Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
2°C

Strada Andrei Saguna – prima strada denumita dupa o personalitate sibiana

Serialul străzilor din Sibiu continuă săptămâna acesta cu Cartierul Iosefin, zonă despre care istoricii spun că nu trebuie uitate câteva detalii legate de frumoasele construcţii ridicate aici începând cu secolul al XVIII-lea.

„Odată cu venirea imperialilor, după o febrilă încercare de întărire a cetăţii prin schiţarea unei puternice citadele în faţa Porţii Cisnădiei, proiectul este abandonat definitiv la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Turnurile şi bastioanele obosite de inutilitate cad în paragină şi oraşul se revarsă peste zidurile înlăturate fără prea multe remuşcări. Noi cartiere iau fiinţă în afara vechilor incinte, alăturându-se Maierilor Sibiului din perioada anterioară: cartierul Iosefin, pe locul citadelei abandonate, şi cartierul Terezian, pe malul stâng al Cibinului”, spune Ioan Marian Ţiplic, prorectorul ULBS.
Povestea Bulevardului Victoriei şi a Parcului Sub Arini începe în noiembrie 1856, când municipalitatea hotărăşte amenajarea parcului. Inginerul Seifried este însărcinat cu elaborarea  proiectului şi conducerea lucrărilor. În 1857-1858 sunt trasate cele două alei principale de-a lungul fostului canal al Şcolii de Înot, întemeiată în 1829, şi al pârâului Seviş. Concomitent a început acţiunea de plantare cu diverse specii de arbori: pini, tei, arini. În 1859 este construit digul şi în anul următor podul peste pârâul Trinbach. În aceeaşi perioadă, parcul este preluat de Societatea băncii de asigurări (1863), care amenajează lacuri pentru peşti, care vor fi asanate în 1874.
Tot pe Victoriei se află şi clădirea Rectoratului, numită în trecut Palatul Comandantului şi inaugurată în 15 aprilie 1904.  
„Despre strada Zaharia Boiu nu trebuie uitat că pe ea se află Şcoala «Regina Maria». La început, în anul 1929, şcoala a purtat numele de “Şcoala primară de fete Regina Maria”. A fost primul local de scoală primară românească construit în Sibiu după 1918. “Foaia Poporului” în numărul 49 din 1 decembrie 1929 nota că în data de 24 noiembrie a aceluiaşi an a avut loc la Sibiu, sfinţirea şcolii primare de fete. Din acelaşi articol aflăm că şcoala fusese construită în cartierul Iosefin (în zona de pe Groapă) în apropierea închisorii tribunalului”, mai adaugă Marian Ţiplic.

Personalităţile Sibiului

În Cartierul Iosefin nu sunt puţine străzile numite după personalităţi sibiene sau care au marcat evoluţia oraşului. Una dintre acestea este Andrei Şaguna, mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania.
„Andrei Şaguna era strada care despărţea Cetatea Medievală de Cartierul Iosefin. A luat naştere din drumul ce mărginea zidul de fortificaţie al cetăţii. Strada era numită strada Morilor, iar mai apoi a primit numele lui Şaguna la începutul secolului XX, fiind o dovadă de recunoaştere a personalităţii marcante a lui Şaguna. Aceasta a fost prima stradă cu nume de personalitatea din Sibiu. Apoi în 1947 a fost denumită strada Lenin, iar imediat după Revoluţie, prin 1990, a revenit la numele de Andrei Şaguna. Printre personalităţile locale care au locuit pe această stradă se număr şi George Bariţiu” , spune Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu.
În apropiere se află strada Ion Raţiu, stradă denumită iniţial strada Iosefină, în cinstea împăratului Iosefin la II-lea, care a dăruit municipalităţii întreg terenul pe care s-a ridicat Cartierul Iosefin la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Astfel, de la această stradă şi-a luat numele cartierul.
„Pe stradă au locuit două personalităţi marcante, Onisifor Ghibu şi Ion Raţiu, acesta din urmă având aici nu doar locuinţa, dar şi cabinetul de avocatură. Datorită personalităţii marcante şi aprecierii de care s-a bucurat, strada a ajuns să îi poate mai târziu numele”, mai povesteşte Răzvan Pop.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

alzara

Acum 9 ani

In sfarsit si teme semnjficative cultural. Pe cand vom eterniza (cam pretentios..) si alte valiri locale mai recante ? Un cvartal marita numele \"cerchistilor \" (v. Cercul litetar Sibiu) prima contributie culturala sibian -valaha de intetes national. Alt cvartal ar putea reaminti de membrii gruparii Gavrila Ogoranu. (De vineri pana dumineca -simpozion Ion Gavrila Ogoranu lamanastirea Sambata .Presa, publicitate, intetes ZERO) .
Raspunde

radu

Acum 9 ani

Una dintre cele mai urate strazi INTENS circulate din Sibiu, alaturi de strazile Abatorului si Constitutiei.
Raspunde

mb

Acum 9 ani

Saguna, prima strada denumita dupa o personalitate sibiana?? De Brukenthalgasse ati auzit? Dar de Hartenekgasse? sau de Hechtgasse? Iar George Baritiu nu a locuit in viata lui pe strada Saguna, placa aia de pe cladirea de la nr. 6 spune prostii si dezinformeaza lumea.
Raspunde

@radu

Acum 9 ani

Acolo trebuiesc demolate casele alea mici si construite altele la nivelul celor mari si in acelasi stil arhitectonic,iar cele mari renovate si ar fi cea mai frumoasa strada din Sibiu.care-i problema?Dar cind s-a pus problema demolarii caselor mici o intervenit niste asa zisi istorici ca se demoleaza situri istorice, probabil \"istoricii\" astia sunt interesati sa mentina zone urite din oras,care dupa parerea mea nu au nici o relevanta istorica [aici ma refer la casele mici si pline de igrasie de pe Saguna].Cind trebuiau sa se sesizeze si anume cind s-a demolat casa de la Dragoner si Cazarma 90 [cu adevarat monumente istorice] n-au facut-o. Constitutiei e OK cum poti sa o numesti urita,iar Abatorului are zona cu fabricile si caminul alea parasite,iar in zona in care o fost abatorul sugerez primariei sa faca un parc pina se construieste ceva.Trebuie sa vi si cu niste idei si solutii ca sa se schimbe ceva si eventual in sprijinul primariei,
Raspunde

@3.

Acum 9 ani

Aia de zici tu n-or fost sibieni, ci Hermannstädter. In articol este vorba de geti-begeti. De cei pe care-i cunoaste marele istoric Pop.
Raspunde

@4 continuare

Acum 9 ani

Si nici alea mici nu trebuiesc toate demolate si ma refer in primul rind de cea de pe colt cu str Dealului daca ar fi renovata ar fi foarte frumoasa, ca la ce viziune arhitectonica avem noi ca popor. suntem pe nicaierea.De ex. eu de eram arhitectul Sibiului continuam b-dul Mihai Viteazul in linie dreapta cu constructia unor zgirie nori, iar in fundal ramineau vizibili muntii,da asa s-o bagat ala cu blocu in mijlocu bulevardului si parca vad ca se continua cu un fis fara nici o viziune de ansamblu a bulevardului. Ca arhitecti suntem cei mai mari maestrii in kitchuri si constructii grandomane kitchoase
Raspunde

:)))

Acum 9 ani

Doctor Ioan Lupas este limita intre Centrul Istoric si Iosefin ! Vedeti delimitarea exacta a cartierelor(suburbiilor) pe harta 1914(1918). Biblio. ASTRA, Bis. Iohannis, Parc Astra, Baia Populara, Hotel Bulevard/Europa/Conti.Forum sunt toate in Iosefin(actual parte din zona centrala)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus