Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Sibex: Prima tranzactie cu contracte financiare pe diferenta

Prima tranzacţie cu contracte financiare pe diferenţă (CFD) a fost realizată luni la Bursa de la Sibiu şi a presupus încheierea a cinci contracte cu activ suport pe acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), în valoare cumulată de 4950 de lei. CFD-urile au fost introduse, luni, la tranzacţionare, la Bursa de la Sibiu, pentru prima dată în istoria pieţei de capital locale.

Pe piaţa de la Sibiu pot fi tranzacţionate CFD-uri cu activ suport pe acţiunile SIF Muntenia (SIF4), SIF Banat - Crişana (SIF1), BRD-Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), Petrom (SNP) şi SSIF Broker (BRK). Acţiunile SIF Banat-Crişana au fost cotate la 0,99 lei/titlu, cu 2,94% sub ultima cotaţie de vineri de pe piaţa spot a Bursei de Valori Bucureşti. Preţul este, totodată, cu 1% peste cotaţia acţiunilor respective din prima parte a şedinţei bursiere de la Bucureşti, de 0,98 lei. Fiecare contract cuprinde 1.000 de acţiuni, iar pentru tranzacţia realizată luni cumpărătorul a depus o marjă de 990 de lei, respectiv 20% din valoarea totală a titlurilor respective. CFD-urile permit imvestitorilor să profite de oscilaţiile preţurilor acţiunilor şi indicilor fără să cumpere sau să vândă efectiv titlurile respective.

Aceasta însemnă că dacă un investitor a cumpărat un contract pe diferenţă pe o acţiune, nu a achiziţionat numărul respectiv de acţiuni în piaţa spot, dar are posibilitatea să câştige din diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare. CFD-urile sunt asemănătoare contrectelor futures, cu diferenţa că nu au scadenţă. De exemplu, dacă preţul unei acţiuni este de 30 de lei, iar investitorul crede că acţiunile sunt subevaluate, atunci cumpără un CFD pentru 150 de acţiuni. Dacă preţul acţiunii creşte cu un leu, la 31 de lei, atunci el are un profit de 150 de lei, însă în cazul în care cotaţia scade la 29 lei, atunci a pierdut 150 de lei. Bursa intenţionează să introducă la tranzacţionare instrumente financiare similare şi pe alte acţiuni, precum Rompetrol Rafinare (RRC) şi SIF Moldova (SIF2).

Pentru a tranzacţiona CFD-uri pe piaţa de la Sibiu, brokerii trebuie să constituie o garanţie suplimentară de 10.000 de lei, care poate fi constituită şi din acţiuni ale SIF-urilor, sau titluri Petrom, Banca Transilvania şi BRD.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus