Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Arhitectul care a proiectat extinderea hotelului Roberts, trimis in fata Comisiei de disciplina

”Arhitectul Ion Ene contribuie la încălcarea legislației în construcții” se arată în plângerea redactată în contradictoriu cu cel care a proiectat extinderea hotelului Roberts, deținut în acte de fiica fostului director al Camerei de conturi Sibiu, Emil Citrea. Extindere care a dus la deschiderea unui dosar penal.

În loc de un nivel peste parter, hotelul Roberts a fost extins în cursul anului trecut cu un corp de clădire mai mare decât cel prevăzut în autorizația de construire: două niveluri peste parter și o terasă. Autoritățile locale au cerut oprirea lucrărilor, familia celui care tocmai se pensiona din funcția de director al Camerei de conturi a ignorat somația de intrare în legalitate, iar Poliția a deschis dosar penal. Acum, și conducerea Ordinului Arhitecților este chemată să analizeze situația arhitectului Ion Ene, cel care a proiectat extinderea hotelului Roberts.
În prezent, extinderea este finalizată ”la roșu”, lucrările fiind oprite, după ce și polițiștii sibieni au deschis un dosar penal.

Fraudă, fals…

Ion Ene este chemat în fața Comisiei de disciplină în urma unei sesizări redactate la finele anului trecut, după ce arhitectul a cerut Ordinului Arhitecților din România, filiala Sibiu – Vâlcea, emiterea unei dovezi de luare în evidență a proiectului de arhitectură pentru modificarea proiectului deja autorizat de Primărie, dar ale cărui limite au fost depășite în realitate. ”În cererea de emitere a dovezii (inclusiv) anexe și, în general, în acțiunile sale legate de acest obiectiv de investiții, arhitectul Ion Ene contribuie la încălcarea legislației în construcții: a) gabaritul construcției existente (proiectată tot de arhitectul Ion Ene) este indicat ca fiind S+P+2E, situație ce contravine autorizației emise în baza căreia s-a realizat construcția până la momentul actual, precum și prevederilor PUG Sibiu, situație pe care arhitectul Ion Ene o girează ca proiectant general și șef de proiect; b) preluarea acestei situații neconforme cu autorizația emisă și introducerea ei ca «situație existentă» constituie o tentativă de fraudare a procesului de autorizare și de consfințire a unei situații ilegale”, sunt primele două ”capete de acuzare” împotriva lui Ene. Care mai este acuzat și de declarații în fals referitori la parametrii construcției, dar și de complicitate în tentative de a frauda obținerea legalizării unei construiri în desfășurare.

”Nu arăta bine numai un etaj”

Contactat de Turnul Sfatului, arhitectul Ion Ene recunoaște că o parte din limitele impuse prin autorizația de construire au fost depășite. ”Este întemeiată în parte plângerea, pentru că una s-a făcut în proiect și alta în realitate. Și apoi, beneficiarul nu a așteptat să iasă autorizația de construire”, afirmă Ene. El susține că, deși în realitate s-au construit mai multe niveluri decât cele aprobate prin proiect, înălțimea maximă a noii clădiri ar fi fost respectată.
”Înălțimea nu a fost depășită, ultimul nivel fiind retras. În proiectul inițial înălțimea maximă este de 10,5 metri. În proiectul pe care l-am făcut eu (cel care ar fi trebuit să ducă la intrarea în legalitate, prin emiterea unei noi autorizații – n.r.) înălțimea a rămas, numai că s-a făcut un planșeu intermediar, deci regimul de înălțime s-a respectat. Acum, vă mai spun ceva, față de volumul care este actualmente, numai un nivel dădea aspectul unei «lipituri». Din punct de vedere al plasticii arhitecturale, două niveluri fac o unitate mai bună”, susține Ion Ene.
Născut în 1937, arhitectul Ion Ene este prezentat într-un comunicat al OAR drept șeful de proiect pentru Planul Urbanistic General al Sibiului, în perioada 1976 – 1999, lucrând la elaborarea a cinci planuri urbanistice generale pentru municipiul Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

interesant

Acum 9 ani

acelasi ene a proiectat si biserica de pe strada oncesti, care a avut nevoie de o derogare de la lege ca sa fie aprobata. cine doreste ceva la limita legii, sa-l caute. pana acum, sigur rezolva. sa vedem mai departe ce va face.
Raspunde

marginean

Acum 9 ani

toti dinozaurii de pe vremea comunista cu retelele lor mafiote ar mai trebui sa se retraga si sa lase locul celor tineri, daca toti care au apucat un os nu-l mai lasa pana la 80 de ani, nu e de mirare ca tineretul bine pregatit ia calea izbelistei.
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

mda... 1976 - 1999... perioada in care Sibiul a fost mutilat cu planuri urbanistice demne de comune uitate de lume!!! Intocmai atunci se puteau face schimbari majore in infrastructura orasului, ca sa poti sa treci de la o infrastructura de comuna expandata de 50.000 de locuitori la un oras modern capabil sa sustina 200.000 de mii de locuitori!! Atunci aveai dictator megaloman care ar fi aprobat orice megalomanie necesara, atunci aveai precedente pentru mutat blocuri intregi (vezi Alba Iulia), atunci se proiectau bulevarde in tara asta. Ce a facut in schimb nenea asta?? nimic!!! In perioada aia s-au construit blocuri peste blocuri, atunci s-a decis si sa se faca blocurile cat mai apropiate, sa poti sa dai mana cu vecinu de vizavi, ca sa nu se piarda nici un hectar de pamant arabil. Datorita acestei fosile avem astazi toate strazile astea inguste, bulevarde care nu duc nicaieri, iesiri din oras demne de stradutza sau alee laturalnica, intersectii nefunctionale imposibil de regandit. Va place? mie chiar deloc...
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

si inca ceva, de data asta pe subiect: Cum dracu arata un colos de 5 etaje intre o casa P+M si o casa S+P (vezi poza)??? Raspuns: ca nuca in perete!!! cum ar arata cu inca o constructie P+2+ER langa? HORROR!! De fapt stim cu totii ca acolo s-ar fi ridicat P+5 ( ca si restul hotelului) daca nu ar fi sarit vecinii in sus!! NU ESTE ZONA CARE SA PERMITA NIVELUL ACELA DE INALTIME SI GRADUL DE OCUPARE AL TERENULUI!!!!!
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

Pai daca ar intra astia un pic sa ii caute de ilegalitati pe arhitecti ar umple o puscarie numai cu ei. Majoritatea fac ilegalitati. Iar despre urbanism ... sa avem pardon in Romania nici macar nu stim ce inseamna asta!
Raspunde

...

Acum 9 ani

...imi doresc sa se scuture cloaca asta din jurul urbanismului si sa se dea pedepse exemplare pentru ca sa nu mai avem asa situatii in viitor. Si mai imi doresc ca articolul si comentariile sa fie citite de cat mai multi sibieni. Poate asa se vor mai domoli si aceia care tot o tin sus si tare ca totul e roz in urbanismul de Sibiu...
Raspunde

vasile noroi

Acum 9 ani

daca esti sibian ,aduti aminte cind s-a construit ,vasile aron era cu totu altceva ,arhiectu sibiului ,sibian a fost trimis s-a urbanizeze ,alba ,deva si vilcea ,aici s-a promovat un repetent ca s-a stirbeasca si s-a uriteasca sibiu ,,ba vorba aia ticaloasa a comunistilor voi aveti ,facem de la vpo la al;ti care nu au de vimic ,asa s-a facut cu industria lasata mostenire de sasi ,au inprastiato in toata oltenia ,ardeal si moldova ,s-a nu mai vorbim de distrugerea patimoniului mondial pe care il avea sibiu ,[cazarma 90 ,etc ]ba ca tot mergeti in strainataturi ,voi nu va uitati cum se construieste acolo ,nu ca la noi cum il taie capu pe orcine ,cind se incepe un cartier se ia in considerare 3 forme de constructi si se acepta cea mai functionala si estetica ,de acea vezi disciplina in constructi ,si amebzi pe masura nu baraci si uritu in fata s-a vada toata lumea
Raspunde

intrebare

Acum 9 ani

Acolo la Selimbar se construieste blocuri la 2, 3 m unu de altu, cind se umplu blocurile alea unde se fac parcarile?
Raspunde

raspuns

Acum 9 ani

*** Comentariu moderat
Raspunde

arh. ion ene

Acum 8 ani

ARHITECTUL ION ENE RASPUNDE : Doua instituii au confirmat ca nu am fraudat si nici nu am contribuit la incalcarea legislatiei in constructii. Acestea sunt : COMISIA NATIONALA DE DISCIPLINA si PRIMARIA SIBIU, care a autorizat executarea extinderii hotelului la regimul de inaltime proiectat
Raspunde

arh. ion ene

Acum 8 ani

ARHITECTUL ION ENE RASPUNDE LA ACUZATIILE DENIGRATOARE ; Comisia Nationala de Discplina OAR a dispus anularea propunerii de sanctionare a arhitectului care a proiectat extinderea la hotelul ROBERTS, PRIMARIA SIBIU a eliberat auorizatiade construire la parametrii proiectati
Raspunde

Agentul 009

Acum 8 ani

Inclin sa cred ca Ene are oarecum dreptate:ce s-a proiectat si autorizat s-a incalcat de investitor.Acum,ca Inspectia in Constructii sau Disciplina in Constructii ''n-au vazut'',e alta gisca-n alta traista.Daca insa in PUG,regimul de inaltime maxim admis al zonei este sub cel proiectat si autorizat,OAR ar trebui defiintat(taxa OAR este,in opinia mea,abuziva pentru ca o taxa presupune un serviciu ori OAR nu presteaza niciun serviciu platitorilor taxei,care in realitate nu sunt arhitectii ci investitorii.In mod normal,OAR ar trebui sa cenzureze ,prin neavizare, proiectele care incalca PUD.In realitate,incaseaza banii si stampileaza orice ineptie.
Raspunde

