Joi,
18.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

"de Bun Gust" prezinta bucataria mexicana

Zece bucătării din întreaga lume, maeștri culinari, o scenă pe care se vor desfăşura demonstrații culinare, concursuri, muzică și dans: sunt câteva dintre detaliile celei de-a II-a ediții a Festivalului ”de Bun Gust”, care va avea loc în perioada 24-27 iulie, în Piața Mare.

Una dintre cele zece bucătării prezente în festival este bucătăria mexicană.

Cele mai consumate alimente în Mexic sunt porumbul, fasolea şi ardeii, iar tortilla este baza mâncărurilor tradiţionale mexicane, preparată fie din făină de grâu, fie din făină de porumb. De obicei se serveşte împreună cu o mâncare, în loc de pâine. Tortilla poate fi rulată şi coaptă pentru enchilada, prăjită pentru taco sau făcută pe grătar pentru quesadilla.

Porumbul este baza celor mai multe mâncăruri mexicane, de mii de ani. Poate fi găsit în aproape orice preparat, dar mai ales sub formă de tortilla. Porumbul mai este fiert pentru a face pozole, o supă consistentă de porumb. Cele mai populare fructe şi legume în bucătăria mexicană sunt roşiile, "tomatillos" (roşiile verzi), dovleceii, cartofii dulci, avocado, mango, ananas şi papaya. Printre varietăţile de ardei, se numără jalapeno, poblano, serrano şi chipotle. Ardeii iuţi dau mâncării mexicane o aromă distinctă, pusă în evidenţă şi de ierburi ca cimbrul şi coriandrul sau de condimente precum chimionul, scorţişoara şi usturoiul.

Datorită faptului că se află în strânsă legătură cu tradițiile populare și cultura țării, bucătaria mexicană a fost inclusă pe lista UNESCO.

Printre preparate tradiționale mexicane se numără Frijoles - fasole de diferite sortimente fiartă şi prăjită. Este o sursă foarte bună de proteine. Poate fi ingredientul principal într-o mâncare sau chiar o garnitură. Peste tot în Mexic se consumă chilli - ardeii mai mari sunt umpluţi şi serviţi ca fel principal, iar cei mici sunt foarte iuţi și se adaugă la diferite preparate. La fel de cunoscut este Guacamole - piure de avocado cu ceapă, chilli şi coriandru, care se serveşte ca garnitură.

Din acceași categorie face parte și salsa - un sos cu multiple întrebuinţări şi care este cel mai des preparat dintr-un amestec de tomate roşii şi verzi, ceapă, chili şi coriandru.

În plus, roşiile, fructele de avocado şi bananele joacă un rol important în bucătăria mexicană. Burrito-ul este un tip de mâncare reprezentat dintr-o lipie (faimoasa tortilla sau “lipia mexicană”) împăturită în jurul unei umpluturi. În Mexic, umplutura constă de obicei în carne, fasole reprăjită sau orez mexican şi are dimensiuni relative reduse. Ce face diferenţa între burrito, enchilada şi tacos este faptul că la burrito, tortilla este închisă perfect în jurul umpluturii.

Reţetă tradiţională

Burrito

Ingrediente:

- un pachet de tortilla (8 la numar),

- o conservă cu fasole roție de 400 g

- o conservă cu amestec mexican tot de 400 g (conține: porumb, mazăre, morcov, ardei)

- un piept de pui de 400 grame

- 4 linguri ulei

- 1 ceapă

- 1 salată iceberg

- 200 g sos salsa

- jumatate de avocado

Mod de preparare:

Burrito se face cu o tortilla înfăşurată. La acesta se folsesc 400 grame de piept de pui tăiat fâşii. Se călește în 4 linguri de ulei. Când s-a călit puiul, se pune conţinutul conservelor peste puiul din wok, adăugând sare şi piper.

Legumele la conservă sunt deja fierte aşa că nu se ţin pe foc decât 3 - 4 minute. După acest timp se ia wok-ul de pe foc şi se mai adaugă: o ceapă mică tăiată mărunt, jumatea de avocado, care se taie bastonaşe, 200 g sos salsa şi o salată ruptă în bucăţi potrivite.

După, ori încălziți tortillas la microunde ori le căliţi pe rând într-o tigaie, fără să utilizați ulei sau unt şi îmbrăcaţi burrito-ul cu amestecul preparat.

Festivalul ”de Bun Gust” este un eveniment finanțat de Consiliul Local Sibiu prin intermediul Primăriei Municipiului Sibiu, fiind inclus pe Agenda culturală a Sibiului. Cofinanțator al Festivalului este și Consiliul Județean Sibiu. Partenerii principali ai evenimentului sunt în acest an Staropramen și TV Paprik, iar partener media este ziarul Turnul Sfatului. Festivalul ”de Bun Gust” este organizat de Asociația De Bun Gust.

Mexic

Mexicul este o țară situată în America de Nord, mărginită de Statele Unite ale Americii la nord și Belize și Guatemala la sud. Este cea mai nordică țară hispanică din America Latină și cea mai populată țară vorbitoare de spaniolă din lume. Deoarece Mexicul este de fapt o republică federală, numele oficial complet fiind Statele Unite Mexicane (Estados Unidos Mexicanos).

Cel mai mare oraș este capitala, Ciudad de Mexico, care are peste 19 milioane de locuitori și este printre cele mai mari aglomerații urbane din lume. Alte orașe cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrey, Toluca, Puebla, Tijuana, Chihuahua, Ciudad Juárez, León și Torreón.

Capitala Mexiului este Ciudad de México. Mexicul are o suprafaţa totală de 1.972.550 km² și o populaţie de 117,409,830 locuitori.

Limba oficială este spaniola.

Printre personalitățile Mexicului se numără Alfonso Reyes Ochoa, Octavio Paz, Juana Inés de la Cruz, Rafael Delgado, Frida Kahlo și Diego Rivera.

Sursă foto: wallpaperstock.net, www.dairygoodness.ca

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus