X

Iohannis si economia: despre modelul Sibiu la nivel national

Cu toate că președintele nu are prerogative executive, de la președintele ales al României, Klaus Iohannis, inclusiv voci avizate așteaptă o ”schimbare în bine”. Formulare care include și atragerea de investitori străini.

”Ţările noastre sunt parteneri economici apropiaţi; investitorii germani sunt de mulţi ani activi în România şi au descoperit din timp şansele pe care această ţară le are de oferit. Este uşor de observat că zona Sibiului este un spaţiu în care investiţiile sunt extrem de numeroase iar motivul pentru aceasta este desigur şi atmosfera propice investiţiilor pe care domnul Johannis a creat-o în oraş”, declară consulul Germaniei la Sibiu, doamna Judith Urban. Extrapolând, și ea consideră că amprenta primarului Iohannis ar putea deveni și o amprentă de președinte de țară. ”România are foarte multe de oferit investitorilor: specialişti cu o calificare performantă, o infrastructură industrială existentă, un bun raport costuri-calitate precum şi numeroase posibilităţi de deschidere a pieţei în diverse domenii – aş dori să menţionez aici doar infrastructura rutieră sau domeniul «energiilor regenerabile». Dacă «modelul Sibiu» s-ar putea replica la nivelul întregii ţări, acesta ar fi cu siguranţă un mare câştig pentru oamenii care trăiesc aici”, susține doamna consul Judith Urban.

Oamenii de afaceri: câștigul este de imagine

Aceeași sintagmă ”modelul Sibiu” este folosită și de Wiegand Helmut Fleischer, directorul executiv al Clubului Economic German Transilvania. ”Cred că (Iohannis – n.r.) ar putea face ceea ce a făcut și la Sibiu, mai ales în primul mandat de primar. Cu alte cuvinte, să meargă în Europa de Vest unde să prezinte România ca un loc interesant și atrăgător pentru investitori. Faptul că este un membru al etniei germane cred că îi oferă un avantaj: comunicarea este mai simplă cu investitori din acest spațiu”.

Pentru investitori, susține Fleischer, România a câștigat deja câteva puncte la capitolul credibilitate. ”În primul rând este un câștig de imagine, când un popor își alege drept președinte un reprezentant al unei minorități”. După anunțarea rezultatului alegerilor, reprezentanții Clubului economic german Transilvania au fost căutați pentru detalii de către reprezentanți ai mass-media. ”Aceste instituții de presă reprezintă platforme foarte bune pentru promovarea României ca țară atractivă pentru investitori”, adaugă Fleischer.

Materialele de presă publicate despre România după alegerile din 16 noiembrie au atras și atenția doamnei consul Urban. ”Eu m-am bucurat foarte mult de numărul mare şi caracterul pozitiv al reportajelor de după alegeri din mass media germană. Din păcate în trecut reportajele din presa germană se concentrau pe anumite aspecte problematice. Cu privire la «preşedintele ales», din articole răzbăteau respectul şi curiozitatea în legătură cu omul Iohannis şi România ca şi ţară. Cred că acesta este un bun punct de pornire pentru a prezenta în viitor germanilor România în toată complexitatea şi posibilităţile sale”, apreciază oficialul german.

Germania și România

Despre specularea ideii de sporire a ajutorului Germaniei față de România în urma alegerilor prezidențiale am întrebat-o și pe doamna consul. ”Dacă ne amintim de anul 2007, anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, putem spune că acesta a fost un mare succes pentru oraşul Sibiu şi pentru primarul Johannis. Bineînţeles că acest mare eveniment a avut drept urmare o intensificare a diferitelor contacte, în special cu partea germană. Trebuie să ne amintim doar de numărul în continuă creştere al turiştilor germani care vizitează cu începere din anul 2007 oraşul atât de frumos restaurat. Însă toate eforturile de a transforma oraşul în Capitală Culturală primarul Johannis le-a făcut în primul rând pentru dumneavoastră, cetăţenii Sibiului. Iar acum Klaus Iohannis este preşedintele ales al tuturor românilor”. Referitor la eventuala vizită a cancelarului Angela Merkel în România, consul Germaniei lasă discuțiile pe seama ambasadei. ”Subiectele de ordin politic şi prin urmare şi vizitele de rang înalt sunt de responsabilitatea Ambasadei Germaniei la Bucureşti. Sunt sigură că toţi vizitatorii din Germania vor fi primiţi aici cu amabilitatea şi ospitalitatea specifice ţării”.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact