Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Morile Muzeului Astra au atras peste 90.000 de vizitatori in trei luni

Morile de vânt din colecţia Muzeului în aer liber au reuşit să atragă în lunile iunie, iulie şi august ale acestui an 99.422 de vizitatori, potrivit reprezentanţilor muzeului.

În colecţia Muzeului ASTRA se regăsesc mori de vânt care se rotesc cu întreg corpul instalaţiei pentru captarea energiei eoliene. Muzeul mai dispune de o moară căciulată (sau olandeză) în cadrul căreia doar cupola se învârte pentru receptarea şi transmiterea energiei vântului la instalaţiile de măcinat.

În Muzeul în Aer Liber se mai poate admira un exemplar inedit în colecţiile muzeale din România şi anume o moară dispusă pe un soclu de piatră cu un sistem de douăsprezece vele de pânză. Astfel, întregul sistem de receptare şi transmitere a energiei mecanice la instalaţia de măcinat este mult mai uşor şi eficient. Acest tip de moară era foarte răspândit şi utilizat în tot bazinul Mării Mediterane (moara se mai numeşte şi de tip mediteranean) zonele cele mai reprezentative fiind sudul Greciei şi litoralul estic al Mării Mediterane.

"Patrimoniul tehnic preindustrial de care dispune Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra” reuşeşte prin variabilitatea constructivă şi tipologică să ilustreze disponibilitatea pentru creaţie tehnică a poporului român. Acest lucru este posibil datorită contactelor şi influenţelor multiple menţinute cu Europa Occidentală medievală. Morile de vânt din colecţia Muzeului în aer liber sunt mori pivotante, adică ele se pot roti în jurul unui ax central, pentru a permite captarea optimă a energiei vântului. Acest ax central este cunoscut sub numele de babalâc şi are rolul de a menţine verticalitatea corpului morii”, explică muzeograful Ştefan Păucean, directorul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

doru

Acum 9 ani

Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii,dupa ceexpediati textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

ET.

Acum 9 ani

SA-I MULTUMIM DOMNULUI CORNELIU BUCUR!! FARA EL NU EXISTA ACEST MARE MUZEU. A UMBALT IN TOATA TARA DUPA PISE, CASE ..MORI. SI A FACUT TREBA CA UN ARDELEAN ADEVARAT!!.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus