Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
6°C

Daca vor un caine, sibienii vor ca acesta sa fie mare

Golden Retriever, American Staffordshire Terrier (sau Amstafful) și Bull Terrier, Cane Corso, ciobănescul belgian, dobermanul și ciobănescul german sunt rasele preferate de sibienii care dețin câini.

Președintele Asociației Chinologice a Județului Sibiu (AChS), Adrian Ludoșan, spune că anul trecut în asociație erau înscriși 97 de câini, majoritatea dintre ei prezenți la concursurile de profil din țară și din străinătate. ”Sibienii iubesc în general câinii și dacă ar fi să definesc într-un singur cuvânt crescătorii din oraș, acesta ar fi ambițioși. Au grijă de câini, îi duc la dresaj și participă la concursuri, expoziții și se pregătesc temeinic pentru ele. Adevărul este că și asociația noastră este foarte bine văzută, motiv pentru care de opt ani de zile Adunarea națională a asociațiilor chinologice se ține la Sibiu”, povestește Adrian Ludoșan.

Câinii sunt înregistrați și în funcție de rezultatele obținute la concursuri le crește pedigree-ul. Adrian Ludoșan spune că datorită faptului că informațiile despre proveniența câinilor se păstrează cu strictețe, este foarte ușor de determinat care sunt strămoșii unui câine, iar sibienii sunt meticuloși când vine vorba de a păstra documentele câinilor pe care îi cresc.

”Există, desigur, o mândrie în a păstra datele care atestă originea câinelui, iar dacă pentru o persoană e mai greu să afle cine sunt strămoșii ei, la câini lucrurile sunt mai ușor de găsit, căci este o evidență a acestor date. De exemplu, eu am un câine și am mers înapoi pe linie genetică până în anul 1968 și am aflat cine erau strămoșii lui. E o lume diferită cea a iubitorilor de animale, o lume în care investești suflet, timp, chiar bani pentru câinele pe care îl iubești”, mai spune Adrian Ludoșan.

”Sibienii preferă câinii de talie mare”

Spre asociația sibiană vin crescători cu câini de rasă și din alte județe, mai ales din Cluj și Alba. Printre cei care nu sunt din Sibiu se numără și francezul Pascal Hoerner care crește opt ogarii Whippet. Pascal se mândrește cu faptul că în curtea lui cresc nu ”doar câini deosebit de frumoși, ci chiar campioni”.

”Eu am câini de viteză și pentru expoziții și concursuri, cu care am câștigat locul I la competiții din Franța, Ungaria, Austria, Germania, Bulgaria. Unul dintre câinii mei a fost campion național la juniori. Sunt mândru de ei, dar de rasa aceasta nu prea sunt căței în Sibiu și e dificil cu împerecherea. Aici, oamenii preferă câinii mari, de talie mare, rase mai masive. Ai mei sunt eleganți și mai mici. Dar poate mai încolo o să crească atracția pentru rasa asta și aici”, crede Pascal.

Regula de bază: descurajarea agresivității

În funcție de rasă, de mediul din care provin și de alți factori, mulți câini au tendințe agresive, spun reprezentanții Asociației Chinologice din Sibiu.

”Agresivitatea este o problemă la orice câine, fie el de rasă sau nu. Tocmai de aceea la concursuri o regulă de bază este descurajarea agresivității. Un câine poate să fie depunctat foarte ușor într-un concurs dacă este agresiv”, mai povestește Adrian Ludoșan.

Potrivit legii, câinii cu potențial agresiv trebuie înregistrați la poliție și potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, în județul Sibiu sunt înregistrați 130 de câini cu potențial agresiv, dintre care 36 sunt înregistrați în municipiul Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

6 comentarii

Sandu

Acum 9 ani

cel mai bun dresor pt ciinele dv. este Caragea de la centru chinologic ...recomandat de colegii lui de la gorj
Raspunde

Radu

Acum 9 ani

Nimic nu se compara cu un caine adoptat de pe strada. 1.Este unic ca si aspect (spre deosebire de cei de rasa, trasi la xerox) - de multe ori mult mai frumos ca unul de rasa 2. Este mai inteligent decat cei de rasa (rezultatul selectiei naturale - doar cei mai inteligenti supravietuiesc pe strada - pe cand cei de rasa sunt imperecheati intre ei de foarte mult timp). 3. Vor fi vesnic recunoscatori si extrem de loiali. Stiu ca tu i-ai salvat si ti-o vor arata. Nu doar in filme e asa ci si in realitate. 4. Salvezi un suflet. Cel mai probabil el va muri in cativa ani. Ai ocazia sa-l salvezi. Nu e mai bine decat sa cumperi un caine de rasa ? 5. Esti altfel. In ziua de az lumea isi cumpara caine sa se afiseze cu el, ca si cu un telefon mobil. Poti fi altfel, adoptand un caine pentru a-l iubi si a-l salva. Dont\'s shop, Adopt !
Raspunde

marginean

Acum 9 ani

pe vremuri era o vorba: cainele si masina nu au voie sa fie mai \"nobile\" decat stapanul, altfel te faci de ras. Astazi e exact invers, te faci de ras daca nu ai nustiu ce rasa de caine exotic si masina peste 50.000 de euro. O corectura: pedigree-ul castigatorului nu poate creste dupa concursuri, e dat prin nastere, poate cel al urmasilor. Iar Radu are perfecta dreptate, daca vrei un caine pentru ca iubesti animalele, iei unul de pe strada, daca iti cumperi unul numai ca status-simbol, esti abonat la veterinar.
Raspunde

...

Acum 9 ani

\"Sibienii preferă câinii de talie mare\" - treaba lor, dar sper ca au si pungi pe masura pentru a strange \"productia\" patrupedului favorit dupa plimbarea zilnica pe strada (a.k.a. toaleta canina publica gratuita).
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

10 puncte! Bun comentariu!
Raspunde

m

Acum 6 ani

Chiar daca vor sa aiba caine de talie mare de lupta sau de paza trebuie botnita si in lesa . Si inscris la politie . Chiar ma intreb cati dintre sibieni care au asemenea rase periculoase fac ce spune legea ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus