Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Revista Euphorion lanseaza un numar dedicat lui Nicolae Balota

Revista Euphorion organizează joi, 22 ianuarie, de la ora 17:00, la Librăria Habitus, o masă rotundă pentru a marca lansarea numărului editorial dedicat cărturarului Nicolae Balotă.

Evenimentul marchează lansarea numărului 11-12/2014 al revistei, care, pe lângă secțiunile tradiționale – literatură (originală și în traducere), recenzii de carte, cronică de teatru, artă, eseu – cuprinde articole și studii despre personalitatea, opera și activitatea lui Nicolae Balotă, acest număr fiind dedicat memoriei „ultimului cerchist”.

Evenimentul va fi prezentat de Dumitru Chioaru, Ioan Radu Văcărescu și Rita Chirian. Alături de aceștia se va afla Carmen Elena Andrei, autoarea studiului monografic „Nicolae Balotă și literele române” (Editura Academiei Române, București, 2014), care va susține o microconferință despre activitatea lui Balotă în cadrul Cercului Literar de la Sibiu. Cu același prilej, va fi lansată antologia „Mult înainte de sosirea trenului ea se gândește” (Casa de editură Max Blecher, 2014), care reunește cele mai frumoase texte semnate de poetul sibian Iustin Panța, unul dintre cei mai importanți scriitori din generația literară nouăzecistă. Medierea cu lumea poeziei lui Iustin Panța va fi realizată de Rita Chirian.

Lansarea revistei va fi precedată, în aceeași zi, la ora 11:00, de o întâlnire cu tineri la Centrul de Documentare și Informare de la Colegiul Național „Gh. Lazăr” Sibiu.

Revista Euphorion a fost fondată de Uniunea Scriitorilor din România în 1 ianuarie 1990, sub direcţia de onoare a lui Ştefan Aug. Doinaş şi din iniţiativa unui grup de scriitori tineri din Sibiu, alcătuit din: Dumitru Chioaru - primul redactor şef, Vladimir Munteanu, Ştefan M. Găbrian, Iustin Panţa şi Radu Ţurcanu, cărora li s-a alăturat artistul Mircea Stănescu, iar mai târziu scriitorul Ioan Radu Văcărescu şi artistul Marian Florea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Dosar interesant

Acum 9 ani

Nicolae Balotă are un dosar interesant la CNSAS. Informator de bază al Securității, era folosit de șefii anti-ceaușiști ai instituției, împreună cu 5 informatori infiltrați cu ajutorul col. Cummings (de la CIA) la „Europa Liberă”, pentru denigrarea lui Nicolae Ceaușescu și ptr. punerea în aplicare a „Planului Nistru”. De asemenea, Balotă monitoriza în favoarea Securității emigrația românească din Occident, Securitatea dorind să controleze ea opoziția față de regimul ceaușist și să neutralizeze orice fel de mișcare dizidentă necontrolată de instituție.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus