X

Turcan acuza PSD de politizarea educatiei

Ministrul educației, pregătește politizarea masivă a școlilor, prin organizarea în grabă a concursurilor pentru inspectori și directori de școli în lunile februarie-martie, anunță deputatul PDL, Raluca Turcan. ”PSD dorește să-și plaseze oamenii politici pe posturi de management școlar. Din nefericire, „campania electorală, pentru posturi cu dedicație”, va bloca activitățile școlare. După ce PSD a amânat organizarea acestor concursuri în ultimii ani de guvernare, acum, ministrul trebuie să explice care este graba organizării acestor concursuri, exact înaintea probelor de evaluare, în mijlocul anului școlar. Singura explicație este că, până în acest moment, au modificat toată legislația după bunul plac. Iar acum, pot numi directori și inspectori pe criterii strict politice”, susține Raluca Turcan, într-un comunicat de presă transmis astăzi.
 
Turcan susține că dacă până acum Legea Educaţiei Naţionale prevedea că şcoala era instituţia care organiza concursurile pe post, angaja şi concedia personalul didactic şi directorii de şcoli, OUG nr. 49/2014 a re-centralizat sistemul, inclusiv în şcolile private unde concursurile organizate în şcolile particulare trebuie supervizate de către inspectoratele şcolare judeţene. ”Pe Legea Educației, directorii de şcoli erau aleşi de Consiliul de Administraţie pe baza unui concurs, iar şcoala era cea care organiza concursul. Acum, Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează concursul. Un inspector numit politic selectează un director, tot politic! In plus, primarul trebuie să semneze la 90 de zile evaluarea contractului de director. Acolo unde există suprapunere politică între Guvern şi primar va fi politizare 100%. Unde există orientări diferite, este posibil să se ajungă la blocaj şi la abuzuri. Şi într-o situaţie, şi în alta, avem centralizare, desconsiderare faţă de şcoală, ignorarea interesului copilului şi al cadrului didactic”, susține Turcan în comunicat.
 
PNL, prin vocea deputatului Raluca Turcan cere PSD depolitizarea managementului școlilor; transparentizarea deciziilor la vârful educaţiei; numirile inspectorilor să fie făcute pe criterii clare de competențe profesionale și de management; stoparea de urgenţă a concursurilor politizate; introducerea camerelor video în sălile de examinare; posibilitatea contestării probelor practice sau de interviu pe baza înregistrărilor video; accesul observatorilor din partea societăţii civile. 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  siby

  Cred ca PDL plateste serialul zilnic si fara sfarsit \”TURCAN\” care apare pe Turnul sfatului!!!Chiar nu va este jena (ca sa nu zic scarba) de aceeasi \”pozitie\” pe care trebuie sa o vedem zilnic!!!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  MOSU

  foart rusinos ptr cei care posteaza zilnic articole cu aceasta muierusca veninoasa dala pdl ….toate articolele au ca tinta una si aceeasi directie cultura si invatamantul cu scopul ca cineva sa zica este buna ptr ministru Vai mama noastra daca aici se ajunge totul se darama cu aceasta inculta care pana nu de mult pupa in*** ptr bani pe udrea iar acuma redistribuita se crede chiar pnl ista cu puteri i. Incet incet vom ajunge acolo de unde am plecat in urma cu 3 -4 ani Mare rusine pe poporul roman ptr sfidarea P N L

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact