Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Lista de asteptare pentru bolnavii de cancer. „Aparatul face fata, dar nu li se deconteaza la toti”

Luni de zile s-au plimbat bolnavii de cancer din judeţul Sibiu pe la spitale din toată ţara pentru a-şi putea face ședințele de radioterapie, după ce vechiul aparat de cobaltoterapie a fost scos din uz şi se aştepta instalarea celui nou. La începutul lui iulie, Clinica Polisano, care a concesionat pe o perioadă de 20 de ani spațiul din incinta SCJS, a pus în funcţiune acceleratorul de particule unic în țară, în valoare de 3,8 milioane de euro. Cu întreaga secţie renovată şi cu un aparat de ultimă generaţie, numărul bolnavilor înscrişi pe listele de aşteptare a crescut. Practic, singura problemă este faptul că de tratamentul de radioterapie gratuit, decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, beneficiază doar un anumit număr de pacienţi, în condiţiile în care sunt aprobate de CAS doar 30 de şedinţe de terapie pe zi, iar o schemă de tratament pentru un bolnav de cancer  poate avea şi 30 de şedinţe.
„Eu cred că din toamnă se suplimentează locurile”
„Multă lume s-a panicat la început când a auzit că se decontează 30 de şedinţe pe zi. Dar lucrurile stau în felul următor: noi le facem la toţi, nu doar 30 de şedinţe pe zi, pentru că aparatul şi timpul ne permit, o sedinţă durează puţin. Şi pentru că sunt în aşteptare pacienţi pe liste, adică cererea e mai mare de 30 de pacienţi pe zi, s-au purtat discuţii şi eu cred că din toamnă, Casa o să suplimenteze locurile, aşa că atunci probabil o să fie şi mai mute cereri, pentru că sincer vă spun, preţurile nostre sunt mai mici decât în alte judeţe şi aparatul este foarte bun”, povesteşte medicul Adrian Moga, din cadrul Secţiei de radioterapie.
După cum declara la inaugurarea, Vasile Spinean, managerul Spitalului Judeţean, deconturile CAS vor fi în primul rând pentru pacienţii spitalului, care pot să se programeze şi la Polisano pentru consult şi stabilirea schemei de tratament, iar cei din alte judeţe vor fi nevoiţi să plătească şedinţele de radioterapie, costul uneia fiind de 640 lei.
„Am avut o tumoare pe corzile vocale. M-au operat şi acum sunt bine, dar cine ştie? Trebuia să fac şedinţe de radioterapie şi am aşteptat să se instaleze aparatul la noi, pentru că eu lucrez şi ar fi fost foarte dificil pentru mine, din mai multe puncte de vedere, să merg la Bucureşti şi să fac acolo. Eu sunt asigurat. Acum şedinţele nu sunt neapărat ceva plăcut, dar nu durează mult, iar eu azi o fac pe a şaisprezecea, deci s-ar putea zice că m-am obişnuit”, povesteşte un sibian, care aşteaptă să intre la radioterapie.                    
100 de cereri în plus 
Reprezentaţii Clinicii Polisano spun că în august, pe lista de aşteptare erau cu o sută de persoane mai mult decât media de 30 de persoane pe zi, respectiv 900 de persoane pe lună. „Bolnavul este programat în funcţie de locurile pe aparat. Unii au nevoie de mai multe şedinţe, alţii de mai puţine, aşa că se găsesc mereu locuri noi, aparatul este performant şi face faţă, din păcate nu li se decontează la toţi, dar sper să se schimbe acest lucru în curând. Bolnavii vin la consultaţie la Polisano, apoi li se face indicaţia de tratament iradiant, apoi se promogramează pentru CT planning, după care li se indică data şi ora la care trebuie să se prezinte. Noi îi anunţăm telefonic. Noi respectăm bolnavii şi tot ce ne dorim este ca şi bolnavii să ne respecte nouă munca”, mai spune Adrian Moga.
În judeţul Sibiu sunt peste 11.000 de persoane bolnave de cancer. Potrivit medicilor, radioterapia intervine în tratamentul pentru aproximativ 70% dintre bolnavii neoplazici. Radioterapia, în combinaţie cu alte modalităţi terapeutice (chirurgie şi chimioterapie) permite conservarea de organ în aproximativ 40% din cazuri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

www

Acum 9 ani

De ce se face consultatia la Polisano, daca pacientii sunt ai spitalului, ca sa mai scoata bani din buzunar, ca nu sunt destul de loviti...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus