Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Se mai fura la cantar? Pentru una dintre cele trei piete din Sibiu raspunsul este "Da!"

Pentru că e toamnă şi pieţele agrolimentare din oraş sunt pline cu fructe şi legume de sezon, sibienii aleg să îşi cumpere produsele pentru compot, dulceaţă sau murăruri de la Pieţele Cibin, Rahovei şi Vasile Aaron. Şi pentru că atunci când cumperi mai mult nu mai eşti atent la cântar, iar comerciantul poate fi tentat să tragă la cântar, am zis să facem o verificare prin pieţele din Sibiu să vedem dacă mai sunt vânzători care îşi înşală clienţii.

Am zis să verificăm pe struguri, că sunt de sezon şi de găsesc tot la a doua tarabă din fiecare piaţă agroalimentară din Sibiu.

Piaţa Cibin, cea mai mare din oraş, este locul în care aleg să vândă jumătate dintre comercianţii şi producătorii care răsapund în faţa clienţilor sibieni.

Fiecare piaţă are cântar de control. Am cumpărat prima dată de la Paul Deaconu. Omul, vorbăreţ, îmi povesteşte că nu se vând multe fructe bine, dar strugurii albi se vând binişor. „Nu cumpără sibienii mult, dar cumpără câte să aibă de pe o zi pe alta şi clienţii revin apoi în piaţă. E şi sezonul, iar aceştia sunt dulci şi preţul e bun”, spune vânzătorul.

Îi cer cu kg de struguri albi, 3,5 lei kg. Omul pune în pungă până îi ajunge pe cântar la 1.105 grame. Mă uit şi notez. Plec şi caut cântarul de control, pe care îl găsesc în faţa magazinelor alimentare. Pun strugurii pe cântar şi văd că de fapt în pungă am 1.130 grame. Deci nu se pune problema să îi înşele pe clienţi, mai curând se înşală singur.

La Piaţa Rahovei se fură la cântar

Următoare oprirea: Piaţa Rahova. Vânzători mai puţini, clienţi mai puţini. Struguri la cel puţin un sfert dintre tarabe. Preţul mai ridicat cam la toate legumele şi fructele. Acelaşi soi de struguri, la 5 lei kg. Caut un comerciant cu un cântar mai vizibil, ca să observ exact gramajul. Omul îmi cântăreşte 1.040 grame. Mă duc apoi să caut cântarul de control. Vechi, cu greutăţi, dar cântar. Verific şi îmi da 1.030. Zic, hai să merg la unul electronic să fiu sigură că nu greşesc. Cântarul electronic afişează acelaşi gramaj. Oficial la Piaţa Rahovei se trage la cântar. Şi culmea, e şi mai scumpă decât Piaţa Cibin.

Ultima piaţă agroalimentară, cea din Vasile Aaron e destul de tristă. Trei clienţi în toată piaţa. Struguri în două colţuri. O aleg pe o doamnă. Îmi vinde 1.195  grame cu 6 lei. Se plânge că merge prost, că nu prea vin oamenii, că nu se prea vinde nimic, nici măcar fructele de sezon. Îmi iau strugurii şi plec să caut cântarul de control. Îl găsesc, dar degeaba, nu merge. Ce să faci, mergi pe încredere? Nu, mergi la un hipermarket, ceri voie şi verifici gramajul. Diferenţa de un gram, deci probabil o eroare, aşa că doamna Daniela Fota trece testul, ca unul dintre comercianţii corecţi.

Potrivit Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, ultimele controale în pieţele sibiene s-au făcut în octombrie, când s-a desfăşurat o acţiunea tematică de control în colaboare cu Jandarmeria Sibiu, privind respectarea prevederilor legale la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a produselor. ”Comisarii C.J.P.C Sibiu au aplicat un numar de zece amenzi contravenţionale în valoare de 25.600 lei şi opt avertismente şi s-a dispus intrarea în legalitate în ceea ce priveşte verificarea metrologică a mijloace de măsurare a cantităţii, precum şi remedierea deficienţelor constatate în termen de cinci zile”, spun reprezentanţii OPC Sibiu.

După ce au fost controlaţi operatorii economici care comercializau cereale, fructe şi legume de sezon printre abaterile constatate s-au numărat lipsa afişării codului unic de înregistrare la Registrul Comerţuluidin care să rezulte obiectul/obiectele de activitate ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze; lipsa afişării tarifelor în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit; lipsa reavizării certificatelor de producator şilipsa verificării metrologice la mijloacele de măsurare a cantităţii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

Cristi

Acum 9 ani

intrucat cantarul din piata rahovei a furat cu 10 grame adica 1%, consider ca ai scris un articol superb si ma bucur ca mi-am irosit timpul degeaba ! 4 stai jos
Raspunde

C.S

Acum 9 ani

Asta-i cica articol?ha ha ha! Totusi ce era mai important n-ai sesizat mai Dorina ,ti-au dat bon fiscal pe struguri tarabagii sau nu? he he asta-i marea problema in pietele Sibiului ,evaziunea fiscala uriasa ,nu ca te fac oltenii cu 50 de g la cantar ,vai de voi jurnalisti facuti la apelul bocancilor!
Raspunde

pietar

Acum 9 ani

bai ca s-a nu mai fiti furati de si preturile sunt aprope duble ,mergeti la piata tarabeasca de la sala de spot ,transivania ,acolo va da si bonuri fiscale si la plecare va da si cite o poza cu agent 007 ,7 case ,s-a nu uitati sa-l votati ca buni sibieni ,GET -BEGET
Raspunde

Peter

Acum 9 ani

un furt de zece grame? sa va fie rusine: pentru 4 boabe de struguri stricati image-ul unei piata intreaga! comercianti sa va cere despegubire! asta nu este journalism!
Raspunde

siby

Acum 9 ani

Bine fa Doinita,...ce comerciant este prost sa te fure cand cumperi doar 1 kg? Cat poate sa te fure, 80-100g adica 35-50 de bani? Du-te de exemplu si cumpara de la \"adevaratii comercianti\" 2 saci cu varza (20-25 kg) 2-3 saci cu cartofi (50-60 kg), vreo 2 saculeti de ceapa alba(10-15 kg) si apoi fa-ti totalul...cred ca te vei duce data viitoare la Kaufland sau la Carefour(chiar si cu taxiul iesi mai ieftin)!
Raspunde

siby

Acum 9 ani

Si apoi mai nou nu te fura la cantar pentru ca au luat in calcul posibilitatea de a-ti verifica singur cantitatea, de aceea te fura la calcul... de ex. cine sta sa calculeze pe loc corect ca 1,375 kg struguri la 3,5 lei/kg costa 4,81 lei si nu 5,30 lei cat iti spune de ex. vanzatorul aratandu-ti in fata calculatorul cu suma respectiva?!Tu te duci totusi dupa aceea la cantarul de control si stupoare...acesta arata fix 1,375 kg...TOTUL CORECT! dar ai platit cu 0,50 lei mai mult decat trebuia!Sa auzim de bine!
Raspunde

cineva

Acum 9 ani

Haideti la Medias ,sa vedeti hotie la cantar.Daca nu esti atent ,la un kg ,te inseala chiar si cu 200 g. Practica asta e la ordinea zilei in Medias .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus