Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Alternativa bazinelor de inot din Sibiu e in curtea militarilor

Scandalul iscat în urma unui accident, acum câteva luni, la un bazin de înot din oraș, i-a făcut pe sibieni să se plângă de faptul că nu există bazine moderne în oraș și copiii care practică înotul nu prea au unde să se antreneze. Militarii din Sibiu, însă, nu au de ce se plânge.
Personalul militar din oraș și studenții Academiei Forțelor Terestre Sibiu (AFT) beneficiază de un bazin olimpic. Puțină lume știe că la bazinul Academiei se organizează competiții internaționale sau că acesta este bazinul în care se pregătesc loturile naționale de polo și de pentatlon militar. Tot la bazinul de la Sibiu vin pentru antrenamente și militarii care urmează să plece la specializări la baze militare dintre cele mai moderne, cum este West Point din SUA.
”Bazinul a fost dat pentru prima dată în folosinţă în 1983 având ca obiectiv principal formarea studenţilor noştri şi a cadrelor militare. Concret, el este folosit pentru diferite procedee de înot şi chiar înot cu echipament. Adică pentru a se descurca în anumite misiuni de luptă, militarii învaţă aici cum să înoate îmbrăcaţi, transportând materiale prin apă şi chiar armament. Toate unităţile militare din garnizoană fac aici antrenamente şi echipele noastre de polo, apoi clubul sportiv al armatei, cu echipa de polo. La sfârşitul perioadei de şcolarizare toţi studenţii noştri ştiu să înoate bras și craul.  De ceva timp am intrat în renovare, dar până să intrăm în renovare tot aici făceau antrenamente studenţii care mergeau la alte forme de pregătire, în centre cum este cel de la Academia Militară West Point din SUA. Studenţii din toate garnizoanele armatei române participau aici la probele naţionale de înot. Lotul Naţional de Pentatlon militar tot aici făcea pregătirea. Au participat la Campionatul Mondial de Pentatlon din Chile, India, Austria şi multe alte competiţii de la care s-au întors cu rezultate bune”, spune colonelul Robert Stănciulescu.

Investiții de 50.000 lei

De aproape un an, bazinul de la Sibiu a intrat în reparații. Reprezentanții Academiei spun că deși bazinul arăta bine, modernizări se impuneau tocmai pentru a păstra bazinul ”la cele mai înalte standarde europene”. Până acum de bazin se ocupa o echipă specială, permanentă, care organiza și superviza antrenamentele studenţilor și ale celor care făceau pregătire pentru competiții. Echipa era compusă din Comisia Didactică de educaţie fizică, cadre didactice de specialitate, profesori de educaţie fizică, ofiţeri şi personal civil.
”Noi am băgat bazinul în renovare de anul trecut şi credem că se vor finaliza lucrările cel târziu în 2017. Bazinul se cam uzase din punct de vedere tehnic, instalaţiile de recirculare a apei trebuiau schimbate şi sunt nişte norme care trebuie respectate, iar acesta nu le mai respecta. Potrivit estimărilor noastre investiţia se va ridica la aproximativ 50.000 lei. Desigur că după finalizarea renovării, toate marile competiţii găzduite de noi, se vor întoarce aici. Echipa noastră de înot nu îşi poate sista activitatea, aşa că pe perioada lucrărilor, aceasta îşi face antrenamentul în alte bazine din oraş, cu care avem o colaborare. Noi credem că aceasta va fi o investiţie bună, datorită căreia nu va mai fi nevoie de alte lucrări la bazin în următorii 20-30 de ani”, a mai spus colonelul Robert Stănciulescu.
În 1995 şi 1997 în bazinul din cadrul AFT Sibiu s-au organizat exerciţii Operativ Determination, la care au participat militari din 16 țări şi comandamente NATO.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

im

Acum 9 ani

Ce e cu titlul asta? Se poate intra acolo cu bilet, sau e o sugestie ca putem da spaga portarului sa intram acolo?
Raspunde

locuitor

Acum 9 ani

Adevarul este ca la capitolul bazine de inot, Sibiul sta foarte prost. Baia Neptun e sub orice critica, bazinul olimpic la fel...
Raspunde

rosu

Acum 9 ani

Foarte util bazinu´: in decembrie 1989 acolo s-au tinut militieni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus