Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Interviu cu Matei Damian, antrenor HC Sibiu: "Avem nevoie de stabilitate financiara pentru a face performanta"

Echipa antrenată de către Matei Damian, Handbal Club Sibiu, are un start lansat de sezon, cu trei victorii din tot atâtea posibile, iar cei mai optimiști suporteri ai echipei se gândesc chiar la un eventual baraj pentru promovare. Matei Damian este ȋnsă realist și este de părere că nu se poate vorbi despre un astfel de obiectiv, ȋn momentul de față, tehnicianul invocând problemele financiare cu care se confruntă echipa, ȋncă de la formarea acesteia.

Reporter: Ați ȋnceput proiectul ȋn 2012, iar după primul sezon ați promovat ȋn Divizia A, pentru ca anul trecut să vă mențineți ȋn aceeași divizie. Ce vă propuneți ȋn următorii ani?

Matei Damian: Ȋncă de la ȋnceput am avut un lot de jucători de mare caracter și valoare, care atunci au terminat junioratul cu rezultate foarte bune. Era normal să facem tot posibilul să continuăm cumva, altfel s-ar fi pierdut atât ei ca handbaliști, cât și sansa de a mai forma o echipa ȋn Sibiu. Lângă ei au mai venit și alții, unii care s-au ȋntors acasă, unii studenți, plus alți juniori care au crescut ȋntre timp la Clubul Sportiv Şcolar Sibiu. Putem spune acum, după doi ani, că formăm o echipă destul de solidă. Ne propunem și ne dorim mult să ne consolidăm ca buget și ca imagine. Din punct de vedere al imaginii, creștem treptat. Lumea vine la sală să ne vadă și să ne susțină. Handbalul e un sport foarte frumos, și, mai ales la nivel de seniori, place mult publicului.

Rep.: Se poate vorbi despre o promovare ȋn Liga Națională?

M.D.: Este foarte greu, pentru că nu avem stabilitate financiară. Nu vrem să fim doar o apariție pasageră, ȋnsă asta se poate ȋntâmpla din lipsa fondurilor. Căutăm susținerea necesară pentru a avea obiective mai ȋndrăznețe. Pâna la Liga Națională mai este cale lungă, dar, cu siguranță, dacă vom rezolva această problemă, se poate lua ȋn calcul, ȋn câțiva ani, un astfel de obiectiv. Şi ca să vă dau exemplu, Turda și Odorheiu Secuiesc sunt printre echipele de top din Liga Națională, după ce ani de zile au stat doar ȋn Divizia A. S-a găsit susținere, s-a implicat mult administrația locală, apoi sponsorii, și acum au ajuns să joace chiar și ȋn cupele europene.

Rep.: Cât de greu este să-i motivați pe băieți, ȋn lipsa unor salarii pe măsură?

M.D.: Toți băieții noștri dau dovadă de mult caracter, o demonstrează atât ȋn teren cât și ȋn afara lui. Motivația principală nu este recompensa materială. Atunci am avea o echipă de mercenari, care vin și pleacă ȋn momentele grele. E multă pasiune la mijloc, dar să nu uităm totuși că pasiunea trebuie susținută. E dificil să faci performanță atunci când recompensele nu se ridică la nivelul efortului. Handbalul presupune efort, multe sacrificii, nu e accesibil oricui. Acestea trebuie susținute cu niște condiții financiare măcar decente, pentru a avea eficiență și continuitate.

Rep.: Cum vedeți transferurile pe care le-ați realizat?

M.D.: Lotul de care dispunem în prezent este peste cel din sezonul trecut. Au venit la echipă ȋncă cinci băieți. A fost dorința lor de a veni ȋn echipa noastră, chiar și ȋn condițiile de aici. Trei dintre ei sunt studenți la Sibiu, și este un mare avantaj că Sibiul are o Universitate puternică.  Sunt și doi sibieni care au ales să se ȋntoarcă acasă, fiind vorba de Bogdan Rău și Dorin Purcărea. Optica  noastră a fost de la ȋnceput să formăm o echipa tânără de viitor, ȋnsa dezavantajul unei astfel de strategii era lipsa de experiență, lucru remarcat și ȋn sezonul trecut. Acum, cu maturitatea și mai ales cu caracterul lui Dorin, sperăm să creștem ȋn valoare. Foarte important este că avem modele și pentru pepiniera proprie,  copiii de la HC Sibiu și juniorii Clubului Sportiv Şcolar Sibiu care nu lipsesc de la meciurile noastre de acasă.

Rep.: Mai aveți posturi deficitare ȋn echipă?

M. D.: Am mai avea nevoie de un inter dreapta, jucător de mână stângă. Apropo de discutia cu bugetul, avem un regret legat de acesta. Alt sibian, Munea Devid, și-a terminat vara aceasta contractul cu Minaur Baia Mare, echipă de Liga Națională, unde evolua pe postul de inter dreapta, si primul lucru a fost să se intereseze  de condițiile de aici. Din păcate pentru noi, din rațiuni exclusiv financiare, a ales CSM Oradea, viitoarea noastră adversară și candidată la promovare. Aceasta i-a oferit salariu și condiții de jucător profesionist. Ar fi fost un plus mare pentru noi, puteam să emitem pretenții chiar la barajul pentru promovare.

Rep.: În ultimul timp ați atras atenția unui public sibian din ce ȋn ce mai numeros. Cât de mult contează ȋn evoluția echipei susținerea din partea acestuia?

M.D.: E un aport foarte important, fără public nu exişti, indiferent de câte fonduri ai, performanţe sau jucatori . Ne bucură şi ne motivează foarte mult prezenţa lor tot mai numeroasă. Înseamnă că sibienii iubesc acest sport, că noi ne facem treaba corect şi bine, că se identifică cu noi şi evoluţia noastră. Sperăm să avem susţinerea lor şi ȋn momentele ȋn care o să avem adversari mai dificili sau când jocul nostru nu va curge aşa cum ne-am fi dorit.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

dvd

Acum 9 ani

felicitari si la mai mare................
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus