Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Nemultumirea unui vicecampion european: “Sa zici ca faci sport cu sibienii, dar, de fapt, sa-i transformi in spectatori, e o mare greseala"

Sibianul Marius Raica, aflat la o vârstă la care mulţi îşi doresc doar să fie sănătoşi, îşi trăieşte o a doua tinereţe. După ce şi-a dedicat întreaga viaţă sportului, practicând atât haltere , cât şi fotbal sau baschet, de trei ani s-a apucat de powerlifting, iar anul trecut a făcut cinste Sibiului, devenind  vicecampion european şi campion naţional (Master II, 50-59 de ani).
 
În ciuda acestor performanţe, sibianul legitimat la CS Activ Sibiu se simte neapreciat de autorităţile locale. A vrut să organizeze o competiţie naţională la Sibiu, dar a fost refuzat. “Acum doi ani am cerut finanţare pentru a organiza o competiţie naţională la Sibiu, am solicitat 9.000 lei. Nu mi s-a părut o sumă mare, pentru că era jumătate din cât mă costa întreaga competiţie. Mi s-a transmis că îmi dau doar 1.000. Am renunţat la suma respectivă, le-am zis să şi-o pună ei bine. Ca să dovedesc că iau atitudine, anul trecut am organizat campionatul naţional de powerlifting. Am vrut din nou să-l fac în Sibiu, la Sala Transilvania, totul era bătut în cuie, dar directorul evita să semneze contractul, ca la o săptămână înainte de competiţie să spună că cei de la Consiliul Judeţean nu mai pot să-mi dea sala. Aşa pe ultima sută, am fost nevoit să o fac în Șelimbăr. Oricum, a ieşit foarte frumoasă competiţia”, mărturiseşte Marius Raica.
 

“Sportivii sibieni nu trebuie transformaţi în spectatori”

Vicecampionul european susţine că din cei 150.000 lei alocaţi de Consiliul Local pentru powerlifting, pe anul 2014, banii au mers către “o demonstratie care nu se supune regulilor olimpice şi antidopingului”. “Am văzut că banii pentru powerlifting s-au dus la demostraţia aceea de Strongmen Champions League. Nu este un adevărat sport, nu se supune regulilor olimpice, anti-dopingului. Înţeleg, e foarte bine pentru că  se face reclamă Sibiului. Dar să zici că faci sport cu sibienii, dar tu, de fapt, îi transformi în spectatori, e o greşeală mare”, susţine sportivul.
 
Vrea să ajute boxerii de la CSM Sibiu
 
În două luni, sibianul va deschide o sală modernă pentru pasionaţii de powerlifting şi pentru cei care doresc să facă sport. De asemenea, odată cu inaugurarea sălii, doreşte să le ofere o mână de ajutor boxerilor de la CSM Sibiu. Sportivi care îşi petrec orele de antrenament, într-un decor dezolant: saci vechi şi puţini, un ring înghesuit, tencuială căzută, igrasie, vopsea sărită şi mucegai. “După ce dau drumul la sală, vreau să ajut boxerii de la CSM Sibiu să se antreneze la mine, măcar pe perioada de iarnă. Antrenorul lor era copilaş când eu făceam haltere şi simt nevoie să-i ajut. În două luni voi deschide sala, care va fi printre cele mai moderne din Sibiu, cu toate aparatele necesare şi cu o suprafaţă de 800 mp. Oricine este binevenit”, precizează acesta. 
 

“Powerliftingul este un sport pentru cei care doresc mai mult”

“Cei mai tineri trebuie să ştie că drumul spre performanţă e mai plăcut decât performanţa în sine. Powerliftingul este un sport pentru cei care doresc mai mult. Nu oricine reuşeşte, mai ales la peste 50 de ani. Să ridici peste 200 de kg, nu e chiar aşa uşor. Faptul că mai pui jumătate de kilogram sau un kilogram te motivează să-ţi doreşti mai mult”, conchide sportivul. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

8 comentarii

NICU

Acum 9 ani

felicitari dle.Raica,rusine primariei.
Raspunde

MariusR

Acum 9 ani

Felicitari d-lui Stoinea si publicatiei \"Turnul Sfatului\" ca inteleg sa prezinte si subiecte atipice, nu doar scandaluri. As vrea sa completez articolul cu cateva cuvinte despre sportul numit Powerlifting. De haltere stie probabil toata lumea, powerliftingul are in mare acelasi obiective, ca sportiv trebuie sa te antrenezi ca sa ridici cat mai mult si fiecare greutate adaugata pe bara e un succes deja. Powerliftingul consta din trei probe: 1. genuflexiuni, adica sportivul ia de pe suporti bara pe umeri, se lasa in genuflexiune atat de adanc incat coapsele sa coboare sub orizontala si se ridica. Asta daca poate... 2. Impins din culcat, sportivul asezat cu spatele pe banca ia bara de pe suporti, ajutor fiind permis, apoi o lasa pe piept si o impinge iarasi pana intinde bratele. Evident ca si aici doar daca poate... 3. indreptari, aici e aici... Bara e pe podea si sportivul trebuie sa o ridice pana el sta drept, usor aplecat pe spate. Cu zeci de kg. merge, dar cand treci de sute, abia atunci sti din ce aluat esti facut. Ultimul Campionat National de Powerlifting de la Extaz, Selimbar s-a desfasurat sub motto-ul: Fierul poate fi sita prin care se cerne adevarata performanta. Sa stiti ca asa e. O mica eroare mai e in articol, categoria de master2 e intre 50 si 59 ani. Am avut in competitii si master3, adica 60-69 de ani cu rezultate notabile. Cand incepi sa te descoperi si tu prin powerlifting?
Raspunde

WERNER DAVID

Acum 9 ani

LOCUIESTI pe str. Negoi?Tzutzu?
Raspunde

Mihai Adrian

Acum 9 ani

Felicitări.
Raspunde

Andrei

Acum 9 ani

Felicitari si mult succes in continuare!
Raspunde

Fleseriu Alex

Acum 9 ani

felicitari , toate cele bune va doresc!
Raspunde

Cristi

Acum 9 ani

Jos palaria !
Raspunde

Adriana G

Acum 9 ani

Felicitări, Marius Raica, și succes în proiectele viitoare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus