Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

ULBS. Luminita. Erasmus+. O alta experienta unica

Sibiul a ”dominat” ziua premiilor acordate de Liga Studenților Români din Străinătate, prin cele trei diplome oferite tot atâtor studente ale Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Luminița Biserică, studentă în anul VI la Medicină, este printre cele trei tinere premiate de amintita Ligă. Luminița face parte din studenții sibieni care au aplicat pentru o bursă Erasmus+. ”Înainte să plec să studiez în străinătate cu acest program, nu eram foarte convinsă că este o experiență unică. Acum pot spune același lucru pe care îl spun foștii «erasmuși», că într-adevăr este o experiență unică”, susține Luminița.
 
Luminița Biserică va termina anul acesta cursurile Facultății de Medicină ”Victor Papilian” din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. A ales această să devină medic generalist ”deoarece poți evolua mereu”. A fost studentă Erasmus+ anul trecut, urmând exemplul surorii sale.
”Primul meu contact cu programul Erasmus a fost în 2007, când sora mea a decis sa urmeze un semestru de studiu in Olanda. Apoi, la diverse târguri de cariere am întâlnit persoane care prezentau această oportunitate pentru studenți și, nu în ultimul rând, documentarea online despre tot ceea ce înseamnă Erasmus mi-a fost de mare folos”, amintește Luminița. Spune că a îndemnat-o să aplice pentru o bursă Erasmus+ și curiozitatea de a vedea cum se pregătesc pentru Medicină studenții altor țări, cum funcționează sistemul medical din alte părți ale lumii. Și a ales Italia ”pentru că este o țară plină de artă”, pentru stilul de viață al oamenilor de acolo și pentru asemănările lingvistice.
 
Începutul a fost mai dificil
 
”Dacă ar fi să aleg din nou să studiez în străinătate, nu aș sta foarte mult pe gânduri. La început am ales să plec pentru primul semestru, de teamă că poate nu mă voi obișnui sau că nu îmi va plăcea sistemul lor. Imediat cum s-a putut am și prelungit contractul pentru semestrul al doilea”, povestește viitorul medic. Departe de familie, Luminița spune că a învățat să fie mai indulgentă cu cei din jur, să renunțe la anumite prejudecăți, dar și să învețe limba italienilor.
Despre anul de studiu (anul V, în cazul ei) petrecut în Italia, Luminița admite că a avut un început mai dificil. ”Pentru că nu știam limba eram mereu la cursuri cu dicționarul. În plus, nu știam exact unde se fac cursurile și cum mă voi descurca să vorbesc cu profesorii. Aceștia au fost înțelegători, iar cursurile predate de ei au tot respectul meu. Sunt foarte bine pregătiți în ceea ce fac, explică foarte bine studenților și își dau silința să te facă să înțelegi”. Luminiței i-au atras atenția dotările sistemului medical din Italia, dar și calitatea personalului. ”Practica în acele spitale este o mare satisfacție”, arată Luminița.
 
Zi cu zi
 
A locuit la o oră de mers cu orice mijloc de transport de mare, prin urmare a profitat din plin de această destinație. Iar de la italienii obișnuiți a primit respect, mai ales când aceștia aflau motivul prezenței ei.”Ne-au primit foarte bine, ne-au apreciat pentru faptul că studiem medicina și ne-au ajutat să ne acomodăm. Evident, sunt și oameni care fac glume mai puțin plăcute despre țara noastră, despre poporul nostru, dar atâta timp cât îți cunosc motivul pentru care te-ai dus în țara lor, sunt respectuoși”, arată tânăra.
Cea mai solicitantă parte a experienței a fost învățarea limbii, după care aceea de ”adaptare” la un alt mod de a gândi. ”Legat de partea financiară, vă pot spune că am fost susținută și de părinții mei, cărora le mulțumesc foarte mult pe această cale. Cuvântul cheie care definește experiența mea trăită ca și studentă Erasmus ar fi «Succesul»”, subliniază Luminița. Este dispusă să ofere sfaturi și idei oricărui student interesat de bursele Erasmus+, care în cazul ei au însemnat și o maturizare. ”M-a făcut să văd lucrurile mai clar și să știu mult mai bine ce este util și important pentru mine. Da, recomand din toată inima aceasta experiență, temerile sunt trecătoare dacă există, iar experiența e singura care rămâne la final”.
 
Prezența la Gală, o reușită
 
Originară din Cisnădie, Luminița a urmat cursurile Colegiului național ”Octavian Goga” din Sibiu, înainte de a urma Medicina. Din CV-ul ei răsar o sumedenie de participări la diferite proiecte și programe școlare, dar și extracurriculare, atât în România, cât și în străinătate. Spune că încearcă să dea randament maxim în astfel de proiecte și să se întoarcă în țară cât mai optimist. ”Unul dintre proiectele care mi-a adus o mare plăcere a fost că am reușit să organizez în Facultatea de Medicină  «Victor Papilian» Sibiu primul workshop de Basic Surgical Skills împreună cu filiala din Iași a «Societății studenților chirurgi din România» și, de asemenea, cu ajutorul domnului decan prof. univ. dr. Silviu Morar, al domnului profesor universitar de Chirurgie Generală, al șefului Clinicii de Chirurgie 2, dr. Dan Sabău și  al doamnei  director general administrativ adjunct Ramona Todericiu, cărora le mulțumesc pentru sprijin. Apoi alte activități extracurriculare ar fi participarea la congresele de medicină din Craiova, unde am obținut mențiune ca și co-coordonator pentru o lucrare științifică, și Iași, unde am obținut, de asemenea,  locul III ca și co-coordonator  pentru o altă lucrare științifică”. 
A aflat de Liga Studenților Români din Străinătate de pe rețele de socializare. ”Am fost încântată de activitățile lor și am continuat să îi urmăresc, apoi am văzut o informație despre acest eveniment și am decis să mă înscriu”, explică pe scurt motivul pentru care a participat la Gala organizată la începutul acestui an de Ligă. ”Înscriindu-mă la această Gală am vrut să îmi demonstrez mie că sunt capabilă să ajung în finală. Chiar dacă mă va ajuta, influența sau nu în vreun mod această nominalizare, eu sunt mulțumită de reușită și pot spune că a fost o experiență minunată să mă aflu la acel eveniment de o mare amploare”.
 
”Sibiul - elitist ca întotdeauna”
 
”M-am bucurat să regăsesc trei sibience în rândul câștigătorilor: Luminița Biserică - la categoria Erasmus+, Raluca Ada Popa - Premiul Studentul Român al Anului în Străinătate și Petronela Buiga, studentă a ULBS- mențiune pentru excelență”, spune Monica Beca, cea care conduce ESN Sibiu, adică asociația studenților care au urmat o bursă Erasmus. Ea s-a aflat în Capitală în seara Galei, după un training de formare a promotorilor Erasmus+. ”Sibiul – elitist ca întotdeauna”, caracterizează Monica seara Galei.
”Gala LSRS a adus în fața publicului mai ales studenți care au plecat în universități străine pentru programe de studii complete, însă Luminița este dovada perfectă că excelența academică românească poate fi demonstrata chiar și în cadrul unui semestru sau al unui an academic, printr-o mobilitate Erasmus+. Având în vedere că Universitatea «Lucian Blaga» oferă nenumărate oportunități de studiu și practică prin acest program al Comisiei Europene, doresc să încurajez toți tinerii să profite de aceste parteneriate existente, să accepte provocarea și să aplice pentru o mobilitate Erasmus+ pentru a face și ei, la rândul lor, cinste Sibiului și Universității «Lucian Blaga» în țările europene”, îndeamnă Monica. Fostă bursieră Erasmus+, ea a studiat în Olanda, după care, din 2012, coordonează Erasmus Social Network Sibiu, intrând în contact cu foarte mulți studenți ”internaționali”. ”Așadar, pot spune că mediul academic internațional trebuia să reprezinte o variabilă cunoscută pentru mine și în cadrul acestui eveniment. Totuși, sentimentul pe care l-am regăsit în cadrul galei LSRS a fost unul nou și deosebit: un sentiment puternic de mândrie față de studenții români! Aici, pentru câteva ore, toată atenția și toată aprecierea au fost îndreptate către studenții români de elită din țară și din străinătate. Oameni care și-au părăsit locul natal pentru a studia în altă țară, pentru a promova România prin calitate, corectitudine și muncă și pentru ca mai apoi să se întoarcă în România pentru a aduce acasă cunoștințele dobândite peste hotare”, mai spune Monica Beca.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

miha

Acum 9 ani

Cred ca a venit momentul sa faci o schimbare in viata ta. Este necesar sa ai -peste 18 ani, - calculator si internet - sa fi serios -sa ai vointa -si multa rabdare. Programul este part-time, 2-3 ore pe zi. Se lucreaza de acasa, nu este necesar experienta. Si vei avea suportul meu permanent. De ce sa aplici la acest anunt? Ca sa ai independenta ta financiara, sa ai succesul tau, sa fi un om liber si sa ai o afacere prospera, sa fi propriul tau stapan. Investeste putin din timpul tau, sa iti asiguri viitorul. Pentru mai multe detalii , trimite-ti mesaj cu textul “info” la email: ***
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus