cetatean neutral

  Buna ziua!Fara sa citesc comentariile facute in baza acestui articol,as vrea sa pun cateva intrebari si rog sa va raspundeti d-voastra,stimati avrigeni!
  1. Cate locuri de munca s-au creat in ultimii ani de catre intreprinzatorii locului,oameni ancorati politic,lideri locali!?
  2.De ce stimabilii consilieri locali nu au deschidere in ce priveste investitia acestei fabrici!?
  3.De ce un fiu de fost primar si fost senator in Senatul Romaniei, voteaza contra,alaturi de Adi David!?
  4.De ce si consilierii PSD \”suborbonati\” d-lui Cotora nu au deschidere la acest proiect !?Oare nu este frustrat si suparat pe el insusi din cauza proastei negocieri cu reprezentantii fabricii de jucarii pentru amplasarea acesteia in Marsa!?
  5.Indiferent de pretul de vanzare al terenului ,trebuie sa vedem partea plina a paharului,si anume aducerea acestui investitor in Avrig !
  6.De atata timp asteptati investitori seriosi si cand a venit, \”ii dati cu piciorul\” !RUSINE!
  7.Mobilizati-va cu totii pentru a ramane fabrica in orasul Avrig,cu siguranta pentru mai multe generatii!
  8.Doamna director general Nora Scarlet Ritter ,va rog transmiteti d-lui Peter Handstein ca 99,9 /% din avrigeni suntem alaturi de d-voastra si mandrii ca ati venit la noi,in afara de cativa consilieri si manipulati care nu fac altceva decat,probabil sa fie niste servili unor interese meschine!Asta reiesind din atitudinea lor !
  9.Pot acei ce sunt impotriva sa creeze 300 locuri de munca !?

 23. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cetatean neutral

  Am primit ceva informari din partea unor consilieri in ce priveste aceasta situatie si anume ca toti consilierii ,in unanimitate,sunt de acord cu schimbarea destinatiei terenului achizitionat de firma Hape prin noul PUG ,urmand ca aceasta sa primeasca autorizatia de constructie a fabricii. Insa vor fi de acord numai CU ACEASTA SUPRAFATA, nicidecum si cu alta limitrofa acestui teren ! Respect!

 24. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Concis

  d-le Silviu sunteti de-a dreptul academic ma bucur ca \”stiti scrie\” dvs :) )) vreau sa va raspund cat se poate de civilizat. In Avrig exista destui oameni culti si competenti… dar asta e paradoxul la conducerea orasului din care s-a nascut Gheorghe Lazar (cititi pe wikipedia daca nu stiti despre cine e vb) sa se afle numai putoi, inculti, incompetenti si hoti 😉 si ETNICI asta e culmea paradoxului (ca sa intelegeti ce am scris aici va sunt necesare minimul de cunostinte istorice, daca nu le aveti, ghinion!! nu o sa intelegeti) nu am vrut sa lovesc in acele persoane printre care probabil aveti rude daca nu cumva sunteti chiar dvs dintre ele. ideea e ca din moment ce se afla acolo reprezinta interesele unitatii sociale care le-a acordat votul si cu siguranta in acea unitate sociala exista multe persoane care au nevoie de un loc de munca. in concluzie d-nii consilierii ar trebui sa dea dovada ca macar incearca sa satisfaca aceasta nevoie a societatii (ceea ce nu prea dau dovada ca fac). de aceea fac apel la domniile lor sa priveasca lucrurile in interesul majoritatii nu a taticilor, unchilor, sponsorilor, sefilor etc. ca locuitor ai acestui oras ii rog si-i indemn sa dea dovada de BUNA CREDINTA.

 25. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Concis

  d-le @sibian lasati \”constatarile obiective\” oamenii astia nu aveau nevoie de personal specializat, daca nu ati observat au trimis oameni in China la specializare, deci….

 26. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  SILVIU

  Mai Concis aici nu este vorba de istorie , aici este vorba de spagareala, si ce vina au consilierii daca Domnul Primar care numai un domn nu este face tot felul de magarii pe care unii ca tine le atribuie consilierilor , De ce nu intreaba nimeni de ce a dat Buldog (arhitectul) acte false si primarul le-a semnat ? Acum sparg toti oalele in capul consilierilor. Sa nu uitam ca s-a facut chiar un refereng in ceea ce priveste declararea zonei ;limitrofe a Avrigului ca zona industriala unde Avrigenii nu-si dadeau acordul ca vroiau sa pasca vaca acolo RUSINE ca nu vedeti lucrurile obiectiv si aruncati cu pietre in varful copacului nu la radacina

 27. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Florin

  Sunt avrigean si ma intereseaza dezvoltarea orasului. Sunt convins ca sunt interese, orgolii, conflicte si multe alte lucruri negative. In situatia de fata cred ca alesii locali ar trebui sa fie uniti, cumpatati si cu o gandire constructiva, lasand deoparte interesele si sentimentele proprii. Fabrica asta este o bula mare de oxigen ce nu ar trebui lasata sa scape din fata unui oras sufocat de lipsuri si greutati. Fac apel, pe aceasta cale, la constiinta consilierilor sa participe legal si constructiv la indeplinirea acestui proiect. Ganditi-va va rog la urmatoarele generatii, care din lipsa locurilor de munca vor fi obligate sa migreze in alte orase sau tari. Inchei cu un proverb: \”Daca vrei sa-i aflii caracterul unui om, da-i putere !\”.

 28. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 29. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact