Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Dupa trei ani de asteptat banii pentru "Casa verde", sibienii se gandesc sa renunte

Trei ani i-au trebuit Administrației Fondului de Mediu să analizeze cererile depuse de sibieni în iunie 2011, pentru a primi cofinanțare în cadrul programului Casa verde. După acești trei ani, mulți dintre sibieni se întreabă dacă să mai aibă încredere că vor și primi banii pentru instalarea echipamentelor de încălzire cu energie regenerabilă.
 
186 de sibieni, persoane fizice, au fost selectaţi pentru a li se acorda finanţare, respectiv câte 6.000 de lei pentru instalarea de panouri solare. Cererile altor 90 de sibieni au fost respinse din motive birocratice, ca de exemplu ”din cartea funciară nu rezultă în mod clar câte unități individuale compun imobilul, astfel nu se poate stabili eligibilitatea acestuia” sau ”din extrasul de carte funciară nu reiese adresa exactă precizată (strada, numărul) în cerere”.
Cei 186 de sibieni acceptaţi au un termen de 60 de zile, respectiv până în 20 septembrie, pentru a semna contractul de finanțare cu reprezentanții Agenției de protecție a mediului Sibiu. Problema ar putea fi faptul că mulţi oamenii nu mai par încântaţi de idee, după ce au aşteptat trei ani şi cred că ar putea face investiţii, iar apoi să se trezească că nu li se mai virează banii.
 
„Nici nu ştiu ce să fac”
 
Turnul Sfatului a încercat să contacteze câțiva dintre sibienii care s-au înscris pe listă cu scopul de a-şi instala sisteme de încălzire care utilizează energia regenerabilă. „Încă nu m-am hotărât dacă mai semnez contractul sau nu, pentru că nu ştiu dacă până la urmă se realizează proiectul şi ne dau banii. Adică a trecut mult din 2011, dacă eu cheltui banii pe panouri şi apoi nu îmi mai dau banii, apoi ce fac? Eu întotdeauna am fost pentru găsirea unor metode de obţinere a unor facilităţi într-un mod cât mai ecologic şi care să nu mă mai facă să depind de alţii. Pentru că şi furnizorii de electricitate şi de gaz ne fură, ne scumpesc când vor ei materia furnizată şi nu vreau să mai depind de ei. Oricum eu m-am interesat, o centrală cum îmi trebuie mie costă 11.000 lei, iar cofinanţarea de la stat e 6.000. Nu aveam pretenţia să primesc toţii banii, dar să fiu sigur că îi iau pe cei 6.000, că altfel nu ştiu dacă mai rentează să investesc atâţia bani. Nu ştim dacă o să şi primim banii. Aş putea foarte bine să aleg varianta cumpărării unei centrale pe lemne care m-ar costa cam 3.000 lei şi atunci ar fi mai ieftin. Nici nu ştiu ce să fac. Mai stau zilele astea şi văd dacă mai are rost să semnez contractul sau nu”, spune Gheorghe Hampu, unul dintre cei 186 de sibieni.
Soţia lui Ilie Bratu, un alt sibian care a depus actele pentru programul „Casa Verde”, spune că soţul ei a fost încântat de idee în 2011, dar pentru că a trecut atâta timp în care nu s-a întâmplat nimic, a renunţat să se mai gândească la instalarea unui sistem de încălzire care utilizează energia regenerabilă.
 
Modificarea modificării
 
După ce programul ”Casa Verde” a primit, din nou, avizul de finanțare Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a anunţat la relansare că Ministerul este dispus să modifice proiectele celor au făcut schimbări la imobile în ultimii trei ani.
„Obiectivul nostru este ca un număr cât mai mare de beneficiari să obțină finanțarea. Suntem conștienți că, din cauza intervalului mare de timp în care programul a stagnat, vor exista și anumite discrepanțe. Așadar, vom întâlni cu siguranță foarte multe cazuri în care proiectul inițial nu va mai corespunde cu nevoile beneficiarilor, sau cu soluțiile tehnologice ale pieței. Tuturor celor care doresc să modifice sau să redimensioneze proiectul le vom oferi această posibilitate. Fiecare caz va fi tratat individual, astfel încât eficiența pentru fiecare sistem instalat să fie maximă”, a spus Attila Korodi.
Scopul programului lansat în 2011 îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus