Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Aparat high-tech pentru bolnavii de cancer. Cine nu prinde gratuitate, plateste 640 de lei sedinta

Cel mai performant aparat de radioterapie din țară a fost inaugurat astăzi în secția de radioterapie care aparține doar fizic de Spitalul Clinic Județean, pentru că a fost închiriată, contra sumei lunare de aproape 3.000 de lei, de către Polisano. Clinica privată a renovat-o la milimetru și a adus un accelerator de particule unic în țară, în valoare de 3,8 milioane de euro. O bijuterie, spun specialiștii. Totul sună minunat, până la bani.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate decontează doar 30 de ședințe de radioterapie pe zi. Pacienții care au nevoie urgentă de acest fel de tratament, dar nu mai prind unul dintre cele 30 de locuri, trebuie să achite o sumă imposibil de suportat de aproape orice român: 640 de lei pentru o singură şedinţă. Bolnavii de cancer au nevoie de până la 30 de şedinţe de radioterapie, pentru ca tratamentul să fie eficient.

Directorul Spitalului Clinic Judeţean, Vasile Spinean, spune că era imposibil ca sistemul public să suporte o asemenea investiţie, astfel încât toţi pacienţii care ajung aici să fie trataţi gratuit. “Acest proiect, la momentul când a pornit, a pornit de la dezideratul de a găsi o soluție pentru bolnavii oncologici din Sibiu și din judeţele apropiate. Pentru că, la momentul respectiv, când a început proiectul, Consiliul Județean a apreciat că nu are posibilitatea să achiziționeze un asemenea aparat”, a declarant acesta.

Pe semnătura lui Vonica

Aparatul de radioterapie inaugurat la Sibiu este de generație 2014, singurul de acest fel din țară. În estul Europei, aparate de acest gen mai există doar în Polonia și în Rusia. Specialiștii spun că acceleratorul de particule localizează celulele canceroase și reduce la minim afectarea țesuturilor sănătoase. “El modifică dimensiunea câmpului de iradiere în timpul iradierii, astfel încât țesuturile, organele de risc, cum le numim noi, deci țesuturile pe care nu vrem să le iradiem, pot fi scoase din câmpul de iradiere. Astfel, mărim doza în formațiunea tumorală și reușim să salvăm celelalte țesuturi. Am trecut de la un aparat care era din anii ’80, la un aparat din 2014. Deci saltul este foarte mare, ceea ce ne-a dat și nouă, să zicem, un pic de bătaie de cap, emoții, bineînțeles, că a trebuit să ne reeducăm”, explică radioterapeutul Ştefan Moga.

Contractul de achiziţie a fost semnat chiar de medicul Ilie Vonica, care s-a sinucis în urmă cu câteva săptămâni, după scandalul rețetelor false în care a fost implicată soția sa.

Potrivit reprezentanţilor CJAS, contractul pentru tratamentul de radioterapie semnat cu clinica Polisano este valabil până la sfârşitul acestui an. După această dată, contractul se renegociază și poate fi rectificat, ceea ce înseamnă că, dacă fondurile din asigurările de sănătate sunt insuficiente, chiar mai puțini pacienți ar putea beneficia de gratuitate.

Și medicii recunosc că numărul de ședințe decontate de Casa de Asigurări va fi insuficient, mai ales că radioterapia din Sibiu deservește și județele limitrofe Vâlcea, Alba și Hunedoara. În plus, pentru că aparatul este de ultimă generație, pe lista de așteptare au ajuns și pacienți din alte centre universitare din centrul țării, cum sunt Brașov și Cluj.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

D

Acum 9 ani

Un motiv in plus sa il plangem pe onorabilul dnul Vonica, care a facut doar lucruri minunate pentru semenii sai! Dumnezeu sa il odihneasca!
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Dl. Vonica, unul din putinii oameni care isi ajuta semenii. Dar ca intotdeauna oamenii de genul sau mor sau sunt dati la o parte.
Raspunde

Bogdan

Acum 9 ani

De ce nu se face si la plata catre casa de sanatate sa plateasca doar primii 30 de oameni si restul sa primeasca de la ei 640 de lei.... Romania
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Salut cu multa stima si respect acest proiect maret si ma bucur ca Sibiul are un asemenea aparat, dar: va rog din suflet sa va puneti la punct mai intai cu partea tehnica si nu va aruncati orbi sa \"ardeti sau sa ucideti pacientii! Radioterapia cere pe langa notiuni excelente de medicina si oncologie, cunostinte extrem de bune in fizica! Nu va jucati cu viata, banii si sanatatea oamenilor!!! Si daca tot vorbesc de radiatii: 3 CT scans intr-o luna pacientilor, este mai grav decat sa ii otravesti sau sa ii prescrii medicamente false! Eu vad acest lucru ca malpraxis major si ar trebui ridicat dreptul de libera practica celor care fac acest lucru! Afacerea e una, malpraxisul este o crima si impotriva juramantului pe care l-ai depus ca medici!
Raspunde

ULOS @Alex

Acum 9 ani

Pertinent comentariul
Raspunde

strumf

Acum 9 ani

Bai, ulos, fii mai specific
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Banii sau viata ! Perfecta propaganda pentru capitalism /democratie intr -o societate in care N. Ceausescu ar castiga alegerile din primil tur (si ar fi impuscat la jumatatea mandatului -pt ca e bine sa primesti, dar nici chiar sa muncesti) .
Raspunde

nemilosu

Acum 9 ani

@4: subscriu. Problema e doctorita Valean care se poarta execrabil cu bietii pacientii bolnavi de cancer. Daca ramane ea pe aparat si cel putin doua din asistentele de acolo, le doresc bolnavilor mai degraba sa moara eroic cu arma in mana...Am dus-o pe mama de multe ori acolo (trebuia, altfel n-ar fi primit tratament cu morfina ulterior). Ce se intampla acolo, e demn de un documentar...Acum e bine ca au o scula mai performanta, sper sa o foloseasca si dna doctor cand o s-o apuce blestemele celor care au \"beneficiat\" de serviciile ei
Raspunde

unu

Acum 9 ani

Cum adica, cine nu prinde gratuitate, pai toti pacientii sectiei oncologie intra automat in acest program, potrivit legii, gratis.
Raspunde

@Alex

Acum 9 ani

Nu prea inteleg la ce te referi!? Malpraxis din partea cui? Radioterapia are personal cu mare experienta - medici, fizicieni, asistente. In plus, au fost la specializare, pentru noul aparat, in State. Inafara de carcoteala si dorinta de a epata cu \"cunostintele\" tale intr-ale radioterapiei, poti fi mai exact? Cine s-ar face vinovat de malpraxis, in opinia ta \"pertinenta\". Iar voi, gazetari de rahat, nu puteti da o stire fara sa faceti trimitere la aspecte care n-au nicio relevanta pentru speta respectiva? E o realizare extraordinara, dar voi a trebuit sa amintiti si de sinucidere, retete false, ca sa-i stimulati pe imbecilii care atat asteapta pentru a incepe din nou cu \"a furat de la bolnavii de cancer\" si alte idiotenii de genul asta. Pentru genul asta de \"ganditori\" am o singura intrebare: de ce nu nu-i interpelati pe iubitii conducatori de ce nu asigura performanta (ma refer la aparatura, medici, conditii de cazare/spitalizare/ingrijire) pe care o asigura Clinica Polisano? De ce nu deconteaza CAS serviciile ultraperformante, daca statul nu-i in stare sa asigure servicii de acelasi nivel? Si pe dl. director Spinean il intreb ceva: ce cauta in poza aparuta in Tribuna? Considera ca are vreun merit in aceasta extraordinara realizare? Care ar fi aia?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus