Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Saraci si rupti de lume. Ghinionul din Tarnavioara, o comoara in Transilvania

O comunitate izolată, dincolo de ape, care a păstrat legătura cu ceilalți sibieni doar printr-un pod de lemn, poate renaște acum, prin reînvierea tradițiilor populare. Punerea în valoare a satului Târnăvioara și a celor 400 de locuitori ai lui este obiectul unui proiect inițiat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), finanţat printr-un Grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în parteneriat cu Primăria Copşa Mică şi Complexul Muzeal Național ASTRA. 
Un proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României poate readuce la lumină tot farmecul unui sat împietrit în timp de sute de ani. Lansarea proiectului „Centrul Cultural al Diversității Europene” s-a produs astăzi, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Anca Nițoi, coordonatorul proiectului, Tudor Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, Ciprian Ștefan Anghel, director general al CNM ASTRA,  Mirela Iancu, director de marketing în cadrul CNM ASTRA și Tudor Șt. Popa (președinte al Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu - AIOS). ”Fiind izolată de Copșa Mică, neexistând aici decât un pod de lemn care nu permite trafic, a dus și la conservarea acestei comunități (n.r. Târnăvioara). Ei fiind săraci nu au putut nici modifica arhitectura. Dintr-un ghinion, depărtarea de civilizație și sărăcia, am ajuns să ne bucurăm de conservarea unui patrimoniu pe care îl pierdem în România”, a declarat primarul orașului Copșa Mică, Tudor Mihalache, partener în cadrul proiectului.
 
Costul total al proiectului este de aproape 760.000 lei, 80% fiind finanţat printr-un Grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, iar restul sumei de către Primăria Copşa Mică şi AIOS. ”În urma unor discuții cu Primăria orașului Copșa Mică am încercat să realizăm un proiect pe care l-am și câștigat, în care ne-am propus să recuperăm patrimoniul tradițional  al acestui sat de pe Valea Târnavei. Încercăm să restaurăm fațadele a cinci case, cu ajutorul oamenilor din sat. Vom avea o serie de ateliere tradiționale, în care populația satului va beneficia de un fel de reconversie profesională în deprinderea unor meșteșuguri tradiționale, care ajută la recuperarea acestui patrimoniu din Târnăvioara”, a spus Anca Nițoi, coordonatorul proiectului. 
Alături de AIOS și Primăria Copșa Mică, partener al proiectului este și Complexul Național Muzeal ASTRA. ”Muzeul ASTRA are o datorie imensă față de comunitatea rurală. Satul românesc se află într-o linie descendentă, ca să spunem așa. Se promovează non-valorile, se promovează o arhitectură atipică care distruge peisajul cultural. Târnăvioara poate deveni exemplu de bune practici la nivel național, nu numai la nivel local sau județean. Suntem mai mult decât încântați să participăm în acest proiect, pentru că în România trebuie să demonstrezi prin puterea exemplului și cred că Târnăvioara poate deveni un exemplu, nu numai în conservarea unui peisaj rural, ci și în valorificarea unui peisaj rural”, a declarat Ciprian Ștefan Anghel, director general al CNM ASTRA.
La Târnăvioara se va construi până la finalul anului o structură locală – Centrul Cultural al Diversității Europene menită să sprijine populaţia, în special populația rromă, în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conștientizarea diversității culturale și a unității identității zonei. Clădirea în care va funcționa Centrul Cultural al Diversității Europene este o casă din Târnăvioara, care în cadrul proiectului va fi restaurată și va deveni din nou funcțională. 
 
În Centrul Cultural al Diversității Europene, patru ateliere meșteșugărești: de prelucrarea a lemnului, unde 20 de localnici din Târnăvioara vor participa la atelier ce va cuprinde tehnici de cioplire și dăltuire în lemn a unor obiecte; de prelucrarea a metalelor, în care 30 de localnici vor fi ”ucenicii” meșterilor rromi, care timp de o săptămână vor califica participanții în tehnicile prelucrării metalelor precum tehnica prelucrării la rece și tehnica prelucrării la cald; de tencuieli și finisaje, unde 20 de localnici vor învăța acest meșteșug vechi, dar și modul în care tehnologia modernă se îmbină cu tehnicile arhaice; de bucătărie românească unde 30 de persoane din sat, doamne și domnișoare de etnie romă vor deprinde o abordare a gastronomiei, menită să surprindă legatura hranei cu agricultura, ecologia și consumul, dar și cu un domeniu adeseori trecut cu vederea: istoria cotidiană, domestică și feminină.
 
În cadrul proiectului se vor organiza de asemenea o serie de programe de tipul școlilor de vară. Se va organiza Școala de Vară de Fotografie și Arte Plastice, Școala de Vară de Arhitectură și Reabilitare și Școala de Vară a Produselor Artizanale
Tot în Târnăvioara, în perioada 10 – 11 octombrie 2015 se va organiza Târgul Meșteșugarilor. Evenimentul se va desfășura spre finalul proiectului și va prezenta produse artizanale și creații din întreaga perioadă de desfașurare a proiectului. 
Centrul Cultural al Diversității Europene de la Târnăvioara va publica la finalul proiectului un ghid multilingv de bune practici intitulat “Dezvoltarea comunităților transilvănene în contextul diversității europene, în vederea reducerii disparițiilor economice și sociale pentru grupuri vulnerabile.”. Acest ghid multilingv va conține un montaj multimedia care va putea fi parțial sau integral reprodus în cadrul evenimentelor culturale sau târgurilor de turism care promovează minoritățile din România. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Gica contra

Acum 9 ani

Bla bla bla
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

nu-i chiar asa de \'\'impietrit\'\', sunt altele mai pitoresti, cu mai multa valoare(arhitecturala&istorica), din pacate la fel de pline de tigani ! probabil spalare de bani. ma indoiesc sa devina vreodata zona turistica. PS am fost
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus