Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Costurile santierului ”parasit” de la Tribunal cresc de trei ori. Cu 10 mil. de euro

La 13 ani de la expertiza în vederea reabilitării, la patru ani de la licitația pentru angajarea unui constructor și la doi ani de la oprirea lucrărilor, Guvernul a votat: pentru reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu este nevoie de alte peste 47 de milioane de lei. 
 
Sibienii judecați unul într-altul în sediul temporar al Tribunalului și Judecătoriei din municipiu vor mai avea parte de acest tratament cel puțin doi ani de acum încolo. Într-un ritm de melc, Ministerul Justiției a reușit, în cele din urmă, să promoveze hotărârea de Guvern care să deblocheze șantierul deschis la Palatul Justiției din Sibiu în 2011. Aici, lucrările de reabilitare capitală și extindere au fost atribuite asocierii prahovene Inspet SA și Carol Construcții, pentru suma de 15,9 milioane de lei și cu termen de finalizare în mai 2014. De acum doi ani, însă, asocierea amintită a redus ritmul de lucru până foarte aproape de oprire totală, din cauza problemelor apărute.
”După începerea lucrărilor de execuție și realizarea decopertărilor și desfacerilor, au ieșit la vedere aspecte ale elementelor de rezistență, care nu au putut fi luate în calcul la data întocmirii expertizei tehnice inițiale. Mai mult, clădirea a fost încadrată ca monument istoric de importanță națională, statut care nu a existat la data întocmirii expertizei tehnice inițiale în 2002, nici la data întocmirii studiului de fezabilitate în anul 2007 și a documentațiilor pentru fazele de proiectare care au stat la baza demarării licitației și,ulterior, a execuției lucrărilor”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii prin care Guvernul alocă, în sfârșit, sumele suplimentare necesare continuării lucrărilor. Hotărârea a fost adoptată pe 4 februarie, dar celor de la Guvern le-au fost necesare două săptămâni pentru a trimite la Sibiu o copie a hotărârii și anexelor acesteia.
 
Alte 18 luni
 
Potrivit Hotărârii de Guvern referitoare la reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, valoarea actualizată a investițiilor este de 60,9 milioane de lei. Valoarea aproximată a restului de executat este de 47,06 milioane de lei, din care lucrările de construcții-montaj au o valoare de peste 40,5 milioane de lei (toate sumele amintite includ TVA).
Restul de executat este eșalonat spre plată de către Guvern pe o perioadă de doi ani, termenul de execuție a lucrărilor rămase fiind de 18 luni. Doar că, până la a începe să curgă acest termen, lucrările rămase trebuie să facă obiectul unui caiet de sarcini, care să fie scos la licitație. Licitație pentru care reprezentanții Ministerului Justiției nu s-au mai obosit să aproximeze termenul de lansare. Prin urmare, în cel mai fericit caz, dacă licitația va fi lansată în cursul acestui an, iar lucrările suplimentare atribuite tot în 2015, Palatul Justiției va fi redeschis pe la jumătatea lui 2017. Până atunci, cele două instanțe vor funcționa în spațiile de pe Calea Dumbrăvii, după mai bine de doi ani petrecuți pe strada J.S. Bach.
”Nu avem în vedere o altă mutare”, precizează președinta Tribunalului, Carmen Georgică.
 
Împotriva cutremurelor
 
Sumele trecute adoptate de Guvern au la bază un nou studiu de fezabilitate întocmit în cursul lui 2013, noii indicatori tehnico-economici primind aviz abia pe 24 noiembrie 2014. Potrivit noului studiu, cele mai complexe lucrări suplimentare sunt cele de consolidare împotriva cutremurelor. ”Este necesară consolidarea fundațiilor și a tuturor pereților și planșeelor clădirii monument istoric. Soluția de consolidare se va realiza la interiorul clădirii, deoarece clădirea fiind monument istoric este necesar să fie păstrată volumetria, aspectul și detaliile arhitecturale existente exterioare”, se mai arată în Nota de fundamentare amintită. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

joseph

Acum 9 ani

Prea multă centralizare, clădirea trebuie să revină urgent primăriei iar lucrările de restaurare trebuie făcute cu firme din Sibiu, care plătesc impozite către bugetul local, avem destule și pricepute, mai ales în restaurări, să nu mai stăm la mâna hoților din București. Urgent descentralizare!
Raspunde

demisia georgica

Acum 9 ani

Ca de obicei, nu ne asteptam la alte solutii decat suplimentari de bugete............ ca doar atat stiu ”managerii” de la stat. Aceasta suma este o suma fabuloasa (10 mil de euro) si pare clar ca nu se are in vedere nicio masura. Cu acesti bani se pot construi in Sibiu,10 cladiri precum acesta. Deci ce sa credem? Parerea mea este ca aici este o hotie pe fata de care nu este straina nici ”doamna” presedinte sau cel putin incompetenta.
Raspunde

JUDEX

Acum 9 ani

,bai ca s-a o spoiti ve trebuie 10 ani dar s-a o fi ridicat de jos ,asta este soata cu autostrazile ,si alte investiti ,cauite asa au devenit uni peste noapte mari milionari in euro ,si tara arata precum ,iraku dupa 25 de ani de razboi ,bine ca tineti groapa de gunoi in mijlocu orasului si corelata cu alt chici piata de zarzavaturi si brinza de la transilvania da o nota perfecta cu un oras european si mai mult si fosta CAPITALA EUROPEANA A CULTURI ,se vede cine ne conduce ,tot ce depinde de guvern sabotat ,uitativa si la bazinu olimpia ,cum s-au incapatinat ministeru sportului s-a nu treaca la primarie si alt exemplu de sabotaj ,este constructia noului spital regional ,aia cu terenurile ,si asta este o tehnica de a sabota ,votati in continuare cu matu nu cu capu si rezultatele se vad
Raspunde

plictisit deja

Acum 9 ani

Apare guru, postează și nătângu\'...
Raspunde

@4

Acum 9 ani

:)))))) LOL!...guru e joseph desteptu\' iar natangu e agramatu\' sef!!!
Raspunde

charlie

Acum 9 ani

Doi imbecili, care se cred formatori de opinie, au pus monopl pe un forum de discutii de toata jena.
Raspunde

sibianul curios dar cinstit

Acum 9 ani

Dar pe cei care cheltuie cu sedii provizorii ale tribunalului, pentru ca apoi sa se mute in altul, cind ii umfla organele?
Raspunde

@6

Acum 9 ani

Charlie, mon ami.... Nu mai fi așa de dur ! Nu sunt imbecili. Așa sunt ei. Nu mai ai ce să le ceri. De fapt, eu cred că e vorba despre un singur individ cu tulburări grave și cu episoade psihotice de personalitate multiplă și manifestări de autism pe aici pe acolo... Nu mai fi așa de dur.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

je suis charlie
Raspunde

@1

Acum 9 ani

Tu realizezi ce spui. Republica Sibiu ar cheltui 12 % din bugetul aprobat pe renovarea cladirii...unde basca nici macar apelurile nu se judeca( merg la Alba Iulia si in recurs la Brasov). Cat priveste analfabetul sa mai bage una cu deconcentratele ca daca nu il dau pe mana colegului Mailat!
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Mda, gândire de gâgă. Restaurarea clădirii s-ar plăti din chiria pe un an pe care Ministerul Justiției ar plăti-o, iar costurile reale ale restaurării ar fi sigur la jumătate, ceea ce înseamnă eficiență, analistule economic care ești.
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Adica cum sibiene ? Eu ca brasovean platesc impozite de doua ori mai multe decat un sibian ( care ajung la Ministerul Justitiei) dar de participat la licitatie nu pot decat firmele din Sibiu? Hai ca esti mai simpatic decat analfabetul tau!
Raspunde

iasov

Acum 9 ani

iasovene iar te bagi in seama,zevzecule
Raspunde

@13

Acum 9 ani

Gata mulsul berbecilor sibiene?
Raspunde

@14

Acum 9 ani

suge-le-o iasovene
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Absolut dezolant interviul lui Liiceanu la Cozmin Gusa TV :un cârnãtar. Ce des -amagire. Cert -un amoral concitadinul nostru de pe str. O. Goga. O lichea ordinara .La ce (ca nu pot spune la cine) ne -am inchinat 25 de ani ...
Raspunde

@16

Acum 9 ani

...wow - cata prezenta de spirit , te admir pt moralul tau ridicat ... la nivel de fusta ! :) ( saracuta )
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus