X

La Ardeiul Gras. Capsicum, restaurantul anti-sistem

Vă aduceți aminte de episodul din Seinfeld cu bucătarul nazist? Cel care dădea clienții afară dacă aveau ceva de comentat la adresa mâncării? Ei bine, cam așa ceva mi s-a povestit despre restaurantul Capsicum, așa că am mers să verific. E genul de local unde patronul este și bucătar și gătește de regulă ce are chef. La fața locului nu mi s-a părut chiar așa, dar citiți detaliile mai jos.
Capsicum, pe numele lui, adică ardei gras, pe românește, este un restaurant relativ nou, așezat lângă Parcului Astra. Poziționat într-un loc fără concurență, peste drum de Erasmus, Capsicum este cu totul altceva față de restaurantele din Sibiu. Deocamdată nu vorbesc aici de mâncare. Despre asta, ceva mai încolo.
Până atunci, vă spun că ambianța localului e plăcută, cred că e singurul restaurant cu vedere la bucătărie. În sensul în care vedeți bucătarul și ajutorul lui în toate acțiunile posibile. O altă idee interesantă e faptul că vasele sunt spălate lângă locurile de luat masa, singurul obstacol fiind un bar. Deci totul la vedere. Asta nu e chiar foarte plăcut, dar mă rog…
Capsicum nu are mai mult de cinci, șase mese, deci suficient pentru cei care nu vor multă agitație în jurul lor. Un alt lucru interesant sunt scaunele de tip ”anii 80”, acelea cu spătarul rotunjit, pe care le întâlneai în orice birou comunist. Comuniști, necomuniști, dar sunt comode. Ce e neplăcut din punctul meu de vedere, este mozaicul de pe jos, mozaic ce-mi aduce aminte de vechile cofetării sau celebrele lactobaruri de pe timpuri. Am fost plăcut surprins în schimb de revistele pe care le ai la dispoziție pentru a-ți pierde timpul: ”View”, în limba germană, niște benzi desenate și revista ”Infinitezimal”, evident, anti-sistem, câteva foi de ”jurnalism poetic”, în greutate de 480 g de hârtie, după cum se laudă pe prima pagină. 
În ambianță intră și muzica. Și de aici ne dăm seama că oamenii au ceva cu sistemul. Cât am stat la masă, am ascultat Steve Earl și Warren Zenon. Ca să înțelegeți mai bine, îl lăsăm pe Steve Earl să vă zică două vorbe: ”So fuck the F.C.C./Fuck the F.B.I./Fuck the C.I.A./Livin' in the motherfuckin' U.S.A.”. Și dacă mă credeți pe cuvânt, nici Warren Zenon nu e departe. Verificați. Dar muzica e foarte plăcută, și se potrivește perfect cu atmosfera. În niciun caz, muzica de aici n-o veți auzi la niciun radio. Ceea ce e bine.
Încă un lucru extrem de bun: nu se fumează în restaurant. Cine vrea să pipe, iese frumușel afară. Inclusiv chelnerița. Așa se face că în fața restaurantului mereu vezi pe câte cineva trăgând din țigară. Dar înăuntru, aerul este curat.
Și acum, mâncarea. Așa cum mi s-a spus, aici se mănâncă cele mai bune coaste de porc din oraș. Așa că le-am încercat. Alături de o salată de țelină cu caju și un păstrăv. Păstrăvul, consumat de persoana însoțitoare. Le luăm pe rând.
Salata de țelină cu caju, mi s-a părut o idee foarte bună, doar că rămâi relativ repede fără caju și țelina goală mi s-a părut destul de ”bovină”. Oricum, merită s-o încercați. Eventual, rugați bucătarul să vă pună mai puțină țelină…
Păstrăvul cu bacon mi s-a spus că a fost OK, dar puțin înecat în ulei. La fel și cartofii, alături de care a venit peștele. Dealtfel, o mica problemă în acest sens am avut și la salata de țelină. Mult ulei. Păstrăvul a fost însă bine gătit, dar slăninuța de porc era pur și simplu carbonizată.
Coastele de porc în sos bbq și salată de sfeclă mi s-au părut bune, dar aș ezita să le numesc cele mai bune din oraș. Pentru gustul meu mi s-au părut prea dulci, iar morcovii rași ce le-au însoți au îngroșat această senzație. Nu sunt fan sfeclă roșie așa că am încercat să găsim o altă soluție la bucătărie. Răspunsul bucătarului a fost: ”doar o salată de alte legume rădăcinoase”. Cam ca-n Seinfeld :) Am rămas la sfecla roșie… Și nu mă pronunț, pentru că nu o apreciez în mod deosebit.
Pe lângă mâncare, am mai comandat o apă plată și un suc de roșii. Cel mai bun suc de roșii din oraș. Oamenii îți așează lângă tine piperul, sarea și materialul picant, astfel încât să ți-l prepari exact așa cum vrei. 
Pentru tot ce ați văzut mai sus am plătit 80 de lei. Coastele de porc au fost 27 de lei, păstrăvul, tot 27 de lei, iar salata de țelină a fost 15 lei. 
Capsicum e un local în care merită să mergi dacă ești tânăr, nonconformist, cu bani la tine și chef de muzică faină. Serios.
 
Chef Guevara

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Olingpia Gafozdea

  ” Așa cum mi s-a spus aici se mănâncă cele mai bune coaste de porc din oraș” …… apoi puțin mai jos ” coastele de porc in sos bbq si salata de sfecla
  mi s-au părut bune, dar as ezita sa le numesc cele mai bune din oraș” si
  ” nu mă pronunț pentru ca nu o apreciez foarte mult”
  Pe altundeva prin text ” Un alt lucru interesant sunt scaunele de tip
  anii 80 acelea cu spătarul rotunjit, pe care le găseai in orice birou comunist”
  pentru ca imediat sa continui astfel “Ce e neplăcut din punctul meu de
  vedere, este mozaicul de pe jos, ce-mi aduce aminte de vechile cofetarii sau
  celebrele lactobaruri de pe timpuri” ?!
  As concluziona ca “tu mult forbit, zbuz nimiq” iată cum este exprimata o părere demnă de-a fi luată in seama.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Lili T.

  Cosmin este de admirat pt tot ceea CE si CUM face! Ma bucur mult ca exista asa un loc in Sibiu, in care gasesti nu numai mancare, dar si mult suflet si un loc in care te simti…deosebit de bine.
  Bravo Cosmine, capu’ sus !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Cronică de restaurant
 • Contact