Agentul 009

Acum 8 ani

Legea 184/2001:'Art. 20 (1) Ordinul Arhitectilor din România, denumit in continuare si Ordinul, se infiinteaza in conditiile legii ca organizatie profesionala, cu personalitate juridica de drept privat, apolitica, de interes public, cu patrimoniu si buget proprii, autonoma si independenta. Ordinul are rolul de a reprezenta si ocroti, la nivel national si international, interesele profesiei de arhitect. (2) Ordinul Arhitectilor din România are sediul central in municipiul Bucuresti si este organizat cu filiale in teritoriu. Activitatea lui se finanteaza din taxe de inscriere, cotizatii anuale ale membrilor, fonduri rezultate din manifestari culturale, stiintifice, economice si drepturi editoriale specifice pe care le desfasoara, precum si din donatii legale, sponsorizari sau alte surse, in conditiile legii. (3) Din Ordinul Arhitectilor din România fac parte toti arhitectii cu drept de semnatura, stagiarii si toti ceilalti membri purtatori ai titlului de arhitect, la cererea acestora. (4) Prezenta lege nu limiteaza dreptul de libera aderare a arhitectilor la alte forme de asociere profesionala. (5) Ordinul Arhitectilor din România are obligatia de a publica anual Tabloul National al Arhitectilor. ' Deci OAR,desi institutie de interes public,apara interesele membrilor nu ale publicului.Cam ca-n cazul avocatilor :apara clientul nu legea!V-ati prins ?Daca OAR si-ar exercita corect misiunea publica n-ar mai fi nicio problema urbanistica in Sibiu.Vorbim de autostrazi pina-n pietele de crabi din Talin da' avem 20% strazi de pamint.Plus ca in iunie,toti la vot ,unii pentru Pop,altii pentru Sitterli si restul pentru Fodor.Cam ca-n 2014,se va incerca alegerea ''raului cel mai mic'',un fel de cancer vs SIDA.
Raspunde

Arh. Ion Ene

Acum 7 ani

Arhitectul ENE nu a incalcar legislatia in construcii Am cerut un drept la replica. Modificarile la autorizatia 577/13 au fost efectuate conform celor cerute in Certificatul de urbanismsi respecta RLU afferent PUG
Raspunde

Arh. Ion Ene

Acum 7 ani

Aeh. Ion Ene aduce precizari Beneficiarul SC. REDDDISON SRL obtine Certificatul de urbanism nr. 1397/5.8.2014 in scopul : MODIFICAREA SOLUTIEI TEHNICE LA AUTORIZTIA nr. 577/2013 1. ExTINDEREA SALII DE EVENIMENTE DE LA PARTER SI SUBSOL 2. AMENJAREA UNEI TERASE CU PARCRE LA SUBSOL PE TERENUL CU NR. TOP. 1827/2/2/12 3 . REMODELAREA SPATIALA A VOLUMULUI ETAJULUI 1 CREINDU-SE O SALA DE CONFERINTE FARA - ATENTIE - MODIFICAREA INALTIMII LA CORNISA (care in proiectul autorizat este + 10.50) CONDITIE RESPECTATA Acesta conditie nu fost intelesa nici de arh. GAVOZDE si nici de Comisia de disciplina .
Raspunde

Arh. Ion Ene

Acum 7 ani

Aeh. Ion Ene aduce precizari Beneficiarul SC. REDDDISON SRL obtine Certificatul de urbanism nr. 1397/5.8.2014 in scopul : MODIFICAREA SOLUTIEI TEHNICE LA AUTORIZTIA nr. 577/2013 1. ExTINDEREA SALII DE EVENIMENTE DE LA PARTER SI SUBSOL 2. AMENJAREA UNEI TERASE CU PARCRE LA SUBSOL PE TERENUL CU NR. TOP. 1827/2/2/12 3 . REMODELAREA SPATIALA A VOLUMULUI ETAJULUI 1 CREINDU-SE O SALA DE CONFERINTE FARA - ATENTIE - MODIFICAREA INALTIMII LA CORNISA (care in proiectul autorizat este + 10.50) Inaltimea etajului 1 a permis ca in volumul interior sa se creeze a inca un nivel. Astfel ca regimul devine S+P+2E, fara modificatea inalimii la cornisa CONDITIE RESPECTATA Acesta conditie nu fost intelesa nici de arh. GAVOZDE si nici de Comisia de disciplina disciplina .
Raspunde

Arh. Ion Ene

Acum 7 ani

Agentul 009 nu raspunde Domnul Deleanu nu raspunde nici la telefon si nici la e-Mail. Care o fi motivul ?.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus