Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Dosarul terenurilor de la Ocna Sibiului: se aprind discutiile pe daune

Cei 300.000 de euro daune morale, alături de alți 360.000 de euro – beneficiu nerealizat, invocate în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată administratorul orașului Ocna Sibiului, fostul viceprimar și actualul șef al Cancelariei Prefectului au început să încingă spiritele în sălile de judecată.

Acum doi ani, procurorii au ajuns la concluzia că mai multe terenuri destinate amenajării de terase în jurul lacurilor naturale au fost concesionate de mai mulți funcționari ai Primăriei din Ocna Sibiului către diferiți apropiați pe criterii nelegale. Concesiunea celor trei terenuri pe 25 de ani a fost făcută prin intermediul unei licitații al cărui rezultat este anulat acum, iar reprezentantul firmei Ivan Group - care a pierdut licitația «câștigată» de firme apropiate primarului și administratorului orașului - cere daune morale de 300.000 de euro, daune asupra cărora s-a discutat intens la ultimele termene ale procesului. ”Prima dată să îi fie dovedită suferința morală, după care daunele morale”, a precizat în fața instanței unul dintre avocații celor inculpați. În replică, avocatul celui care cere daunele morale spune că va aduce în fața instanței doi martori, care ”cunosc suferința morală, care este precizată și în cererea de constituire de parte civilă”. ”Această suferință morală constă în lipsa de încredere față de autoritățile statului”.
Un alt avocat al inculpaților, contestând audierea celor doi martori care ar putea descrie invocata suferință morală, a arătat că sub semnul întrebării stă și cererea de acoperire a beneficiului nerealizat, estimat în rechizitoriul procurorilor la 360.000 de euro. ”Este cale lungă până acolo, în condițiile în care se dispune să se reia licitația. Nu rezultă de nicăieri că ar fi câștigat sau ar trebui să câștige, la acest moment, SC Ivan Group SRL”. Anul trecut, Curtea de Apel Timișoara a decis definitiv și irevocabil să anuleze rezultatul licitației prin care șefii Primăriei din Ocna Sibiului sunt acuzați că au împărțit terenurile unor firme apropiate – SC Rareș SRL (firmă aflată în relații contractuale mai vechi cu familia primarului din Ocna Sibiului, Ioan Balteș) și SC Caraiman SRL (firmă ai cărei acționari sunt apropiați de administratorul Constantin Ciocoiu Muntiu). Potrivit deciziei de la Timișoara, Consiliul Local Ocna Sibiului trebuie să reia licitația, în condițiile în care ”firmele de casă” au ridicat deja construcții ample, în care au amenajat terase sezoniere. Teoretic, odată licitația reluată, câștigătoare ar putea fi desemnate aceleași firme sau, dimpotrivă, tocmai cea care s-a constituit acum parte civilă.

Această incertitudine teoretică (cine câștigă licitația dacă este reluată?) a permis avocaților inculpaților să caracterizeze drept imposibilă determinarea printr-o expertiză a pierderilor cauzate de pierderea concesiunii terenurilor de la Ocna Sibiului. ”Trebuie acordat și dreptul părții civile de a-și dovedi pretențiile, care solicită această expertiză însă aceasta vizează o estimare. Or, dacă de la această estimare nu se pornește de la niște premise verificabile și verificate prin înscrisurile de la dosar, atunci ceea ce va ieși, va ieși o vorbă în vânt, întrucât contează ce capacitate financiară ai, ce posibilitate ai să aprovizionezi chioșcurile, care este posibilitatea de vânzare, întrucât degeaba aprovizionezi chioșcurile, dacă nu se vinde nimic și nu se poate realiza vânzarea”, a mai declarat unul dintre avocații inculpaților.
Instanța a decis, deocamdată, să amâne luarea unei decizii cu privire la expertiza care să evalueze eventualele pierderi invocate de partea civilă, precum și audierea martorilor aduși să susțină existența ”daunelor morale”. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru 23 februarie.


Un proces complicat

Spre reamintire, povestea de la Ocna Sibiului – descoperită de Turnul Sfatului în același timp cu procurorii – se petrece la finele lui 2011. În noiembrie a acelui an, administrația locală a organizat o licitație pentru concesionarea pe 25 de ani a mai multor terenuri din zona lacurilor sărate. În urma licitației, terenurile au fost încredințate unor ”apropiați de-ai casei” și nu celor care au oferit cele mai mari redevențe. Pe terenurile concesionate ”nașului fiului administratorului orașului”  și unei firme apropiate primarului din Ocna Sibiului au fost construite terase – restaurant pe câte două niveluri. Anul trecut, administrația din Ocna Sibiului a fost obligată să demoleze terasele construite pe terenurile concesionate în afara legii, după cum a stabilit definitiv și irevocabil Curtea de Apel Timișoara.

Acum, la Judecătoria Sibiu sunt judecați pentru fapte de corupție cei care au făcut parte din respectiva comisie de licitație: administratorul orașului Ocna Sibiului, Constantin Ciocoiu Mutiu, expertul Primăriei în achiziții publice, Florin Orlățan (avansat, între timp, pe postul de șef al cancelariei prefectului de Sibiu) și fostul viceprimar al Ocnei Sibiului, Gheorghe Banciu. Alături de cei trei, procurorii de la Alba care au instrumentat cazul i-au mai trimis în judecată pe Ioan Petru Besoiu (”expert” cooptat în cadrul comisiei), Ioan Cristea (simplu referent în cadrul Primăriei și membru desemnat de primar în acea comisie) și Florentina Pribeagu (desemnată de Fisc să facă parte din comisia de licitație).

Ivan Group SRL, firma care a ofertat cele mai mari redevențe pentru terenurile concesionate, dar nu a câștigat licitația, și proprietarul acestei firme s-au constituit parte civilă în procesul de la Sibiu și cer 300.000 de euro daune morale. Plus 360.000 de euro – beneficiu nerealizat pe ultimii trei ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

hanu din batrani

Acum 9 ani

da indianu nu merge sa dea cu subsemnatu (asta daca stie sa scrie !)
Raspunde

cei care am votat anticoruptie

Acum 9 ani

sa intelegem ca seful cancelariei prefectului este un corrupt ordinar, prefectul cum este oare? rusine, rusine!!!!!!
Raspunde

gicu caldarar

Acum 9 ani

Pe cine a obligat sa demoleze?Terasele sunt tot la locul lor.Mai mult decat atat se cer daune morale , daune pentru profitul nerealizat si in acelasi timp se negociaza preluarea teraselor de catre Ivan Group de la inculpati.Toate aceste daune sunt cerute pentru ca sa poata obtine un pret bun in negocierea cu inculpatii.De fapt se vede cu ochiul liber ca pe Ivan Group nu o intereseaza afacerea in sine pentru ca nu trebuie uitat faptul ca mai este o parcela libera adjudecata unde poate construi fara nicio problema. Dar de ce sa costruiesti ceva cand poti obtine bani din daune si binenteles fara sa faci ceva.
Raspunde

gicu caldarar

Acum 9 ani

Dupa cum stiti trebuie reluata licitatia din momentul evaluarii ofertelor.Foarte simplu.Se declara castigatoare firma Ivan Group.Aceasta trebuie sa valideze scrisorile de confort.Duapa aceea trebuie sa construiasca in termen de 12 luni terasele noi,Ce nu este clar e data de la care incepe sa plateasca redeventele marite astfel incat Primaria Ocna Sibiului sa recupereze in sfarsit sumele pierdute initial.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus