Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

O poveste de succes: Cum a ajuns sibianul Dan Ucenic sa arbitreze ȋn Champions League

Dan Ucenic este unul dintre puținii arbitrii români ce activează ȋn fotbalul din străinătate. Sibianul ȋn vârstă de 38 de ani este considerat un arbitru asistent de top, ȋn prima ligă din Israel.

După ce a realizat că nu poate ajunge un fotbalist de clasă ȋn primele ligi, Dan Ucenic s-a dedicat total arbitrajului, pentru a rămâne aproape de fotbal, simțind că ar putea să facă performanță ȋn această direcție. Iar flerul i-a surâs.

"Acum 25 ani am plecat cu familia ȋn Israel. M-am apucat de arbitraj la 22 de ani, pentru că eram un fotbalist mediocru ȋn ligile inferioare", rememorează Dan Ucenic, pentru Turnul Sfatului.

Junior la FC Inter Sibiu

Până să plece peste hotare, Ucenic a evoluat ca junior pentru FC Inter Sibiu, unde mărturisește că a petrecut clipe de neuitat: "Am jucat la juniorii lui FC Inter Sibiu, la Mihăescu, cu Alex Zotincă, fratele mai mic al lui Dorin Zotincă, care ȋmi este cel mai bun prieten. Au fost amintiri de neuitat la Sibiu, dar cel mai dor mi-e de Dorin Zotincă, pe care-l admir enorm, atât ca om, cât și ca antrenor. Pot spune că și aerul de munte ȋmi lipseşte, mai ales cel de pe Valea Prahovei şi cel de la Sibiu".

La ȋnceput și-a dorit să ajungă arbitru central, dar procesul de promovare spre ligile superioare era unul lent, astfel că a decis să renunțe la fluier, pentru a pune mâna pe fanion. "Am fost arbitru central la ȋnceput, ȋn liga a patra. Pe urmă m-am axat pe asistent, pentru că era mai ușor de promovat. Ȋn fiecare an am putut să urc câte o treaptă, iar acum opt ani eram deja ȋn prima ligă, la linie", ȋși amintește "tușierul".

Episodul care l-a făcut cunoscut

Sibianul a devenit erou ȋn "Țara Sfântă", ȋn anul 2010. la partida Hapoel Petah Tikva – Maccabi Haifa, când a întors decizia centralului Ziv Adler, care a acordat eronat un 11 metri. A fost, practic, momentul când și-a arătat clasa, deoarece decizia luată prompt s-a dovedit a fi una corectă. Cum s-a desfășurat faza incriminatorie? Vladimir Dvalishvili, golgheterul ȋntrecerii din Israel pe acea vreme, a pătruns ȋn careu, dar a simulat grosolan sub ochii centralului, care a fost păcălit. Nu și asistentul, Dan Ucenic. "Nu mi-a fost frică să iau o decizie. M-am bazat pe intuiție, am fost bine plasat, dar cred ca a fost și puțin noroc", explică tușierul.

După partidă, toată lumea l-a felicitat pentru curajul de care a dat dovadă și a devenit cunoscut ȋn toată Europa. "Acel moment mi-a adus meciuri ȋn fiecare săptămână", precizează Dan Ucenic.

Reușita a venit ca o palmă dată celor care conduceau arbitrajul românesc, ȋn acel moment, Acei oameni, Nicolae Grigorescu, Marcel Lica și Gheorghe Constantin, care i-au spulberat visul de a arbitra ȋn România, în 2008, pentru un motiv cu totul halucinant: "nu are o mentalitate adecvată". Timpul, ȋnsă, i-a dat dreptate sibianului. Prestațiile sale i-au adus notorietate, ȋn timp ce Marcel Lica și Gheorghe Constantin au avut probleme cu justiţia, din cauza actelor de corupție în care au fost implicaţi.

Îşi doreşte să schimbe faţa arbitrajului românesc

Sibianul a fost aproape, la ȋnceputul acestui an, să ocupe un post ȋn noua organigramă CCA. Ȋnainte ca Răzvan Burleanu să câștige alegerile pentru funcția de președinte al FRF, acesta i-a propus funcția de "liaison officer", cu atribuțiile de a se ocupa de compartimentul Ligii a doua, a treia și cel juvenil, pentru ca, mai apoi, să ȋl anunțe că ȋnțelegerea nu mai e valabilă. Burleanu făcându-i o altă ofertă decât cea iniţială, aceea de a se ocupa doar de Liga a treia și juniori, pentru un salariu mult mai slab. "Am avut o discuție ȋn prealabil, cu schițe clare și l-am susținut public ȋn campanie. Dar după ce a câștigat, am avut impresia că s-a răzgândit și nimic nu mai corespundea cu ceea ce ne-am ȋnțeles ȋn prealabil. Practic mi-a făcut o ofertă pe care să o refuz. Totuși, le-am urat succes personal echipei actuale, care, din fericire, văd că lucrează pe organigrama muncită de mine", explică Dan.

Când vine vorba de arbitrajul românesc, Ucenic susține că acesta nu duce lipsă de valori. Ȋnsă, principala problemă a declinului prin care trece întreg arbitrajul din România, ȋn opinia acestuia, ar fi că nu sunt promovaţi arbitri de valoare, din cauza unor “nepotisme”. "E plin de arbitri talentaţi ȋn eşalonul secund, dar sunt câteva nepotisme care țin ȋn loc prima ligă. De zece ani sunt ȋn Liga I copii ai foștilor arbitri. Si, chiar dacă distrug meciuri sau sunt doar rezervă, nu-i dă nimeni afară. Ȋn sistemul meu de organigramă, dispăreau toți după jumătate de an. Probabil din cauza aceea le-a fost teamă, de o revoluție. Citez fix ce a zis Deaconu: <>. Societatea românească nu acceptă ȋn mentalitatea ei să vină cineva de afară să le schimbe sistemul, combinațiile și aranjamentele, din cauză că rămân pe drumuri", explică tușierul.

Această nouă dezamăgire, în încercarea de a-și ȋndeplini visul schimbării feţei arbitrajului românesc, nu pare că l-a afectat, ci, din contră. "O să vină și vremea mea, așa cum zice bunul meu prieten pe care ȋl admir, celebrul Zotincă. Acum, nu cred ȋn actualul sistem. Am o presimțire că pe cei de acum ȋi interesează mai mult să acceseze fonduri europene și zboruri bussines decât reorganizarea sistemului și eliminarea elementelor negative. Vreau să mai arbitrez ȋncă 2-3 ani, apoi vreau să mă retrag și să ocup o funcție ȋn CCA", spune Dan Ucenic.

Fotbalul nostru şi fotbalul lor

Ȋn continuare, sibianul face o comparație ȋntre fotbalul românesc și cel israelit. Ȋn ceea ce privește salariile, acesta afirmă că, ȋn România, arbitrii sunt mai bine plătiţi decât în Israel. "Asistentul primește 250 de auro, iar centralul 500", spune tușierul. Când vine vorba de conducători, Dan Ucenic este de părere că respectul este cel care primează ȋn “Ţara Sfântă” și nu se face atâta tevatură pentru eventualele erori de arbitraj. "Aici nu se fac drame din greșeli, nu există jigniri și injurii. Există respect și fair-play ȋn orice situație", precizează asistentul. Deși recunoaște că nu întotdeauna lucrurile stau chiar aşa: " Cine o face, totuși, cu sau fără intenție, plătește amenzi drastice sau este acționat ȋn instanță", mai precizează acesta.

Peste 100 de meciuri în toate competiţiile

Sibianul deține un palmares impresionant: a arbitrat aproximativ 100 de meciuri în Liga 1 sau Cupă, în Israel. A mai condus şi meciuri internaționale, precum Republica Irlanda U 21 – ItaliaU 21, meci terminat cu scorul de 2-1, ȋn anul 2012, sau în anul 2013, la o partidă ȋn Europa League, ȋntre Estoril și Sevilla, încheiată cu scorul 1-2, când a fost al treilea tuşier. Anul acesta, a  mai arbitrat un meci de Champions League, ȋntre APOEL U 19 și Ajax Amsterdam U 19, ȋncheiat 0 la 0.

Mai are încă două job-uri

Pentru că nu se poate descurca doar din salariul de arbitru, sibianul Dan Ucenic mai are și alte job-uri. "Mai lucrez ȋntr-un departament de securitate și supervizare, mă ocup cu anumite evenimente la stat și la relațiile internaționale. Şi mai sunt instructor sportiv la o unitate de securitate, ȋn cadrul Ministerului Administrației și Internelor. Pregătesc de două ori pe săptămână elevii de la școala de ofițeri, pentru condiție fizică și coordonare", spune Dan.

“Voi face o echipă puternică la Sibiu”

Ȋn final, ȋntrebat despre situația grea prin care trece fotbalul sibian, acesta a făcut o promisiunea tuturor ȋmpătimiților de fotbal din Sibiu. "Promit că, atunci când mă las de arbitraj, dacă nu o să fiu la FRF, voi face o echipă puternică în Sibiu și ȋl voi pune antrenor pe Dorin Zotincă", conchide sibianul.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

cotovanu mihaela

Acum 9 ani

Venituri suplimentare de minim 300 de dolari Pe Luna de munca Calculator de PE la domiciliu.Cei interesati de Informatii trimiteti e-mail cu TEXT DETALII LA ADRESA DE EMAIL [email protected].
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus