X

Emil Hurezeanu: Sa-l readucem pe Nepomuk in Piata Mare. Sunteti de acord?

Jurnalistul Emil Hurezeanu își propune pentru anul 2015 un proiect nou pentru Sibiu: readucerea statuii Sfântului Nepomuk în Piața Mare a orașului. ”Mă pregătesc să pledez pentru Nepomuk, care e sfântul tăcerii și nu poate vorbi. Este un oraș cu ortodocși și protestanți, dar cu tot respectul pentru transformările făcute în timp, Nepomuk este un simbol al tuturor, ne apropie de Praga, ne apropie de Italia. Avem acea fântână care țâșnește din pământ din când în când, ca jetul răspândit de acel copil, Manneken Pis, din centrul orașului Bruxelles, dar noi îl avem pe Nepomuk. Și poate îl vom avea iar. Poatem vom avea și noi grijă de Nepomuk, pentru că și Nepomuk a avut grijă de acest oraș. L-au înlăturat comuniștii în 1948 și de atunci l-am uitat”, a propus Emil Hurezeanu în urmă cu câteva săptămâni, în cadrul unei reuniuni a Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului. Statuia Sfântului Nepomuk se află acum în curtea interioară a casei parohiale romano-catolice. 
Sf. Nepomuk este simbolul contrareformei catolice iniţiată în Transilvania odată cu intrarea acesteia sub dominaţia habsburgică la începutul secolului al XVII-lea. ”Amplasarea acestuia într-un oraş cu o populaţie majoritar reformată a avut ca scop încercarea administraţiei habsburgice de a reintroduce catolicismul în sudul Transilvaniei. Faptul că Sibiul a reprezentat sediul central al adiminstraţiei habsburgice în provoncie face lesne de înţeles amplasarea statuiei în centrul oraşului”, susține Anca Nițoi, muzeograf în cadrul Muzeului Brukenthal.
Realizată în 1734, la cerinţa expresă a contelui Wallis, reprezentantul Imperiului Habsburgic în Transilvania, statuia este o construcţie barocă realizată cel mai probabil de către un artist occidental. ”Este una din puţinele sculpturi baroce din piatră ce pot fi văzute în Sibiu, cvasicontemporană cu cele două reprezentări de zei militari de la intrarea în Muzeul Brukenthal. Monumentalitatea soclului, patetismul gestului sfântului şi interesul pentru broderia vestimentaţiei îl caracterizează pe necunoscutul sculptor de provenienţă austriacă sau boemiană care a realizat statuia”, scrie Andrei Kertesz în cartea ”Sibiu şi împrejurimi”. 
Statuia nu a fost primită cu entuziasm de majoritatea populaţiei oraşului legaţi de credinţa lutherană. După 1949, comuniștii au mutat statuia în curtea interioară a Palatului Brukenthal unde a rămas până în 1987, când a fost strămutată în curtea interioară a casei parohiale romano-catolice.
Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorât, fiind aruncat în Vltava de pe „Podul Carol”, deoarece a respectat secretul sacramental al spovezii și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele spovedite lui de soția regelui. În anul 1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730). Ioan Nepomuk este patronul protector al: boemiei, preoților, corăbierilor, plutașilor și morarilor, podurilor, al celor care păstrează o taină. Cea mai importantă statuie a lui se află lângă „Podul Carol” din Praga.
 
sursa foto: wikimapia.org

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

88 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @@@

  \’\’…dominaţia habsburgică la începutul secolului al XVII-lea.\’\’ ATENTIE ! la sfarsitul secolului XVII, sau daca vreti neaparat cu inceputul atunci ar fi XVIII, era bine daca greseala ar fi fost adevar…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  jean valjan

  eu asi dori ca poetasul (E H stie el cine ii spunea asa ) sa aiva propriul lui bust in piata mare .ptr a se mai uda din cand in cand de caini … nu de alceva dar a cam luat-o razna cu tot felul de declarati si se crede un mare comentator politic

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  colombo

  Bineinteles, spun asta de ani de zile, primarul Johannis o vrut ca sa o expuna, chiar o inceput sa-i construiasca soclul, dar sau gasit patrihotii si frustratii Sibiului sa se opuna cu vehementa, invidie si frustrare cit cuprinde daca se mai scoate si asemenea capodopera in Piata mare, incep iar frustratii sa comenteze ca e un sfint ceh si alte gogorite de genu asta. Nu se poate asa ceva, sa dispui de o asemenea capodopera si sa o tii ascunsa, mai ales ca o fost un simbol al Sibiului in trecut, nu facem noi istoria, statuia o facut parte din istoria Sibiului,trebuie sa o scoatem si sa-i luam la intrebari pe frustratii astia, sa le cerem explicatii, m-am arhisaturat de gugustiucii astia care se tot opun , fura, izoleaza si saboteaza tot ce e sibian. Si la Timisoara am inteles ca este asa o statuie, acolo so amplasat fara ca sa se faca asa un tam tam impotriva ei, desi am inteles ca era intr-o stare mai proasta decit cea sibiana.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  roky balboa

  Ba dati-o la americani [ati fi in stare la cita minte aveti] si o veti vedea in mijlocu Mannattanului sa o stie si vada tot mapamondu. Noi o tinem dupa usa de frica unor frustrati.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Johann Strauss

  Ca sa fim in armonie deplina ar trebui sa schimbam din nou si numele orasului in Hermanstadt. Nu? Ce ziceti? Ca asa era odata, pe vremuri cand trebuiea sa stii neaparat maghiara sau germana ca sa mergi pe trotuar… Nu suna mai cool? Sau mai…***poate?

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  IO

  Nu este nimeni frustrat daca-si spune parerea. EH intradevar o ia razna uneori. Povestea cu pastratul secretului spovedaniei este o legenda nimic altceva. Adevarul este, ca Nepomuk a fost ucis fiind aruncat in apa de pe un pod si inecat. De aceia statuia lui Nepomuk apare aproape intotdeauna prezenta pe un pod, asa si la Praga. De aceia as opta pentru expunerea statuii pe un pod din Sibiu, nicidecum in Piata Mare. Exista multe statui care-l reprezinta pe Nepomuk in tarile occidentale cu credinta majoritara catolica, si peste 90% sunt postate pe vreun pod.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @@@@

  Mai terminati dreaq cu Nepomuk asta,ma pis pe el si ii dau foc,noi romanii suntem cel putin 80% ortodocsi,n-avem treaba cu minoritatile catolice si cu statuile lor..nu le convine..sa emigreze unde vor…mir scheisse egal!!!!

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  amplasare

  Nu maI incercati pervers sa-l duceti pe poduri sau pe stiu eu unde, o fost in piata mare, acolo trebuie amplasat si mai lasatima cu patriotardele fumigene si frustrarile mascate ca suntem ortodoxi, acolo o fost locul ei sute de ani, acolo trebuie sa o amplasam ptr. a se respecta un adevar istoric. Pe Lazar nu o fost nici un impediment ca sa-l amplasam, fara ca sa fi avut o istorie in spate de aplasare a lui in piata mare, da o statuie care si-o avut locu acolo sute de ani, este. Mai terminati cu orgoliu, frustrarea si xenofobia asta, unde e toleranta de care se face atita caz, aici e vorba de a respecta un adevar istoric, ceea ce e mult mai important si ceea ce cauta turistii. Avem un sti masochist de a ne da la gioale singuri, iesit din comun.Sa fi avut orasele astia de se tot dau grandomane o asemenea capodopera de mult era amplasata fara atit tam tam, da la Sibiu trebuie sa fie neaparat probleme create ptr. orice nimic facute de toti frustratii si neavenitii, uitativa la clujeni cum si-o facut stadion, aeroport, sala de sport, centuri de diamante, acum autostrada, din banii fraierilor, o tara lucra pentru ei, ptr. ei nu se face nici un tam tam. la noi ca amplasam o statuie,opozitie nationala,nu se fac autostrazi pe culoarele europene care trec prin Sibiu, de asemenea opozitie nationala, le lungim sute de km cum vrea muschii lu unu si lu altu, ba ii mai facem si nod rutier unde ar trebui sa treaca autostrada spre Moldova, atit si nimic mai mult,sau lo fi facut ptr, plimbaretii de pe V.Prahovei, vrea sa se faca aqua park, de asemenea opozitie nationala, se leaga cu lanturi prin padure, se construieste aeroport de asemenea opozitie nationala,vine un ministru de doua ori sa-l opreasca sa se construiasca ba si din interior, mai ameninta ca se duc la ue si in budestag sa spuna ca sa folosit banii sibienilor sa se construiasca aeroport, vin toti ciufutii sa controleze banii sibienilor,falimenteze afaceri infloritoare la un moment dat. BA MAI HO CA E DE BAI CU IMPOTRIVIREA ASTA FATISA IMPOTRIVA SIBIULUI

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alzara

  1. Nu -l opuneti pe Nepomuk lui G. Lazar luminator al romanilor. 2. Primii oponenti ai statuii au fost in anii \’90 PRM, PUNR, PDSR ; mai discret si mai eficient (se pare) se opune Consistoriul Bisericii EvangheliceC. A. 3. E. Hurezeanu nu este singur in acest demers :Unicredit sponsorizreaza restaurarea statuii (din gresie friabila) .4. La reuniunea mentionata i -am comunicat d -nei primar faptul ca vom depune toate diligentele politice, administrative, culturale, ecumenice pt remobilarea Pietei Mari. Sarbatori fericite !

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gb

  25.06.2014 – Weitere Maßnahme des städt.
  Innenstadtentwicklungskonzeptes umgesetzt

  Innerhalb kurzer Zeit hat die Stadt Passau
  in Zusammenarbeit mit Fachleuten der Staatlichen Dombauhütte Passau
  eine grüne Oase im Ort geschaffen
  und die Johannes-Nepomuk-Statue für die nächsten Jahrzehnte gerüstet.

  Neben der Errichtung einer Graniteinfassung,
  die zum Teil auf Sitzhöhe erbaut wurde,
  sind zwei neue Rotdornbäume und Buchssträucher angepflanzt worden.
  Diese wurden in Assoziation zu den anliegenden Flüssen Inn und Donau wellenförmig geschnitten.

  Mit der Aufwertung der Statue direkt vor dem Lukas-Kern-Kinderheim,
  im Herzen der Altstadt,
  wurde eine weitere Maßnahme des städtischen Innenstadtentwicklungskonzeptes umgesetzt.

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  joseph

  Băi, hai să vă zic și eu un fapt, nu știu cât de concludent e, bunicii mei asociau numele lui Nepomuk, haosului, dezordinii și certurilor prelungite când voiau să exprime anumite stări. Eu, copil fiind, nu știam despre ce poate fi vorba, nu-l știam nici pe sfânt, că nimenea nu catadicsea să-mi explice, dar numele mi se părea tare exotic. Așa că, eu sunt pentru amplasare, ori de câte ori avem chef de ceartă, merem la statuie și ne scoatem ochii.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @11

  Bai \”capodopera\” si cu deconcentratele si cu Brasovul cand bagi ceva , ca se construieste la aia cat timp tu lupti la \”statuie\”.
  Vezi ca ai ramas cu statuia si aia cu deconcentratele si nu e de bine.
  Hai mars la lupta cetateneasca!

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gb

  Nach dem Zusammenbruch der Sowjetunion führte eine Volksabstimmung 1991 zu einer knappen Mehrheit zugunsten der Rückbenennung in Sankt-Petersburg. Der Erlass vom 6. September 1991 vollzog diesen Wählerwillen. Gleichzeitig wurden auch viele Straßen, Brücken, Metro-Stationen und Parks wieder rückbenannt

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  eugen

  Statuia ar trebui renovata si reamplasata in Piata Mare. Sustin si eu aceasta initiativa.
  ***ro.wikipedia.org/wiki/Statuia_lui_Ioan_Nepomuk_din_Sibiu

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Bercea C.V.

  1.Este normal ca statuia lui Nepomuk sa fie scoasa din curtea in care este arestata. 2. Piata Mare fiind una dintre cele mai frumoase din RO, amplasarea statuii i-ar afecta multifunctionalitatea. 3. Statuia poate fi amplasata in alt loc, de ex. in fata intrarii curtii unde se afla in prezent, sau in Piata Mica spre podul Minciunilor (In fata Casei Artelor). Exista precedentul mutarii bustului lui Schiller din Parcul Astra in actuala Piata Schiller.

 23. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  marius

  Demersul domnului Emil Hurezeanu este de bun augur pentru Sibiu. Statuia face parte din istoria orasului si trebuie repusa in Piata Mare.
  Pentru cei care se opun sa vina cu o varianta…Gh Lazar ar fi o idee buna , insa cu o alta infatisare, nu \’ chestia aia din piatra pe ale carei trepte stateam la soare\’….mari nenoriciti comunistii astia!!!
  Habar nu avem ce detinem in acest oras plin de istorie.

 24. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  adevarul

  in sfarsit o idee buna…pana nu va fii aceasta statuie la locul ei in piata mare nu o sa fie cu adevarat renovat sibiul….ar fii un lucru nemaipomenit pt sibiu si mai ales k radicalii nationalisti fara gram de cultura, i si vor manca unghiile….

 25. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 26. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  VM

  da statuia are locul ei in Piata Mare a Sibiului ,este un mare sfint ,este sfintul care a fost martirizat pentru ca nu a tradat taina sfinta a spovedaniei ,mentionez aici ca Sibiu are si numerosi catolici ,fie romano sau frumoasa biserica martira greco -catolica ,de fapt fiind in fond aceeasi biserica catolica ,fiind vorba doar de rit ,apusean sau rasaritean ,asa cum sint nuante ale unei singure culori ,,,,,nota bene …sustin aceasta idee ,desi nu simpatizez actualmente deloc cu d-l Hurezeanu

 27. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 28. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 29. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @joseph

  Hihihi Joseph ai dreptate
  Dupa cum merge economia cred ca a devenit unul dintre cele mai mici mari orase ale Romaniei..
  Oricum numai in ultimile doua luni in ciuda prietenilor de la capital.ro in Brasov s-au investit mai mult decat in vreo 2 ani in Sibiu…si vad ca nimeni in Sibiu nu a aflat ce s-a stabilit acum 12 zile la CE…ori sa inteleg ca nici tu nu sti..
  Ca sa nu fi suparat iti promit ca in martie anul viitor te invit sa vezi cum arara cel mai made Mall din Transilvania, la un film sau la un patinoar ..sau poate o sauna o piscina ..toate in acelasi loc .
  Ia mai fa o prognoza ..aia cu trecutul Carpatilor dupa ziua de 13 decembrie si schimbarea traseelor core ai pierdut-o.
  Cand crezi ca va avea Sibiul un centru de cumparaturi si distractie ca cel din Brasov..
  Poate nepoteii tai daca au noroc si ii ascultati pe sefii vostri de la Brasov.

 30. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gorj

  domnul Hurezeanu de pe unde se trage? Tatal domnului, ca el este nascut la Sibiu, sau cel putin asa a declarat. Ca dupa nume nu-i sibian. De ce nu face el fapte bune pentru localitatea lui de bastina si consatenii, consangvinii dansului? Sau nici aceia nu-l apreciaza ?

 31. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 32. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ptr. cei \"scapati\" la vinuri scumpe de Sarb

  Sfântului Nepomuk, devenit după canonizarea sa în 1729, simbol al catolicismului şi al Ordinului iezuit!??
  Sa fim realisti! Sasii mai repreyinta OFICIAL 1,5 % conform Recensamantului, asa ca normal ar fi sa avem un sfant ortodox. Propun un RECENSAMANT local ptr Sf. Andrei Saguna, ocrotitorul Ardealului !

 33. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  justitiarul

  Hureazeanule ! Daca citesti acest comentariu trebuie sa afli ca am acrezut despre tine ca esti un jurnalist independent dar in fond esti tot un pupincurist ca multi altii din breasla ta. Acum pledezi pentru reintoarcerea unei statui care sa o inlocuiasca pe cea alui Gheorghe Lazar. Daca tii asa de mult la reinvierea istoriei Sibiului de ce nu te-ai gindit mai demult la asta ci doar acum cand Johannis a ajuns presedinte ? Visezi si tu la un loc de consilier prezidential ?

 34. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @@@

  \’\’Sfantul\’\’ Andrei Saguna? Serios? E sfant?! :))) adica ala ce a vrut neaparat amplasarea catedralei ortodoxe in centrul saxon, pt asta demoland cateva case si o anterioara mica catedrala. spatiile de pe actuala Saguna si Victoriei nu l-au multumit ! Grandomania la ortodoxism e de la inceput ! Si catedrala tot de arhitecti unguri v a fost construita (arhitecți Virgil Nagy și Joseph Kammer din Budapesta) , de v ar sta in gat ! PS incultilor ! Nepomuk NU E SFANT AL SASILOR ! cititi dracului istoria orasului si vedeti prin ce transformari religioase am trecut, incepand cu Reforma ! Nepomuk si Bis.Parohiala Romano-Catolica au fost bagate pe gat sasilor de aia de la Vienna dupa instaurarea administratiei Habsburgice. Totusi..statuia isi are locul in Piata Mare, macar ddv estetic/artistic. Se pot gasi si alte locuri: in locul fantanii mediocre de pe Balcescu sau la intrare pe Balcescu dinspre Piata Unirii. ***ro.wikipedia.org/wiki/Catedrala_Mitropolitan%C4%83_din_Sibiu

 35. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  justitiarul

  Hurezeanule ! Daca citesti acest comentariu trebuie sa afli ca am crezut despre tine ca esti un jurnalist independent dar in fond esti tot un pupincurist ca multi altii din breasla ta. Acum pledezi pentru reintoarcerea unei statui care sa o inlocuiasca pe cea alui Gheorghe Lazar. Daca tii asa de mult la reinvierea istoriei Sibiului de ce nu te-ai gindit mai demult la asta ci doar acum cand Johannis a ajuns presedinte ? Visezi si tu la un loc de consilier prezidential ?

 36. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  danny

  Da, sunt în asentimentul celor puțini care doresc ca statuia Sf. Nepomuk să revină pe vechiul amplasament. Mai ales din respect pentru caracterul ecumenic al acestui oraș. Să ne mai lase în pace aceia cărora „mațul patriotard li se îmbățoșează”!

 37. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  m.s. Bozan

  da, ca sibian, copil al cetatii, Sunt de acord. Bolsevicii au mutilat destul istoria acestui oras….. Emigrantii care nu cred in aceasta istorie, pot sa plece…..

 38. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 39. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 40. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Georg

  As dori, fiindca leaga Piata Mare intr-o curgere de perspectiva—DAR: Fiindca se opune Mitropolia, (mitropolitul Streza spunea ca va scoate cetatenii in strada) NU este posibil. Si decât sa fie distrus aici, liber, mai bine sa stea oarecum intreg in curte..Nu comunistii l-au scos, ci Sfatul Popular de atunci,la presiunea Bisericii UNICEde Stat, in propaganda impotriva Greco.-Catolicilor si Catolicilor (Vatican=filiala a Imperialismului Mondial) la adapostul Dr. Petru Groza, care NU era membru PMR, dar fusese in Consiliul Mare al Astrei si Mitropoliei…___Mai potrivit ar fi sa se puna o COPIE a Statuii lui ROLAND (1550-1784), dar si acesta este periculos, fiindca simbolizeaza LIBERTATEA ORASULUI LIBER REGAL Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben…(cand a devenit >Sibiu, n-a mai fost Oras Liber Regal)…Si nu este nevoie de LIBERTATE…sau, mai rau, ORAS LIBER?! châ?!–châ?!….

 41. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @29

  vezi-ti ba de brasovu ala respingator al tau si nu te mai tot baga aici, ca pe noi nu ne intereseaza absolut nimic de voi, decit de hotiile pe care le dati Sibiului. Ce problema ai de te tot bagi aici ca musca in c–u calului.

 42. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Georg__1191: Praepositura CIBINIENSIS -(CATHOLICA)

  Prepositura Cibiniensis (CATHOLICA)___
  1191 Dezember 20 bis 1196 April 24___
  Gregorius de sancto Apostolo dei gratia sanctae Mariae in Porticu diaconus cardinalis, apostolicae sedis legatus omnibus in Christo fidelibus, ad quos literae praesentes devenerint, salutem et orationem in domino. Ne quorumlibet sopitae quaestiones materiam recidivae contentionis inveniant, quod salubriter et bene dispositum est, perpetuam debet stabilitatem obtinere et iuxta maiorum monita literarum memoriae commendari, ne processu temporis in dubiam quaestionem deveniat, quod definitivae calculum constat sententiae suscepisse. Cunctis igitur fidelibus volumus notum fieri, quod cum occasione huius verbi desertum, quod verbum est in privilegio gloriosi et illustris domini regis Belae et nostro ad preces eiusdem regis impetrato a nobis et obtento super constitutione praepositurae Ultrasilvanae, quam fecimus, cum prius officium legationis gessimus in Ungaria, quaestio esset orta inter venerabilem fratrem nostrum Adrianum Ultrasilvanum episcopum et dilectum amicum nostrum P. praepositum Cibiniensem pro eo, quod occasione praefati verbi praepositus diceret generaliter omnes Flandrenses ecclesiae suae fuisse suppositos, e contra episcopus responderet, dominum regem et nos intellexisse de illis dumtaxat, qui tunc erant in illo solo deserto, quod gloriosae memoriae Geysa rex Flandrensibus concessit, et de illis, qui in eodem tantummodo deserto erant habitaturi, et eo processum esset, quod quaestio eadem ad dominum papam fuisset delata, et inde ad nos remissa, utpote ad eum, cui interpretatio praefati verbi domini regis mente et voluntate explorata deberet esse certissima. Praefatus illustris et gloriosus rex ad interrogationem nostram hanc interpretationem Vesprimii in praesentia magnatum suorum promulgavit, quod non fuit eius intentionis [S. 3]tempore constitutionis praepositurae nec postea, quod alii Flandrenses praeposito essent subditi, nisi qui tunc tantummodo habitabant in deserto, quod sanctae recordationis Geysa pater suus Flandrensibus concesserat, et in eodem futuris temporibus essent habitaturi. Nos vero idem cum domino rege sentientes et eandem interpretationem habentes in animo praedictum verbum sic interpretamur, quod de nullis aliis Flandrensibus intelleximus nec alios praepositurae supposuimus, nisi dumtaxat illos, qui tempore, quo ipsam praeposituram constituimus, in illo tantum habitabant et erant habitaturi deserto, quod Geysa rex Flandrensibus prioribus concessit. Et ut haec nostra et domini regis interpretatio omni tempore plenum robur et firmam stabilitatem obtineat, has inde literas scribi mandavimus et sigillo nostro fecimus sigillari.____

  ***urts81.uni-trier.de:8083/catalog/2

 43. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Georg: teza Grco-Orientala despre CATOLICI

  Sf. Cuv. Paisie de la Neamt: Despre catolici___
  Au ereticii sunt ramlenii (romano-catolicii) cu al lor papa? Bine stiu ca vei zice ca sunt eretici. Si de vreme ce sunt eretici, precum si cu adevarat sunt, atunci Sfanta noastra Biserica ii afuriseste pe dansii. Si pe care Sfanta Biserica ii afuriseste si eu, impreuna cu Biserica, fiul ei fiind, ii afurisesc. [..]
  Iara preacuviosul asupra tuturor celor ce veneau de supt stapanirea papii, savarsea aceasta mare taina a Botezului, fara de nici o impiedicare sau indoire, ca pre o prea de nevoie la mantuirea omului\”, iar despre uniati: \”Ca pentru alte rataciri si erezii ramlenesti (catolice), ce nu se cuvine de acum sa-ti mai vorbim ca si cu toate ereziile cele ramlenesti s-au amestecat si cu ele se unesc si uniatii, precum sufletul de trup. Si cum le va fi lor nadejde de mantuire? Nicidecum. Numai pentru Botez iti voi vorbi tie din Scripturi, fara de care nu poate avea nimeni nadejde de mantuire. […]
  Unia (uniatismul) este o aschie desprinsa de la Sfanta Biserica a Rasaritului si unire cu necredincioasa, ca sa nu-i zic biserica ramleneasca. Unia este inselaciunea diavolului, ce-i vaneaza pe cei nesocotiti intru pierzanie. Unia este un lup rapitor de suflete in piele de oaie. Unia este veninul aducator de moarte, in chip de miere, ce pierde sufletele. Unia este mladita inainte-mergatoare a antihristului, ce ademeneste cu magulire pe cei mai nestiutori intru pierzanie. Unia este prapastia iadului pentru cei ce nu au parte de cuget. Unia este Iuda, ce cu lingusitorul sarut a vandut Credinta Pravoslavnica . Unia este ca si ramlenii (catolicii) eretici. Cum, dar, uniatii nu sunt ramleni, cand toate dogmele Credintei Ortodoxe le-au calcat in picioare si pe cele ramlenesti le-au adoptat, zicand cu nerusinare, precum ca Duhul Sfant purcede si de la Fiul? Si papei de la Roma, adevaratului eretic, aceluia i se inchina si, in loc de Hristos, pe el de capetenia bisericii il au. […]
  Un asemenea juramant, adica anatema, asupra celor ce se impotrivesc si nu se supun Sobornicestii Biserici, este pusa de patriarhii Rasaritului soborniceste, nu doar pentru o oarecare vreme, ci pana la sfarsitul lumii va ramane tare si neclatita si nedezlegata cu darul lui Hristos.\” ___
  (Cuvinte si scrisori duhovnicesti, vol. II, Chisinau, 1999, p.49)______
  ***www.credo.ro/despre-catolici.php _____Si atunci, cum credeti ca se va accepta Statuia St. Nepomuk in Piata Mare, IN FATA BISERICII CATOLICE, unde a fost timp de 200 de ani?

 44. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ana

  nu e atat de important ca sa fie amplasat in piata mare dar ar fi interesant sa fie amplsat undeva la vedere. in primul rand trebuie sa ne gandim la semnificatie nu la realizare artistica. e o statuie supradimensionata ptr importanta pe care o are ptr oras. dar daca insistati cu piata mare puneti-l in fata statuii lui gh lazar care si asa la orice eveniment important ajunge fie in spatele scenei, fie printre camioane si cabluri.

 45. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 46. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @41

  Problema e ca din numarul mare de sibieni care si -au dat cu parereadespre Nepomuk , unul nu s -a gasit sa il contrazica pe autorul articolului si sa ii spuna ca Nepomuk nu avea nicio treaba cu nevasta lui Wenzel ci pur si simplu a fost omorat in bataie de rege pentru un comflict religios.
  La cat de prosti si de limitai sunteti voi habarnu aveti cine a
  fost , ce reprezinta pentru catolici si oricum nu va foloseste .
  La cat de fuduli sunteti vi se pare o problema importanta de
  dezbatut in timpul sarbatorilor.
  ASA CA CA PROSTANE RAMAI LA NIVELUL BRASOV
  DECONCENTRATE SI …SUTOR NON ULTRA CREPIDAM

 47. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ###

  Emil Hurezeanu nu duc lipsa de idei… Dar nu sunt toate bune… Chiar, Emile, de ce nu te concentrezi asupra poeziei datorita careia ai putut pleca din tara si apoi sa faci pe disidentul?

 48. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nema - pomuk !

  Emile – aceasta statuie si-a avut rostul in Monarhia Dunareana (1867-1918) – in zilele de astazi si-ar putea gasi locul intr-un muzeu sau pe langa o biserica katolica din Sibiu – dar in niciun caz in Piata
  Mare din frumosul nostru Sibiu . Nepomuk fiind mai mult un simbol al katolicismului ceh ):

 49. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alzara@48 niet kultur

  Dogmatic existã BOT dar NU exista un \”catolicism national \”, ci universal prim structura sa ierarhic verticala si nu sinidala (sobirniceasca) .In Sibiul lui 2014 reamplasarea e o restitutie culturala, nu una religioasa (nici macar patrimonial -imobilara care ne -a exasperat : se pare ca scoala urdilinelor va deveni …hotel ! Felicitari Arhiepiscopiei Romano – Catolice de Alba Iulia pt sustinetea PIB -ului) .Concluzie : vrem statuia pe locul ei (chiar daca incurca niste casute…)

 50. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Tropaisar Ivarmucii

  Dacă cehul catolic și sfânt Nepomuk face o minune și-l bagă la pârnaie pe cehul catolic Frantisek Priplata (ucigașul ortodoxului Virgil Săhleanu) puteți pune statuia aia pe Primarie.

 51. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 52. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 53. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 54. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 55. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 56. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 57. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 58. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 59. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 60. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 61. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @Tiberius,

  Total de acord, fara kitch in Piata Mare: trebuie scoasa cea a lui Lazar si repusa o statuie la locul ce i se cuvine: Nepomuk. Kitchuri sunt portile alea multicolore cu steagul Italiei pe stalpi. Daca in alti ani imi facea placere sa ma plimb seara pe centru, acum n-am iesit, tocmai pentru a nu fi oripilat de portile orientului – arata infricosator, mi-a ajuns sa le vad in pozele de pe TS.

 62. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 63. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 64. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  din istorie

  Si totusi, a calcat vreodata Nepomuk in Sibiu? In fapt, amplasarea statuii lui a fost parte din efortul politic al catolicilor de a sufoca centrul orasului cu simboluri proprii, in defavoarea luteranilor.
  Catedrala catolica a fost pusa acolo ca sa nu mai vedem pe cea evanghelica – adevaratul centru geografic si spiritual al Sibiului! Mai e si urata…
  Desigur ca n-o sa mutam catedrala, dar sa terminam cu bazaconiile astea cu Nepomuk. Nu inseamna decat sa restauram amintirea unui abuz.

 65. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 66. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @64

  Romanii i -au abuzat pe daci. Unii au violat. Mai protestantule ridicol, vezi sa nu -ti dea \”rubrica \” pravoslavnicii…Ce ne facem cu urmele…paganismului ?

 67. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @66

  Tac\’to cu tot cartierul or abuzat-o pe froilain mã-ta si rezultatul abuzului ejti tu ãsta cu capu\’ mare si creieru\’ minuscul. Iesi afara loazã !

 68. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 69. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  perfect

  Chiar dacă nu a fost un sfânt roman și ortodox el rămâne un admirabil exemplu, sa nu uitam citi din preoții noștri au colaborat cu securitatea violând taina spovedaniei. Personal, deși sunt nascut ortodox, actualmente ateu…nu am nimic împotriva reașezării monumentului în locul de unde l-au mutat comuniștii.Felicitari

 70. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 71. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gheorghina

  Nu am nimic cu Sfantul dar cand eram mica m-am speriat de statuie (era prin 1066).Mi-l aduc aminte pe domnul Hurezeanu cand toti UTC-istii din Sibiu am fost adunati in sala Independenta pentru un baiat de la liceul Goga care a scris la Europa Libera?!?(Sa f ifost anul 1972)

  9

 72. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 73. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  apostatus

  Lasati sfantul in curtea bisericii.Catolicii l-au adus, catolicii l-au luat si salvat din curtea muzeului, tot ei l-au montat desupra vechilor pivnite ale orasului.De ce nu -ar pastra intr-un spatiu intim, linistit, potrivit unui sfant.Daca \”sibienii buni de gura\” vor sa restaureze valorile si simbolurile orasului medieval sa-l aduca pe Roland sau daca vor sa fie in pas cu vremurile.. sa reamplaseze cusca nebunilor.Normal, mai mare si mai durabila decat cea veche.

 74. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alzara@68

  Fara sa am vreun merit sunt ardelean greco -catolic (acum 40 de ani eram maximum 20 de familii la slujbele lui Onofrei Pompei -preotul, nu strada) .Nepomuk esteo problema exclusiv artistic -urbanistic -istoricã, nu religioasã. 2014 a fost anul Sibiului baroc si nicio somitate culturala nu a rezonat…

 75. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  michael

  sincer sa fiu habar nu am daca este sau nu frumoasa acea statuie … dar daca merita expusa din punct de vedere artistic atunci sa fie expusa ! e o chestie care nu are sau nu ar trebui sa-i atribuim neaparat un rol religios chiar daca e vorba de un …sfant .

 76. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  joseph

  Michael, nu e vorba că e frumoasă sau nu, nici de valoarea ei artistică, care nu e cine știe ce, de simbolistică nici atât, că ce avem noi cu un catolic ceh, cam cât avem și Quetzalcoatl) nici cel puțin de valoarea morală, pentru că taina spovedaniei a fost și este o formă de culegere de informații a serviciului secret al bisericii, aceasta având cea mai veche bază de date din istorie (apropos, canoanele bisericești interzic divulgarea secretului confesional numai către o altă entitate exterioară nu și către superiorii în sutană), singurele motive de a o expune în Piața Mare, ar fi că se încadrează foarte bine în peisaj, orice sculptură modernă ar pica acolo că musca în lapte, și al doilea motiv ar fi că putem da (iarăși) un exemplu, noi, sibienii, de multiculturalitate, ecumenism și toleranță religioasă. Ceea ce nu e puțin.

 77. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  AOTEAROA

  In Arad,chiar patriotulcu trimbite[C.V.T]a particpat la desvelirea statuii celor 13 ofiteri hortisti.Atunci a fost mare scandal,iar acum nu mai deranjaza pe nimeni.

 78. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 79. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 80. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 81. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  off

  salvat de CENAURA SITE-ului, acest personaj. Tot incearca sa se reinventeze, pe timpul si rabdarea noastra, din utc-ist in poet disident, din poet in orator plin de platitudini, din orator in analist politic si din analist, acum ca au trecut alegerile, in DECORATOR !? Dar Sibiul si sibienii cu ce i-au gresit? Il rugam sa puna statui pe proprietatile dansului!

 82. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 83. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 84. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Emil

  CATE COMENTARII(83) SI CATI SE APRIND PENTRU UN SUBIECT PE CAT DE SIMPLU PE ATAT DE LOGIC SI NORMAL. DE FAPT ACESTA FACE PARTE DIN ISTORIA SIBIULUI, DAR MULTI NU STIU, IN SCHIMB, BAT CAMPIII…

 85. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 86. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cetateanu europeanu

  Exista o statuie a Sf. Nepomuk in centrul Timisoarei si nimanui nu i-a dat prin cap sa se lege de ea. Si e acolo bine merci, si se incadreaza perfect in peisaj. Suntem sau nu cetateni europeni ? Sau ramanem o adunatura de trogloditi care se sperie de propria umbra ?

 87. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 88. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alzara

  Cel mai comentat articol. Un indiciu ca tema intereseaza in afara unui beneficiu mayerial personal. Primaria (la curent cu acest forum) ar trebui sa initieze o dezbatere publica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact