Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Un nou inceput de an universitar inseamna, mai nou, si Erasmus+

Alături de miile de studenți care vin din toată țara la Sibiu pentru noul an universitar, de câțiva ani crește și numărul celor care vin din alte țări pentru a studia aici. Sunt studenții care beneficiază de bursele Erasmus.

Mai bine de 60 de noi studenți din țările Europei sunt așteptați de anul acesta la cursurile Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Majoritatea ajung în preajma zilei de 1 octombrie, însă unii au fost atât de nerăbdători să ajungă în ”fosta Capitală culturală europeană” încât din banii strânși din servicii temporare, au ajuns la Sibiu încă de acum o lună. Este cazul câtorva tineri din Spania, bursieri Erasmus. ”Am aplicat pentru o bursă Erasmus pentru că oferă șansa de a trăi o perioadă destul de lungă în alte țări. Eu am avut de ales între Franța și România. O prietenă ne-a spus să alegem România, pentru că  vom regreta și să cerem să venim la Sibiu, mai ales”, povestește Ioan. În Spania studiază ”business”-ul, iar aici a ales să urmeze tot cursuri legate de economie, cursuri predate în limba engleză.

Ioan a muncit peste vară în Spania. Cu banii astfel strânși a decis să vină mai repede la Sibiu, pentru a se acomoda cu viața de aici. ”Ceea ce ne-a impresionat de la bun început a fost amabilitatea oamenilor. Când am ajuns aici, la Sibiu, am întâlnit în gară o persoană care ne-a condus cu taxiul la adresa unde voiam să ajungem. A plătit taxiul, iar peste câteva zile ne-a sunat să se intereseze dacă totul este în regulă. Ne așteptam să fim tratați mai rău, nu ca totul să fie atât de bine”, povestește Ioan.

Nu toate așteptările studenților veniți din Spania să studieze la Sibiu prin intermediul unei burse Erasmus+ s-au adeverit. Una dintre acestea sunt prețurile de aici. ”Ne așteptam ca viața să fie aici mai ieftină. Dar nu e așa. Când am intrat în primul supermarket, am văzut că prețurile de aici sunt cam ca la noi”, calculează Marta. A ales să studieze Dreptul în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, deși în țara ei studiază resursele umane. Ceea ce a impresionat-o la Sibiu este și organizarea: fiecare student Erasmus+ este întâmpinat de un așa-numit ”buddy”, care de regulă este un student al ULBS care a studiat în alte țări tot prin intermediul unei burse Erasmus. ”Acest «buddy» este foarte util atunci când ajungi într-un oraș al unei țări în care nu ai mai fost până acum. Poți afla de la el multe lucruri utile, multe sfaturi bune. De la unde să îți faci cumpărăturile, unde să schimbi bani, unde să ieși în timpul liber și multe astfel de lucruri cu adevărat utile”.

O școală ”de acomodare”

Sibiul ca destinație preferată a bursierilor Erasmus+ este o informație care se răspândește între cei care au fost deja studenți internaționali aici. De la astfel de studenți au aflat de cursurile și viața studențească de aici și Juan și Oscar, studenți din Mallorca (Spania). Iar Oscar a decis că ar fi bine să vină ”într-o recunoaștere” înainte de a sta aici un an ca student Erasmus+. Astfel, în vara ce tocmai s-a încheiat, a participat la Școala de vară Knowledge-based Green Economy, organizată tot de către Universitatea ”Lucian Blaga”. ”Știam că voi fi student Erasmus la Sibiu, așa că am decis să particip la această școală de vară. Am văzut și alte orașe ale României. Am văzut Clujul, Bucureștiul, dar niciunul nu este atât de frumos precum Sibiul. Este un oraș mult mai european, mai modern. De aceea m-a bucurat ce am găsit astă-vară aici”, amintește Oscar. Pentru Juan, prima impresie este legată de climă. ”Tocmai am vorbit astăzi cu părinții mei. Acolo sunt 30 de grade”.

… și pentru a călători

Printre primii tineri sosiți la Sibiu ca studenți Erasmus+ e și Andrea. ”Cu un singur «e»”, ține să sublinieze tânărul italian, care a devenit bursier Eramus+ pentru că a vrut să cunoască oameni, să călătorească, să afle detaliile altor țări. A avut de ales între Ungaria și România, după ce a decis că îi va prii să studieze într-o țară din afara spațiului mediteranean. ”Am discutat cu unul dintre profesorii mei care mi-a vorbit despre Sibiu, despre faptul că nu este un oraș foarte mare, dar este foarte frumos și despre faptul că aici nu este atât de mult haos”, zâmbește mereu tânărul italian.

Tot dorința de a călători a îndemnat-o și pe Andrea din Spania să aplice pentru o bursă Erasmus+. A venit la Sibiu pentru a studia Economia. ”Voiam să îmi îmbunătățesc engleza. Și am ales România, aceasta este țara pe care am preferat-o celorlalte. Îmi place să călătoresc, iar în luna pe care am petrecut-o aici înaintea începerii cursurilor, asta am făcut”.

Ce este Erasmus+?

”Programul ERASMUS+ presupune acorduri bilaterale între universități, care permit studenților să efectueze mobilități de studiu, iar în timpul acestei mobilități studenții străini sunt tratați la fel ca cei ai instituției de primire, adică pot urma cursuri, pot fi cazați în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii și facilități. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute integral de universitatea de origine, astfel încât studenții nu mai sunt nevoiți să dea examene de diferență”, este definiția pe care reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu o oferă burselor Erasmus+. Sibiul a devenit deja o destinație de tradiție pentru studenți din întreaga lume care aleg să efectueze aici stagii de pregătire universitară în diferite domenii. S-a dus, astfel, vestea despre cursurile în engleză de aici, de condițiile care li se oferă, precum și de programul care le este pregătit în detaliu de reprezentanții ULBS. Studenții Erasmus+ sunt primiți cu petreceri tematice, cu excursii în cele mai interesante zone din România, cu spectacole tradiționale și cursuri intensive de limba și cultura românilor.

Mai mult, la Sibiu a fost înființată și o asociația dedicată bursierilor acestui program susținut de Uniunea Europeană - Erasmus Student Network Sibiu. Aici sunt înscriși studenții sibieni care, la rândul lor, au studiat în alte țări prin intermediul Erasmus+. Din rândul acestei asociații provin și acei ”buddy” care oferă sfaturile prețioase tinerilor care vin aici să studieze. ”Pentru mulți, Erasmus este doar un nume,  o personalitate sau un program susținut de Comisia Europeană. Pentru mine, Erasmus înseamnă un stil de viață care, contrat așteptărilor și-a făcut simțită prezența chiar și după încheierea perioadei de studiu în universitatea parteneră. În anul 2011 am decis să-mi adun viața într-un bagaj și să plec în Olanda pentru 6 luni, pentru a beneficia de o mobilitate Erasmus. Abia mai apoi am aflat că orașul care avea să mă marcheze atât pe plan profesional, cât și personal, era de fapt foarte asemănător Sibiului. Deventer, oraș înfrățit cu Sibiul a fost casa mea pentru o jumătate de an”, povestea în vară Monica Beca, președinta asociației amintite.

Cum pot obține o bursă Erasmus+ studenții sibieni

Și studenții Universității ”Lucian Blaga” pot aplica pentru o bursă Erasmus+, prin intermediul căreia pot studia în altă țară pentru o perioadă cuprinsă între două și 12 luni. Dosarul trebuie să conțină, în general, un formular de candidatură, un CV în format Europass, o scrisoare de intenţie/motivație cu precizarea primei opțiuni de moblitate, un extras din foaia matricolă și un atestat de limbă. Locurile pe care fiecare facultate le poate oferi studenților săi se fac cunoscute la aviziere în perioada martie-aprilie a fiecărui an.

”Instituțiile partenere ale Universității «Lucian Blaga» din Sibiu se găsesc în Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia și Turcia. Fiecare facultate are o listă a acordurilor bilaterale disponibile pe care le va afișa la avizier în perioada de selecție. Ca să ai mai multe șanse să fii selectat exact unde dorești, e recomandat să cunoști limba de studiu de la universitatea gazdă, să ai un nivel de cunoștințe care se pot adapta la cerințele și exigențele lor,  dar și să ai minime aptitudini de lucru pe computer”, arată reprezentanții Universității ”Lucian Blaga”.

Pentru studenții cu posibilități financiare reduse și care beneficiază de bursă socială, prin intermediul programului de mobilitate Erasmus+ la granturi se mai adaugă o sumă lunară de câte 200 de euro. În general, granturile de studii prevăd o sumă cuprinsă între 450 și 500 de euro, lunar.

Erasmus+ în șase puncte

- studiezi la o universitate din Uniunea Europeană fără a plăti taxe de școlarizare

- nu trebuie să-ți bați capul cu examene de diferență la întoarcerea în țară

- o uriașă rețea de prieteni din toate colțurile lumii

- cea mai eficientă medotă de a învăța limbi străine

- călătorești și vizitezi Europa

- grant lunar pe durata stagiului

Sursa: ULBS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

study

Acum 9 ani

Una se spune si alta se face. De aceea multe facultati sibiene nu mai prezinta credibilitate pentru ca au ajuns ca analfabetii sa fie universitari. Studentii sunt mai pregatiti decat cei care vin in fata lor cu aere de superioritate, fara temei . Si asta se afla asa ca aleg un alt centru de prestanta profesionala .
Raspunde

@study

Acum 9 ani

Frustrarea ta emanată printre rânduri nu are legătură cu articolul....așa că du-te în \"centrul de prestanță profesională\". Poate vei învăța să scrii și să citești din nou. Mama ei de gramatică.....și de exprimare. Vrem să părem inteligenți. Doar vrem. Succesuri!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus